H παραίτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην εκκλησιαστική κοινότητα, ούτε αιφνιδίασε τη Θεσσαλονίκη.

Από την αρχή του χρόνου κυκλοφορούσαν φήμες για αποχώρηση του κ. Άνθιμου, ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο εντός των κόλπων της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο για τον ίδιο, όσο και για άλλους ιεράρχες που είναι σε μεγάλη ηλικία και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Β΄, Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών Μάρκο και Λαρίσης και Τιρνάβου Ιερώνυμο, οι οποίοι ανέλαβαν να πείσουν υπερήλικες Μητροπολίτες να αποσυρθούν.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Β΄ είναι πνευματικό τέκνο του Θεσσαλονίκης Άνθιμου και ο ρόλος του ήταν καταλυτικός. Μαζί με τον Χίου Μάρκο τον επισκέφτηκαν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και είχαν μαζί του μια πολύωρη συζήτηση.

Οι πληροφορίες λένε πως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, που γνώριζε τον λόγο της επίσκεψης των δύο ιεραρχών, είχε ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί. Τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του, δεδομένου μάλιστα ότι διανύει το 89ο έτος της ηλικίας.

Έτσι, συναίνεσε και παρέδωσε γραπτή την παραίτησή του, η οποία και θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο τέλος Αυγούστου.

Στενοί του συνεργάτες έλεγαν πως πλέον είναι ήρεμος, πήρε την απόφασή του νηφάλια και αντιλαμβάνονταν και ο ίδιος πως δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στα ιερατικά του καθήκοντα, σε μια μεγάλη Μητρόπολη, όπως είναι αυτή της Θεσσαλονίκης.

Με ψυχραιμία συναίνεσε στην αποχώρησή του, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 60 χρόνια ιεροσύνης, από το 1964 όταν χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας κυρό Γαβριήλ και έναν χρόνο αργότερα πρεσβύτερος από τον ίδιο αρχιερέα, λαμβάνοντας το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει το πνευματικό του τέκνο, τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Β΄, είναι το γεγονός πως θα τον ακολουθήσει στον Έβρο και θα μετοικίσει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως Παναγία του Έβρου στη Μάκρη, έξω από την Αλεξανδρούπολη. Το Καθολικό της Μονής ανεγέρθηκε το 1974 από τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο (τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλως) και ο ίδιος επισκεπτόταν συχνά το γυναικείο μοναστήρι, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα του μέρη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο κ. Άνθιμος με την υποβολή της παραίτησής του «έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της περί Αυτόν Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ που θα γίνει στο τέλος του μήνα θα οριστεί ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας και Πολυγύρου, Νικόδημος, ως ο αρχαιότερος Μητροπολίτης γειτονικού νομού και μόνο σε περίπτωση που αρνηθεί, θα οριστεί κάποιος άλλος.

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, αναμένεται να προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στη ΔΙΣ τον Οκτώβριο και ως επικρατέστερος προβάλλει ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Είναι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ενώ απολαμβάνει και της στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.