Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Ευθύμιος, Ευθύμης, Θύμιος, Θέμης, Ευθυμία, Ευθυμούλα, Θύρσος, Θύρσης, Θύρσα, Θύρση, Φαβιανός, Φαβιανή, Φάβιος. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: O Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας. Ο Άγιος Ζαχαρίας ο Νεομάρτυρας εξ Άρτης. Οι Άγιοι Θύρσος και Αγνή οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Φαβιανός ο Πάπας Ρώμης ο Ιερομάρτυρας. Ο Άγιος Πέτρος ο Τελώνης και Μακάριος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ευθύμιος, Ευθύμης, Θύμιος, Θέμης, Ευθυμία, Ευθυμούλα.
  • Θύρσος, Θύρσης, Θύρσα, Θύρση.
  • Φαβιανός, Φαβιανή, Φάβιος.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Άγιος Φαβιανός ο Πάπας Ρώμης

Ο Άγιος Φαβιανός ή Φάβιος ήταν ευγενής Ρωμαίος εκ γενετής και ο πατέρας του ονομαζόταν Φάβιους. Κατοικούσε στην ύπαιθρο έξω από την Ρώμη. Μετά τη σύντομη βασιλεία του Πάπα Αντέρου, ο Φαβιανός πήγε στη Ρώμη το 236 μ.Χ την ημέρα που θα εκλεγόταν νέος πάπας.

Ενώ τα ονόματα αρκετών επιφανών και ευγενών εκκλησιαστών εξετάζονταν κατά τη διάρκεια δεκατριών ημερών, ξαφνικά εμφανίσθηκε ένα περιστέρι, πέταξε πάνω από το πλήθος και προσγειώθηκε στο κεφάλι του Φαβιανού. Στους συγκεντρωμένους εκλέκτορες, αυτό το παράξενο θέαμα θύμιζε την ευαγγελική σκηνή της κάθοδος του Αγίου Πνεύματος στον Ιησού τη στιγμή της βάπτισής του από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Φαβιανού του Ιερομάρτυρα.

Άγιος Ζαχαρίας εξ Άρτης

Ο Άγιος Ζαχαρίας ο Νεομάρτυρας καταγόταν από τα μέρη της Άρτας. Σε μικρή ηλικία εξισλαμίσθηκε και ήρθε στις Παλαιές Πάτρες όπου εξασκούσε την τέχνη του γουναρά. Όμως μετανόησε που αλλαξοπίστησε. Έτσι, αφού ήλθε σε μετάνοια, βρήκε κάποιο πνευματικό στον οποίο εξομολογήθηκε το αμάρτημα της εξωμοσίας του και ζήτησε την ευλογία να πορευθεί προς το μαρτύριο.

Ο πνευματικός, φοβούμενος μήπως ο Μάρτυρας δειλιάσει κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων, τον απέτρεπε. Τότε ο Άγιος αποκρίθηκε στον πνευματικό και του είπε: «Έχω τόση δίψα να βασανισθώ για τον Χριστό, όπου επιθυμώ να λάβω, αν ήταν δυνατόν, και περισσότερα βασανιστήρια, από αυτά που μου ανέφερες».

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Νεομάρτυρα Ζαχαρία εξ Άρτας.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Άγιος Πέτρος ο Τελώνης

Ο Άγιος Πέτρος είχε το αξίωμα του πατρικίου κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και ήταν διοικητής της Αφρικής. Δυστυχώς ήταν άνθρωπος άσπλαχνος, ανελεήμων, πλεονέκτης και φιλάργυρος. Κάποτε προσήλθε σε αυτόν ένας φτωχός, για να τον δοκιμάσει και του ζητούσε ελεημοσύνη.

Τότε εκείνος άρπαξε έναν άρτο, από εκείνους που εκείνη την στιγμή του είχε φέρει ο αρτοποιός και σαν πέτρα τον πέταξε κατά του φτωχού ανθρώπου. Με την χάρη του Θεού, κάποια στιγμή κράτησε στα χέρια του το Ιερό Ευαγγέλιο. Από περιέργεια το άνοιξε, αλλά η ανάγνωσή του δεν τον άφησε αδιάφορο. Τότε άνοιξαν τα μάτια του. Και με ειλικρίνεια είδε τον πραγματικό του εαυτό. Με θλίψη είδε την αληθινή εικόνα της ψυχικής του καταστάσεως.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Πέτρου του Μακάριου.

Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας

Ο Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας το έτος 377 μ.Χ. κατά τους χρόνους της βασιλείας του Γρατιανού. Οι γονείς του Παύλος και Διονυσία, ανήκαν σε επίσημη γενιά. Άτεκνοι όντες, αξιώθηκαν να αποκτήσουν παιδί, το οποίο αφιέρωσαν στη διακονία του Θεού στο οποίο και κατά θεία επιταγή έδωσαν το όνομα Ευθύμιος, αφού με την γέννησή του τους χάρισε την ευθυμία, τη χαρά και την αγαλλίαση.

Σε ηλικία μόλις τριών ετών ο Ευθύμιος έχασε τον πατέρα του. Τότε η χήρα μητέρα του τον παρέδωσε στον ευλαβή Επίσκοπο της Μελιτηνής Ευτρώιο, ο οποίος, μαζί με τους αναγνώστες Ακάκιο και Συνόδιο που έγιναν αργότερα Επίσκοποι Μελιτηνής, τον εκπαίδευσε καλώς και, αφού τον κατέταξε στον ιερό κλήρο, τον τοποθέτησε έξαρχο των μοναστηρίων.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Οσίου Ευθυμίου του Μεγάλου από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 07.30 το πρωί.

Πως να στείλετε τα ονόματα

Πρώτα εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Στείλτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας παρακάτω.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.