Οι μονοφυσίτες χριστιανοί στο εμπόλεμο Χαλέπι αποφάσισαν να διανείμουν τρόφιμα στους μουσουλμάνους συμπολίτες τους τον μήνα του Ραμαζανιού.

Η Συριακή Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή (μονοφυσίτες) προσφέρει πρωινό και δείπνο στις φτωχότερες μουσουλμανικές οικογένειες στη συνοικία Σουλαϊμανίγια.

Η Σουλαϊμανίγια είναι η χριστιανική συνοικία της πόλης και οι κάτοικοί της είναι κυρίως χριστιανοί Ασσύριοι, Αραμαίοι και Αρμένιοι.

Τα γεύματα προετοιμάζουν οι ίδιοι οι χριστιανοί κάτοικοι και τα διανέμουν από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Εφραίμ.

Το Ραμαζάνι είναι ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων. Κατά τη διάρκεια του δεν τρώνε και πίνουν τίποτα όλη την ημέρα. Μόλις δύσει ο ήλιος, τότε μόνο μπορούν να φάνε και να πιουν.

Φέτος το Ραμαζάνι ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου και θα τελειώσει στις 5 Ιουλίου.

Σε ανακοίνωση της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρεται ότι στόχος των γευμάτων είναι ένδειξη της έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκευμάτων.

Εκφράζεται μάλιστα η ελπίδα ότι με τον καιρό θα αποκατασταθεί η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκειών και των εθνών της Συρίας, όπως πριν τον πόλεμο.

Ποιοι είναι οι μονοφυσίτες

Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πρέπει να συγχέεται με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αποσχίστηκε από την Κωνσταντινούπολη αρνούμενη τις αποφάσεις της Τέταρτης Οικουμενικής Συνόδου (451 μ.Χ.) της Χαλκηδόνας.

Είναι μία από τις λεγόμενες προχαλκηδόνιες ή αλλιώς μονοφυσιτικές Εκκλησίες.

Μονοφυσίτες είναι επίσης οι Κόπτες (Αίγυπτος), οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι του Ιράκ.

Πριν τον πόλεμο είχε ξεκινήσει γόνιμος διάλογος μεταξύ της Ελληνορθόδοξης (Ανατολικής Ρωμαϊκής Εκκλησίας) Κωνσταντινούπολης και μονοφυσιτών.

Το 2013 ο μονοφυσίτης αρχιεπίσκοπος Χαλεπιού, Γρηγόριος Γιοχάνα Ιμπραχίμ, απήχθη από ισλαμιστές μισθοφόρους της Τουρκίας μαζί με τον Ελληνορθόδοξο μητροπολίτη Χαλεπιού Παύλο Γιαζίγκι.

Οι δύο ιεράρχες, μονοφυσίτης και Ελληνορθόδοξος, από τότε θεωρούνται αγνοούμενοι αν και στοιχεία αναφέρουν ότι τους έσφαξαν οι Τούρκοι.

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.