Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις, επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά το χρονικό διάστημα 25 με 28 Φεβρουαρίου 2017.

Το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου ε.έ., Δ΄ Κυριακή της ευλογημένης περιόδου του Τριωδίου όπου διανύουμε, τελέσθηκε εις τον πάνσεπτο και περικαλέστατο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυράννης Όσσης, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου, ο οποίος χοροστάτησε και εις τον Όρθρον, και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ.κ. Δημητρίου, Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος που παρέστησαν για να τιμήσουν την συντοπίτισσα τους μεγάλη Αγία και νύφη του Χριστού, Κυράννα την Οσσαία, παρευρέθηκαν ο Βουλευτής των Αν.Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο πρώην Υπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, αντιπροσωπεία των μαθητών της Κοινότητος με την Ελληνική Σημαία ανά χείρας, ενώ τα αναλόγια λάμπρυναν με την παρουσία τους, καθ’ όλη την διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων των ημερών αποδίδοντας κατά θαυμαστό τρόπο τους προβλεπόμενους ύμνους προς της Αγία, η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και η χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά «Δαμασκηνός ο Στουδίτης», υπό την άριστη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου κ. Ραφαήλ Ασδρέ.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ.κ. Νεκτάριος, ο οποίος και ομίλησε επικαίρος περί της Ιεράς Μνήμης της Αγίας Κυράννης, υπογραμμίζοντας θα πρέπει η περιοχή της Όσσης να είναι περήφανη που καταξιώθηκε να έχει μία μεγάλη Νεομάρτυρα, η οποία μέσα από τον Βίο της, μπορεί και ομιλεί σήμερα στον καθένα από εμάς και μας στηρίζει πνευματικά μέσα από το Αίμα του Μαρτυρίου της.

Η Αγία Κυράννα έζησε σε μία εποχή σκλαβιάς, όπου παρόλο που είχε χαθεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, κατάφερε και έμεινε σταθερή στην αληθινή της Πίστη προς τον Τριαδικό Θεό, αντέταξε την Χριστιανική της ταυτότητα, και μέσα από το αίμα της βρήκε την Σωτηρία της.

Στην σημερινή εποχή όπου ζούμε, το παράδειγμα της Αγίας είναι επίκαιρο όσο ποτέ, διότι μέσα από όλες αυτές τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, όπου κινδυνεύει να διαγραφεί η Χριστιανική μας πατρότητα, με την λεγόμενη παγκοσμιοποίηση που περνά πάνω από λαούς και ισοπεδώνει τα πάντα καθώς επίσης και των λανθασμένων παραδειγμάτων που προβάλλονται από παντού, έρχεται η Αγία Κυράννα και μας λέει, μην υποκύψετε και μην σκύψετε το κεφάλι, αλλά αντιτάξτε την Χριστιανική σας ταυτότητα, έναντι της αμαρτίας και των άλλων πειρασμών, μην συμβιβαστείτε και μην υποκύψετε, αλλά κρατήστε ακμαίο φρόνημα σας, και επιλέξετε την οδό της συμφιλίωσης και την οδό της Σωτηρίας.
Το θάρρος που επέδειξε η Αγία Κυράννα, μπορεί να αποτελέσει πηγή εμπνεύσεως και δύναμη ανεξάντλητος, μέσα από την οποία όλοι μπορούμε να αγωνιζόμαστε δίδοντας συνεχώς την δική μας Μαρτυρία της Πίστεως μας.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην τιμή των Αγίων Νεομαρτύρων, καθώς επίσης έκανε και μία παρουσίαση των χτεσινών συμπερασμάτων της Ζ΄ Θεολογικής – Αγιολογικής Ημερίδος «Νεομαρτύρων Γη», μέσα από την οποία προέκυψαν πλούσια στοιχεία για του Αγίους Νεομάρτυρες της Μακεδονίας, ενώ έγινε και ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Νέο Οσιομάρτυρα Γαβριήλ τον Ιβηρίτη, τον εκ Μπερόβης (Βερτίσκος) καταγόμενο, ο οποίος μαρτύρησε στην περιοχή των Κυδωνιών της Μικράς Ασίας την 03-10–1922, ενώ τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους Αρχιερείς, Ιερείς και τους προσκυνητές που προσήλθαν με ευλάβεια για να συνεορτάσουν την μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Προ της Απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, διαβάστηκαν τα κόλλυβα της σήμερα τιμωμένης Αγίας Κυράννης, ενώ εν συνεχεία οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς μετέβησαν για προσκύνημα εις τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης, όπου και ερεύθησαν κατά θαυμαστό τρόπο τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης-Αγγελίνης της εξ Ζαγκλιβερίω καταγομένης.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη εορτή της Αγίας Κυράννης, θα ολοκληρωθούν την 28η Φεβρουαρίου 2017, ημέρα μνήμης και τιμής από την Αγία μας Εκκλησία, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, εις τον φερώνυμο Ιερό Ναό της περιοχής της Όσσης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.