Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί ραγδαία κλιμάκωση στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα,) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», που κυβερνά τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο «η Πιονγκγιάνγκ δε θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, -όπως χαρακτηρίστηκε- «επιθετική τους στάση». Η Βόρεια Κορέα «θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος» και «δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία».

Τέλος, σημείωσε ότι δε θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλα κράτη.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας, στην οποία έχουν επιβληθεί σχετικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα.

Η πρώτη αντίδραση της Νότιας Κορέας

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

Πρόκειται για μια «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν Χίε συγκάλεσε Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Νότιας Κορέας μετά την ανακοίνωση της δοκιμής.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί Σύνοδο προκειμένου να συζητήσει την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, όπως δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις που έκαναν στο Ρόιτερς, οι διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, πιθανότατα στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αυστηρή απάντηση από το Τόκιο

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα, στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

Πάντως, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια στα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

«Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας», σημείωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αντιδράσεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα αποτελεί «σοβαρή παραβίαση» της διεθνούς υποχρέωσης της χώρας να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να μην παραγάγει ή να μην δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Είπε πως συνιστά επίσης «απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βορειοανατολικής Ασίας».

Η Μογκερίνι κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει έναν «αξιόπιστο και με νόημα» διάλογο με τη διεθνή κοινότητα και να «σταματήσει αυτή την παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος αλλά δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δε μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου μικρού μεγέθους, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις.

«Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Πράις σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους» στην περιοχή και θα «απαντήσουν όπως αρμόζει σε οποιεσδήποτε βορειοκορεατικές προκλήσεις».

Βρετανία: «Σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του ΟΗΕ

Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε «πρόκληση που καταδικάζω ανεπιφύλακτα» και μια «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, σε μήνυμά του στο Twitter κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Κίνα: «Μια βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης»

Μια δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Βόρεια Κορέα έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε πρακτική διαταράσσει τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία είναι «ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη».

Τα σχόλια του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά θεωρούνται ότι αντανακλούν την επίσημη πολιτική της χώρα.

Ρωσία: «Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση»

Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε με επιτυχία η Βόρεια Κορέα συνιστά μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αν επιβεβαιωθεί, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι κι αλλιώς από ένα πολύ υψηλό δυναμικό στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή μιας μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου, λέγοντας ότι σημείωσε σημαντική πρόοδο στην ικανότητά της να πραγματοποιεί πλήγματα και θέτοντας σε συναγερμό τους γείτονές της.

«Σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια»

Ο επικεφαλής διεθνούς οργανισμού παρατήρησης για την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών καταδίκασε με τη σειρά του την πυρηνική δοκιμή.

«Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.

«Συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.