Ο κυβερνήτης του Μισισίπι υπέγραψε νόμο που επιτρέπει σε ιδιωτικές και δημοτικές επιχειρήσεις να αρνούνται να εξυπηρετήσουν ζευγάρια ομοφυλοφίλων, εάν θεωρούν ότι είναι αντίθετο με τα θρησκευτικά «πιστεύω» των ιδιοκτητών τους.

Οργανώσεις δικαιωμάτων κάνουν λόγο για «θλιβερή ημέρα για το Μισισίπι».

Σε ανακοίνωσή του μέσω Twitter -μετά την υπογραφή του σχεδίου σε νόμο- ο κυβερνήτης Φιλ Μπράιαντ απέρριψε τις καταγγελίες ότι ο νόμος συνιστά διάκριση κατά των ομοφυλοφίλων του Μισισίπι.

Ο Μπράιαντ ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ο νόμος «απλώς ενισχύει τα δικαιώματα για την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως αναφέρονται στην πρώτη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ».

Ο νόμος ορίζει ότι γάμος «είναι ή θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ως η ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας» και ότι οι σεξουαλικές σχέσεις θα πρέπει να «φυλάσσονται» μόνο για τέτοιες ενώσεις.

Προχωρά, μάλιστα, παρακάτω: γίνεται ο πρώτος νόμος στις ΗΠΑ που ορίζει ότι τρανς άτομα θα πρέπει να θεωρούνται εκπρόσωποι του φύλου με το οποίο γεννιούνται, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες τους.

«Οι όροι αρσενικό (άνδρας) ή θηλυκό (γυναίκα) αναφέρονται στο αμετάβλητο βιολογικό φύλο ενός ατόμου, όπως καθορίζεται αντικειμενικά από την ανατομία και τη γενετική κατά τη στιγμή της γέννησης» αναφέρει ο νόμος.

Παράλληλα, αν και ο νόμος ορίζει ότι η Πολιτεία υποχρεούται να εξυπηρετεί μέλη της LGBT κοινότητας, αφήνεται στην… διακριτική ευχέρεια του κάθε υπαλλήλου να μην τους εξυπηρετεί.

«Αυτή είναι μία θλιβερή ημέρα για την Πολιτεία του Μισισίπι και για χιλιάδες πολίτες της Πολιτείας που θα μπορούν πλέον να απομακρύνονται από επιχειρήσεις, να τους αρνούνται την έκδοση άδειας γάμου, να τους αρνούνται την αγορά σπιτιού, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και την απαραίτητη περίθαλψη, στη βάση του ποιοι είναι» σημειώνει η Ένωση Αμερικανικών Κοινωνικών Ελευθεριών του Μισισίπι σε ανακοίνωσή της.

Η Ένωση τονίζει ότι ο νόμος δεν προστατεύει την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά παραβιάζει τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι ο νόμος θα αποτελέσει «ένδειξη ντροπής» για την Πολιτεία. 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.