Η Εκκλησία σήμερα, 27 Οκτωβρίου, τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Νέστορα, μαθητή του μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, και της Αγίας Πρόκλης, της συζύγου του Πιλάτου.

Ο έφηβος Νέστορας, νέος κατά την ηλικία και το σώμα, καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη, έμεινε μέχρι τέλους πιστός στο Χριστό και στις υποθήκες του διδασκάλου του και δεν άντεχε να βλέπει και να ακούει τους ειδωλολάτρες, και μάλιστα το γιγαντόσωμο Λυαίο, να υβρίζουν τον Κύριο και να χλευάζουν τους Χριστιανούς.

Έτσι, ζήτησε την ευχή του φυλακισμένου Δημητρίου και επικαλούμενος τη δύναμη του Θεού, μονομάχησε με το Λυαίο και τον νίκησε, με αποτέλεσμα προσωρινά να οδηγηθεί στο θάνατο με τη λόγχη, αλλά αιώνια να στεφανωθεί ως άξιος στρατιώτης του Χριστού.

Ο πειρασμός της αθεΐας, της αλαζονείας, της δύναμης, της περιφρόνησης του καλού και ηθικού δεν εμφανίστηκαν μόνο κατά την εποχή που έζησε ο νεαρός Νέστορας. Εμφανίζεται και κυριαρχεί σε κάθε εποχή και επιτίθεται με μανία σε όλους τους χριστιανούς, αλλά ιδιαίτερα τους νέους.

Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο το μήνυμα που πηγάζει από τη θυσία του Αγίου Νέστορα. Είναι προσκλητήριο αγωνιστικότητας και υπόμνηση πως ο Θεός του Δημητρίου, ο οποίος «εν τω σταδίω θάρρυνας τον Νέστορα», που τότε τον ενίσχυσε και βγήκε νικητής, είναι δίπλα μας και περιμένει να ζητήσουμε τη βοήθειά Του. Ιδιαίτερα οι νέοι που αγωνίζονται για τα υψηλά ιδανικά με ήθος, τιμιότητα και αυθεντικότητα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.