ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ: 20 χρόνια από την καταστροφική φωτιά στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου. Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.

Ήταν νύχτα της 3ης προς 4ης Μαρτίου 2004 όταν ξέσπασε πυρκαγιά η οποία επεκτάθηκε από τη δυτική πτέρυγα «Ηγουμενείο» σε όλη τη βόρεια πλευρά της Μονής.

Η φωτιά κατέστρεψε και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα 5.897 τ.μ. (περίπου στο 55%) των εγκαταστάσεων. Το παρεκκλήσι των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων καταστράφηκε εντελώς, ενώ τα παρεκκλήσια του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Τα παλαιότερα διασωθέντα αυθεντικά μοναχικά κελιά από το τέλος του 16ου αιώνα, τα οποία είναι πολύ σπάνια στο Άγιον Όρος, επίσης καταστράφηκαν πλήρως. Κάηκαν τα κονάκια «Ηγουμενείο» (17-19 αιών.), «Δοχειό» (17 αιών.), «Μεγάλο Κονάκι» (19 αιών.), «Συνοδικόν» (19 αιών.), «Συγκρότημα της εισόδου» (17 αιών.), «Παλιό κονάκι» (14-19 αιών.) και «Λευκό Κονάκι» (16 αιών.).

Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα, εικόνες και χειρόγραφα που βρίσκονται στο νότιο μέρος της Μονής σώθηκαν από την καταστροφή. Η αιτία της πυρκαγιάς ήταν οι ρωγμές στον καπνοδόχο στο κονάκι «Ηγουμενείο». Το νοτιοδυτικό τμήμα της Μονής υπέστη καθίζηση και αυτό προκάλεσε πολλές ρωγμές στους τοίχους, φανερές και μη. Η φωτιά από τον καπνοδόχο άναψε το ξύλινο δοκάρι στον τοίχο και μετά επεκτάθηκε στην ξύλινη οροφή, καλυμμένη με σχιστόπλακες.

Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου δοκιμάστηκε επίσης το 1722 και 1775 από μεγάλες πυρκαγιές.

Γίνετε μέλος στην κοινότητα ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online στο viber για άμεση, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. 

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.