Εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 103 ετών από τον Αυτονομιακό Αγώνα (17.2.1914) της Βορείου Ηπείρου και την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17.5.1914)

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εκατόν τριών (103) ετών από τον Αυτονομιακό Αγώνα (17.2.1914) της Βορείου Ηπείρου και την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17.5.1914), πραγματοποιήθηκαν στο ηρωικό Δελβινάκι, την Κυριακή, 14 Μαΐου 2017, οι προγραμματισμένες από την Ιερά Μητρόπολη εκδηλώσεις:
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών, το πρωί τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες και τους ηρωικώς πεσόντες κατά τον αγώνα εκείνο, ενώ στο «κοινωνικό» έγινε εποικοδομητικό κήρυγμα, σχετικό με την ευαγγελική περικοπή.

103 Χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου

Στην συνέχεια, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως κυρού ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, αμέσως δε μετά, ο Ιεράρχης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ εξεφώνησε επίκαιρη ομιλία για την πορεία του Βορειοηπειρωτικού. Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε η καθιερωμένη ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρῷον της κωμοπόλεως, όπου εψάλη επιμνημόσυνη Δέηση υπερ των εν πολέμοις πεσόντων (γενικώς) και εγκρίθηκε διά βοής το ακόλουθο ψήφισμα.

103 Χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα Βορείου Ηπείρου

Ψήφισμα

  1. Διαπιστώνουμε, ότι τα δυτικά κυρίως Βαλκάνια ξαναγίνονται πυριτιδαποθήκη, ιδιαίτερα επικίνδυνη.
  2. Βλέπουμε με κάποια αγωνία, ότι η Αλβανία έχει απλώσει το μακρύ της χέρι στα γειτονικά της Σκόπια, καλλιεργώντας την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», που θα φθάνει μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα.
  3. Ζητούμε από την αλβανική Κυβέρνηση να σταματήσει τις καταπατήσεις των κτημάτων των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας, χρησιμοποιώντας ψευδεπίγραφα σουλτανικά «φιρμάνια».
  4. Απαιτούμε να αποσυρθεί αμέσως ο εκλογικός αλβανικός νόμος, που προβλέπει ότι χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσοι μένουν μονίμως στο εξωτερικό. Ο εξωφρενικός αυτός νόμος είναι φανερό ότι αποβλέπει στον αποκλεισμό των Βορ/τών από την εκλογική διαδικασία, ώστε να φανεί αισθητά μειωμένος ο αριθμός των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
  5. Κάνουμε έκκληση στους αδελφούς Βορειοηπειρώτες, σε όσους διαμένουν στην Ελλάδα, να ασκήσουν οπωσδήποτε το εκλογικό τους δικαίωμα τον ερχόμενο Ιούνιο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Η Ελληνική Πολιτεία να πράξει το πάν για την μετάβαση και επιστροφή των Βορειοηπειρωτών. Οι εξελίξεις τρέχουν και δεν μάς περιμένουν.
  6. Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την παραβίαση, από την Τουρκία, των θαλασσίων συνόρων της Χώρας μας, καθώς και του εναερίου ελληνικού χώρου, και την καλούμε να σταματήσει τα επικίνδυνα αυτά παιχνίδια για την ειρήνη της περιοχής μας και γενικότερα.
  7. Τέλος, Ξεπερνώντας την αναποτελεσματική μέχρι τώρα μέθοδο της Αυτονομίας συντασσόμαστε πλέον με την Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα

 

Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

103 Έτη από τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου

103 Χρόνια από τον Αγώνα της Βορείου Ηπείρου

103 Χρόνια από τον Αγώνα Βορείου Ηπείρου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.