Τεμάχιο λειψάνου του Προφήτη Προδρόμου του Βαπτιστή υποδέχθηκε η Μητρόπολη Αργολίδος την Παρασκευή 31 Μαρτίου2017,στην πόλη του Άργους και στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου. Το τίμιο λείψανο που έφερε ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκταρίος παρουσία κλήρου και λαού.

Ακολούθησε η ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιεροθέου.

Το τεμάχιο του Ιερού λειψάνου, η κάτω σιαγόνα, φυλάσσεται στην γυναικεία Ιερά μονή Αγίας Παρασκευής στην περιοχή Δομήρου Ροδολείβους Σερρών και ήρθε στην Ελλάδα με την ανταλλαγή του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 1922 από τον Πόντο.

Το τεμάχιο του λειψάνου του Προδρόμου έφεραν έξη μοναχές που μόναζαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ιμαίρων Χαλδείας Πόντου, μαζί με τις Ιερές Εικόνες του Τέμπλου της εκεί Ιεράς Μονής.

Οι μοναχές έφτασαν στην επαρχία Δράμας και εκεί με την προτροπή του Δεσπότου Δράμας Λαυρεντίου (ο οποίος είχε έρθει κι αυτός από τον Πόντο δύο έτη νωρίτερα, το έτος 1922 εγκαταλείποντας την Ιερά Μητρόπολη Χαλδείας Κερασούντος), παρεχώρησε στις έξι αυτές αδερφές μοναχές την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής και από το έτος 1924 με βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Παύλου του Α΄ το Μοναστήρι ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή.

Το μοναστήρι λειτουργεί επί πεντακόσια χρόνια και ήταν Μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου.
Στην βουλγαρική κατοχή οι Βούλγαροι διά εμπρησμού πυρπόλησαν την Ιερά Μονή και έγιναν όλα στάχτη.

Σε εντοιχισμένη πλάκα στην είσοδο του Ιερού Ναού αναγράφει:

Ο Ιερός ούτος Ναός ανακαινίσθη εν έτει 1904 δαπάναις της Παναγίας Εικοσιφοίνισης Παγγαίου επί Ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Βαφείδου.

Ο Ιερέας του καθεδρικού ναού του Αγίου Πέτρου Άργους ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ζιχνών Ιερόθεο για τον κόπο που έκανε να φέρει το τεμάχιο του Ιερού λειψάνου στην Αργολίδα.

Κατά την υποδοχή περαστήκαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός ,ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άργους Κ. Μπέγκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Άργους- Μυκηνών και πάρα πολύς κόσμος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.