Παννυχίδα ετυμολογικά είναι η ολονύκτια ακολουθία που τελείται από την προηγούμενη μέρα χριστιανικής εορτής. Τα Ευαγγέλια των Παννυχίδων είναι τα Ευαγγελικά αποσπάσματα που αναγιγνώσκονται μετά την εβδομάδα της Τυρινής κατά την Α Εβδομάδα Νηστειών.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Η Παννυχίδα πρόκειται για παλαιά Ακολουθία του ενοριακού – ασματικού τυπικού ψαλλόμενη, στην Κωνσταντινούπολη έως το 1204 και στη Θεσσαλονίκη έως την εποχή του Αγίου Συμεών (1429μ.Χ.), κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στη θέση του σημερινού Μοναχικού Αποδείπνου. Είναι δομημένη σε τρία ψαλμικά αντίφωνα με εφύμνιο μετά από κάθε στίχο.

Οι ευχές της Παννυχίδος είναι κατανυκτικότατες και κατά τον Άγιο Συμεών Θεσσαλονίκης «θαυμάσιαι … εξαιρέτως». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατά τα Απόδειπνα των ημερών της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών αναγιγνωσκόμενες σήμερα ευαγγελικές περικοπές είναι κατάλοιπο της παλαιάς Ασματικής Παννυχίδος.

Τα Ευαγγέλια των παννυχίδων ξεκινούν την καθαρά Δευτέρα και καταλήγουν την Παρασκευή των Α’ Χαιρετιστών της Θεοτόκου Παναγίας. Τα Ευαγγελικά αυτά αναγνώσματα εμπεριέχουν αποσπάσματα και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές Ματθαίο, Μάρκο, Λουκά και Ιωάννη.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online σας παρουσιάζει κάθε ημέρα, κατά την Α εβδομάδα νηστειών, τα Ευαγγελικά αποσπάσματα των παννυχίδων.

Διαβάστε τα όλα στο άρθρο που ακολουθεί ΕΔΩ Τα Ευαγγέλια των Παννυχίδων

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (6 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.