Τα σημαντικότερα γεγονότα Σαν σήμερα Κυριακή 10 Μαΐου 2026. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Σίμων ο Απόστολος και Ζηλωτής. Ο Όσιος Λαυρέντιος Μεγαρέως. Ο Άγιος Νικόλαος ο Αρχιεπίσκοπος Μύρων (Μετακομιδή Λειψάνου). Ποια ονόματα γιορτάζουν: Σίμωνας, Σίμων, Σίμος, Σιμώνα, Σιμόνα, Σιμωνία, Σιμώνη, Σιμωνίτσα. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η της Σαμαρείτιδος εορτή, εν η ο Χριστός μεσσίαν εαυτόν ωμολογεί. Κυριακή της Σαμαρείτιδας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γεγονότα Σαν Σήμερα 10 Μαΐου

  • 1503: Χριστόφορος Κολόμβος. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική -παράδεισο σήμερα των υπεράκτιων εταιρειών- και τα ονομάζει Λας Τορτούγας, εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελωνών που βλέπει.
  • 1859: Συγκρούσεις σημειώνονταi στην Αθήνα, μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. (Σκιαδικά)
  • 1902: Σπυρίδων Μαγγίνας. Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξιό νεφρό του. Η εγχείρηση αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.
  • 1933: Φοιτητές μέλη του Ναζιστικού Κόμματος καίνε βιβλία των Μαρξ, Φρόιντ, Μπρεχτ και Αϊνστάιν στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου. Τα χαρακτηρίζουν «αντιγερμανικά».
  • 1956: Μιχαήλ Καραολής – Ανδρέας Δημητρίου. Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως.
  • 2010: Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οικονομική κρίση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήσεις Σαν Σήμερα 10 Μαΐου

  • 1899: Φρεντ Αστέρ. Φρεντ Αστέρ, Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός. (Θάνατος 22 Ιουνίου 1987)
  • 1905: Μάρκος Βαμβακάρης. Μάρκος Βαμβακάρης, ρεμπέτης. (Θάνατος 8 Φεβρουαρίου 1972)
  • 1960: Μπόνο Βοξ ή Μπόνο. Μπόνο Βοξ ή Μπόνο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Πολ Ντέιβιντ Χιούζον, Ιρλανδός τραγουδιστής των U2.

Θάνατοι Σαν Σήμερα 10 Μαΐου

  • 1556: Λέοναρντ Φουξ. Λέοναρντ Φουξ, Γερμανός βοτανολόγος, που έδωσε το όνομά του στο φυτό Φούξια. (Γέννηση 17 Ιανουαρίου 1501)
  • 1995: Γιώργος Κανδύλης. Γιώργος Κανδύλης, Έλληνας πολεοδόμος και αρχιτέκτονας. (Γέννηση 1913)
  • 2009: Διαμαντής Πατέρας. Διαμαντής Πατέρας, Έλληνας εφοπλιστής και γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού την περίοδο που η ομάδα έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον του Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, πατέρας του πρώην προέδρου του Παναθηναϊκού Νικόλα Πατέρα. (Γέννηση 1933)

Γνωρίζετε ποιες είναι οι 10 εντολές του Κυρίου;

Ποιοι Γιορτάζουν Σήμερα 10 Μαΐου

  • Σίμωνας, Σίμων, Σίμος, Σιμώνα, Σιμόνα, Σιμωνία, Σιμώνη, Σιμωνίτσα.

Εορτολόγιο 10 Μαΐου

  • Ο Άγιος Σίμων ο Απόστολος και Ζηλωτής.
  • Ο Όσιος Λαυρέντιος Μεγαρέως.
  • Ο Άγιος Νικόλαος ο Αρχιεπίσκοπος Μύρων (Μετακομιδή Λειψάνου).

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, τη σχέση του με τον Ιησού ως μαθητής, τη συγγένεια με τον Άγιο Ιούδα το Θαδδαίο και το Απολυτίκιο του Αγίου Σίμωνος του Ζηλωτή.

Διαβάστε επίσης την γιορτή σήμερα 10 Μαΐου: Όσιος Λαυρέντιος.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.