Ούτε λίγο ούτε πολύ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καλεί την Ευρώπη να μη στέλνει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί. 

Σε μια σκληρή δήλωση προέβη το πρωί της Δευτέρας το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Συγκεκριμένα, προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αξιολογούν καλά την προστασία των προσφύγων πριν τους στείλουν πίσω στην Τουρκία γιατί όπως υπογραμμίζει στην Τουρκία οι πρόσφυγες δεν απολαμβάνουν κανένα δικαίωμα.

Οι πρόσφυγες σύμφωνα με το Παρατηρητήριο δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη. “Είναι μια δυσάρεστη έκπληξη πως πολλοί δεν παίρνουν την υποστήριξη που χρειάζονται απεγνωσμένα για να επιβιώσουν” αναφέρεται χαρακτηριστικά θυμίζοντας πως η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Παράλληλα, κάλεσε τους διεθνείς παράγοντες και τους δωρητές να υποστηρίξουν της προσπάθειες της Άγκυρας να βελτιώσει τα δικαιώματα των προσφύγων και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάζουν διεξοδικά και επί της ουσίας τις αιτήσεις ασύλου των προσφύγων και να μην τις απορρίπτουν θεωρώντας πως η Τουρκία είναι “μια ασφαλής τρίτη χώρα”.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται πως “ασφάλεια” δε σημαίνει μόνο προστασία από τον πόλεμο ή τις διώξεις αλλά σημαίνει και δικαίωμα στην εργασία, στην περίθαλψη και στη μόρφωση.Τα παραπάνω βέβαια το Παρατηρητήριο τα αναφέρει βάσει της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για την επανεισδοχή των προσφύγων προκειμένου να κοπούν οι ροές προς τις χώρες τις κεντρικής Ευρώπης και την Ελλάδα.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.