Ως πεδίο μάχης μεταξύ Ρωσικής και Ουκρανικής Εκκλησίας χαρακτηρίζει η τουρκική εφημερίδα HURRIYET τη σημερινή επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αναλυτικά το άρθρο της HURRIYET μεταφρασμένο από το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLNE.

Η Κωνσταντινούπολη πρόκειται να γίνει μέρος ασυνήθους πολιτικής πιέσεως την Παρασκευή 3 Αυγούστου με τη μορφή της θρησκευτικής επιρροής στην περιοχή.

Πρόκειται για το μέλλον της Ορθοδόξου Εκκλησίας στα πλαίσια της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Μόσχας είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σήμερα 31 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη για να τον πείσει να μην επιτρέψει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και την ανεξαρτητοποίηση από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση για το ζήτημα και η συνάντηση λαμβάνει χώρα κατόπιν αιτήματος του Πατριάρχη Μόσχας.

Η Ουκρανική Εκκλησία επιθυμεί την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική από το 2014 οπότε η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία. Αυτό απαιτεί τη συναίνεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που έχει αναγνωριστεί επικεφαλής όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η τελευταία συνάντηση των δύο θρησκευτικών Ηγετών έλαβε χώρα το 2016 στην Ελβετία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καμία δήλωση για το όλο ζήτημα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο που επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη πέντε ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν με Πατριάρχη πιστεύει ότι η ανεξαρτησία της Εκκλησίας της Ουκρανίας συνδέεται άρρηκτα με την ανεξαρτησία και εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφθηκε στις 13 του Μάη και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Αναλυτές πιστεύουν πως εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημα για αυτοκεφαλία, θα αποτελέσει ένα μεγάλο χτύπημα στην διεκδίκηση της Μόσχας για διεθνή ρόλο στα παγκόσμια τεκταινόμενα.

Για παράδειγμα ακολουθεί η ΄΄Μακεδονική Εκκλησία΄΄ που με τη σειρά της διεκδικεί ανεξαρτησία από το Πατριαρχείο Σερβίας.

Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης είδηση που είχε δημοσιεύσει το Associated Press, κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε επίθεση από Ρώσους χάκερς.

Η συνάντηση της 31ης Αυγούστου θα έχει επιπτώσεις και στην περιφερειακή πολιτική σκηνή.

 

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.