Μητρόπολη Σιδηροκάστρου: Το Εκκλησιαστικό Γενικό Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος τους υποδέχτηκε με Αγάπη στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι και τους ξενάγησε.

Στο τέλος πήραν ένα μικρό κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής.

Μητρόπολη Σιδηροκάστρου

Επίσκεψη από Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου

Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος 2019

Επίσκεψη από Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου

Επίσκεψη από Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεάπολης στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου

Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης

Το Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως ιδρύθηκε το 1993. Λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1994 – 1995, σαν τετρατάξιο Εκκλησιαστικό Λύκειο και κατά τα έτη 1994-2002 φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου.
Οι μαθητές που παρακολουθούσαν τις τρεις πρώτες τάξεις του Λυκείου έπαιρναν Απολυτήριο Λυκείου και είχαν τη δυνατότητα να δώσουν Γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές.
Οι απόφοιτοι του τριτάξιου Εκκλησιαστικού Λυκείου, αλλά και απόφοιτοι διαφόρων άλλων τύπων Λυκείων της χώρας μας εγγράφονταν στην Δ’ τάξη. Μετά την περάτωση των σπουδών στην Δ΄ τάξη οι απόφοιτοι είχαν την δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις στις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές, ή να χειροτονηθούν Ιερείς κατατασσόμενοι στη Β΄ μισθολογική κατηγορία.
Με το Ν. 3234/2006, καταργήθηκε η Δ΄ τάξη και τη θέση της πήρε το Εκκλησιαστικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Ι.Ε.Κ.), τμήμα: «Εκκλησιαστική και Πολιτιστική Κατάρτιση».

Στόχος του Εκκλησιαστικού Λυκείου η παροχή υψηλού επιπέδου εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και η προετοιμασία των νέων που διαθέτουν ιερατική κλίση, για τη στελέχωση της Εκκλησίας με ικανούς και άξιους κληρικούς. Στην πορεία του υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους βασικούς του στόχους, με την χειροτονία πολλών σπουδαστών και την εισαγωγή σε Πανεπιστημιακές και Τεχνολογικές Σχολές μιας πλειάδας μαθητών του.

Σήμερα το Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Νικολάου Καπάτου 6 στην Ξηροκρήνη, όπισθεν του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως είναι ένα δημόσιο σχολείο, που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στη Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και είναι ισότιμο στη χορήγηση τίτλων σπουδών:
Απολυτήριο Γυμνασίου – Απολυτήριο Λυκείου – Βεβαίωση Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με τα υπόλοιπα ημερήσια Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια που λειτουργούν σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Βασικός σκοπός της Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης είναι η ανάδειξη και κατάρτιση κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και χριστιανικού ήθους.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.