"Απ΄το ένα αυτί θα μπει, κι απ΄το άλλο θα βγεί". Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετήσει ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα αποδεχθεί πως η Τουρκία διέπραξε “ένα τέτοιο έγκλημα, μία τόσο μεγάλη αμαρτία”, απορρίπτωντας εμμέσως τον χαρακτηρισμό γενοκτονία.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγω να αντιδρά σε οποιαδήποτε πρόταση η οποία “αναγνωρίζει τη σφαγή Οθωμανών Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου”.

Υπενθυμίζοντας πως 100.000 Αρμένιοι μετανάστες ζουν αυτή τη στιγμή επί Τουρκικού εδάφους, σε συνδυασμό με Τούρκους υπηκόους που έχουν Αρμένικη καταγωγή, ο πρόεδρος της γείτονος δήλωσε πως “η Τουρκία ποτέ δεν έχει κάνει διακρίσεις κατά των Αρμενίων”. Επανέφερε επίσης μία πρότερη δήλωσή του, η οποία είχε γίνει προ χρόνων, κατά την οποία η Τουρκία είναι γενναιόδωρη αφού δεν απελαύνει αυτούς του 100,000 Αρμενίους, αν και θα μπορούσε.

Ερωτηθείς ως προς την πιθανότητα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Τούρκος ηγέτης απάντησε πως “θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει”.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει επί της “Πρότασης Ψηφίσματος σχετικά με την Επέτειο των Εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων” σήμερα, 15 Απριλίου.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.