Ι.Μ. ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση του χριστεπωνύμου πληρώματός Της, υποδέχθηκε, με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την θαυματουργό και αποστολοχάρακτο ιερά Εικόνα της Παναγίας «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης», από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων.
«Μεγίστη ευλογία για την πόλη των Σερρών η έλευση της Παναγίας ‘’Μεγαλοσπηλαιωτίσσης’’», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Η υποδοχή της Ιεράς ΕΙκόνας πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμαγίστων Ταξιαρχών Σερρών, χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο των λατρευτικών ακολουθιών, που τελούνται με αφορμή τον πανηγυρικό εορτασμό της συνάξεως των Παμμαγίστων Ταξιαρχών, εφόρων και πολιούχων Σερρών.

Η υποδοχή του αρχαιοτάτου θεομητορικού εκτυπώματος, το οποίο εκόμισε στην πόλη των Σερρών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Αποστολόπουλο, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και πνευματικής ανατάσεως, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, με την συμμετοχή του ευαγούς Κλήρου, εκπροσώπων των Αρχών του τόπου, αντιπροσωπειών των ενοριακών, Κατηχητικών συνάξεων της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, των Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Σερρών με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθους ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την πάνδημη υποδοχή της θαυματοβρύτου Εικόνος της Θεομήτορος, χοροστάτησε στη Δοξολογία και στον Εσπερινό, που τελέσθηκαν στον ως είρηται ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Σερρών
Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε δια θερμών λόγων τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερώνυμο, για την μεγίστη αυτή ευλογία, την μεταφορά δηλαδή στην πόλη των Σερρών της χαριτοβρύτου Εικόνος της «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης», μίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Σεβασμιώτατε, άγιε αδελφέ, Μητροπολίτα Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμε, με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως, σας υποδεχόμεθα στην πόλιν και Μητρόπολίν μας, κομίζοντα την μεγίστην αυτήν ευλογίαν, το τιμαλφέστατο και αγιώτατο ιεροθεομητορικό εκτύπωμα της Παναγίας ‘’Μεγαλοσπηλαιωτίσσης’’,του οποίου η ιστόρησις και φιλοτέχνησις αποδίδεται από την πολιά εκκλησιαστική μας παράδοση στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά και από αιώνων πολλών φυλάσσεται ως πολυτίμητος θησαυρός στην παλαίφατο βασιλική Μονή του Μεγ. Σπηλαίου της Αποστολικής Μητροπολιτικής σας παροικίας.

Ρίγη συγκινήσεως συγκλονίζουν την ύπαρξή μας, καθώς στοχαζόμεθα ποία Αποστολικά χέρια εφιλοτέχνησαν και ποία Θεομητορικά χείλη ευλόγησαν το ιερό αυτό Εικόνισμα. Μία ευλογία που διασώζει και μεταδίδει δαψιλώς δύο χιλιάδες χρόνια τώρα το πανθαύμαστο αυτό εκτύπωμα, το οποίο καθώς διασώζει την παναγία μορφή της Βασίλισσας των ουρανών, Κυρίας Θεοτόκου, έχει αναδειχθεί ένας ωκεανός θαυμάτων και μία νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία καταφεύγουν οι ψυχικώς και σωματικώς νοσούντες, για να λάβουν την ίαση, την ευλογία, την χάρη, την παράκληση και την παρηγορία.
Μεγίστη ευεργεσία απολαμβάνει σήμερον η ακριτική πόλις και η Μητρόπολίς μας και διά τούτο δοξάζουμε το υπερύμνητο όνομα του αγίου Θεού και υμνολογούμε την φιλόστοργη πρόνοια της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Η ομιλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον φιλοπάρθενο λαό του Θεού και τον σεπτό Ποιμενάρχη της κατά Σέρρας Εκκλησίας κ. Θεολόγο, για την υποδοχή της ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου, αναφέρθηκε στην θεομητορική παρουσία, την ευλογία, αλλά και την μυροβλυσία της Παναγίας «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης» στην ιστορική Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι είναι η δευτέρα φορά κατά την οποία εξέρχεται το θαυματουργό Εικόνισμα εκ του ιερού παλλαδίου του και μάλιστα στη γη της Μακεδονίας, που αποτελεί και την γενέθλιο γη των αγίων ιδρυτών της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, Θεοδώρου και Συμεών.

Να σημειωθεί ότι η αρχαιοτάτη ιερά Εικόνα της Παναγίας «Μεγαλοσπηλαιωτίσσης», θα ευρίσκεται προς προσκύνηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών έως την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.