Στο χωριό Αμούρι μετέβη το πρωί της Κυριακής (της Σαμαρείτιδος), 14 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος, προκειμένου να ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου καθώς και να τελέσει το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Χρήστου Κοψαχείλη, ο οποίος ετύγχανε γαμβρός του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευθυμίου Παρλαβάντζα, συνταξιούχου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τ. εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας.

Στην Θεία Λειτουργία και στο ιερό μνημόσυνο έψαλλε Βυζαντινή χορωδία υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Δημητρίου Μαντέ, ενώ παρέστη πλήθος πιστών από το χωριό καθώς επίσης πολλοί συγγενείς και φίλοι της οικογένειας.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης ανέλυσε την συνταρακτική ευαγγελική περικοπή, στην οποία ο Ευαγγελιστής Ιωάννης περιγράφει την συνάντηση και τον διάλογο του Ιησού με την Σαμαρείτιδα γυναίκα την μετέπειτα Αγία Ισαπόστολο Φωτεινή.

«Στην ζωή μας κανένα γεγονός δεν είναι τυχαίο. Ο Θεός έχει το σχέδιο του για την σωτηρία του κάθε ανθρώπου. Ο Χριστός μέσα από αυτό τον απλό και γεμάτο αγάπη διάλογο απεκάλυψε στην Σαμαρείτιδα την θεότητά του και συνάμα απεκάλυψε και την αμαρτολότητά της χωρίς όμως να την προσβάλλει αλλά με διάθεση να την σώσει. Η συναίσθηση της αμαρτολότητος μας είναι σωτήρια.

Αυτό που λείπει σήμερα από την ζωή μας είναι η πνευματική τροφή. Η οικονομική κρίση την οποία περνάμε και πολύ σωστά ο Αρχιεπίσκοπος την ονομάζει παρακμή, ασχολείται μόνο με την τροφή και τις υλικές ανέσεις της σάρκας. Για το πνεύμα πλέον δεν μας ενδιαφέρει και όχι μόνο το αγνοούμε αλλά το κακοποιούμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι την ζωή μας τελικά την κατευθύνει ο Θεός και ο Χριστός είναι μόνιμος συνοδοιπόρος στην ζωή μας.

Ως Ορθόδοξοι Έλληνες βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη στροφή. Θα πρέπει να κρατηθούμε ενωμένοι μέσα στην Εκκλησία κρατώντας τις παραδόσεις μας. Να αρνούμαστε πεισματικά την ισοπέδωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί πιστοί και αυτό μας δίνει ελπίδα. Η άμυνά μας μέσα στην Εκκλησία πρέπει να είναι μόνιμη, μέσα από την προσευχή μας και την επιμονή μας στα ιδανικά και στις αρχές και κυρίως η φροντίδα της πνευματικής μας ζωής, για να μπορούμε να χαρούμε την ελπίδα, την ειρήνη και την χαρά που έφερε ο Χριστός στον κόσμο δια της Αναστάσεως του», ετόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Αμέσως μετά την απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ετέλεσε το μνημόσυνο του αειμνήστου Χρήστου Κοψαχείλη, ο οποίος και εκοιμήθη νέος στην ηλικία και μαζί με όλους τους παρευρισκομένους προσευχήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής του, ευχόμενος συνάμα στην μητέρα, την σύζυγο και τα παιδιά του την εξ ύψους δύναμη και παρηγορία στο πένθος τους.

Εκ μέρους της οικογένειας και των συγγενών τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε ο π. Ευθύμιος και ωμιλώντας με θερμά λόγια αγάπης για το πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας τον ευχαρίστησε για την ιδιαιτέρως τιμητική και παρηγορητική παρουσία του.

Μετά την διανομή του αντιδώρου προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους ο καφές της παρηγοριάς στο καφενείο του χωριού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.