Μητρόπολη Λαγκαδά: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και Θεολογική Ημερίδα επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρας Κυράννης της Οσσαίας

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις, επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και η ομώνυμη ενορία της κωμοπόλεως της Όσσης , κατά το χρονικό διάστημα 28 Φεβρουαρίου – 03 Μαρτίου 2018.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη εις τον πάνσεπτο και περικαλέστατο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυράννης Όσσης, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμων, πλαισιούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνο, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός.

Παρέστησαν ο Βουλευτής των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος, του Στρατού Ξηράς, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Α.Π.Θ., ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου διά την νόσον του Altheimer, λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του γήρατός της Μητροπόλεως Λαγκαδά κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου και ευσεβών χριστιανών που προσήλθαν για να τιμήσουν την μεγάλη συντοπίτισσα τους Αγία Κυράννα.

Τον Θείο Λόγο της ημέρας διακόνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, ο οποίος και ομίλησε περί της τιμής των Νεομαρτύρων, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «το Μαρτύριο του αίματος, πριν την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και την είσοδο του γένους στην Τουρκοκρατία, φαινόταν μόνο σαν μία ευσεβής ανάμνηση και σαν χάρισμα της Εκκλησίας το οποίο και είχε επαλειφθεί.

Όμως μετά την άλωση και την υποταγή των Ορθοδόξων, με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος ενεργοποιήθηκε και πάλι αποδεικνύοντας ότι κανένα χάρισμα μέσα στην Εκκλησία παρόλο που μπορεί να συστέλλεται δεν εξαφανίζεται.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους Αρχιερείς, Ιερείς και τους προσκυνητές που προσήλθαν με ευλάβεια για να συνεορτάσουν την μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Προ της Απολύσεως της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και μέσα σε κλίμα συγκινήσεως, τελέσθηκε το τριετές Μνημόσυνο, του μακαριστού Αρχιμαδρίτου Κυπριανού Γλαρούδη, Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και Γραμματέως των Συνοδικών Δικαστηρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ακλούθησε και μικρά Λιτάνευση των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Λειψάνων της Αγίας Κυράννης, εντός του Ιερού της Ναού.

Εν συνεχεία εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», έλαβε χώρα η Η΄ Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα, προς τιμήν της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, η οποία εφέτος είχε τον κεντρικό θέμα “Νεομαρτύρων Κλέος”.

Στο πρώτο μέρος της Θεολογικής Ημερίδος αναγνώστηκαν τα χαιρετιστήρια μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομο, ενώ την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε με την επίκαιρη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Κατά την διάρκεια της Συνεδρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την άριστη Προεδρεία του Καθηγητού Θεολογίας κ. Αστερίου Καραγιοβάννη, πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ο οποίος και ανέπτυξε επιτυχώς το θέμα «Μάρτυρες και Λειτουργική ζωή».

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Μπάκας ο οποίος και παρουσίασε το θέμα «Από τον Βερτίσκο στην Ροδόπη.

Μία υπόθεση μετακίνησης πληθυσμού κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο», ενώ τρίτη και τελευταία εισήγηση ήταν του κ. Τρύφωνος Τσομπάνη, Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος και ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο το θέμα «Εικαστικά, Νεομαρτυρολογικά προσόμια».

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές, ενώ στον ληκτικό χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε κατά πρώτον την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την αποστολή των χαιρετιστήριων μηνυμάτων τους, καθώς επίσης και όλους τους ομιλητές οι οποίοι και ανέπτυξαν με μεστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τα θέματά τους, δίδοντας σε όλους και καινούργιες πληροφορίες γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο των Νεομαρτύρων.

Μετά το πέρας της Θεολογικής Ημερίδος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός και Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, μετέβησαν στο μνήμα του αειμνήστου π. Κυπριανού Γλαρούδη, όπου και ετέλεσαν Αρχιερατικό Τρισάγιο, παρουσία Ιερέων των Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά, των κατά σάρκα συγγενών του, πολλών φίλων και πνευματικών του παιδιών.

Καλαμαριάς Ιουστίνος: Κανένα χάρισμα μέσα στην Εκκλησία δεν εξαφανίζεται

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.