Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: O Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας (Προστάτης των ζευγαριών για τεκνοποίηση). Ο Άγιος Ζαχαρίας ο Νεομάρτυρας εξ Άρτης. Οι Άγιοι Θύρσος και Αγνή οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Φαβιανός ο Πάπας Ρώμης ο Ιερομάρτυρας. Ο Άγιος Πέτρος ο Τελώνης και Μακάριος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Σκελών πλατυσμώ εν πλάτει οικείς πόλου, Ω Ζαχαρία, και βραβείον λαμβάνεις.

Ο Άγιος Ζαχαρίας ο Νεομάρτυρας καταγόταν από τα μέρη της Άρτας. Σε μικρή ηλικία εξισλαμίσθηκε και ήρθε στις Παλαιές Πάτρες όπου εξασκούσε την τέχνη του γουναρά. Όμως μετανόησε που αλλαξοπίστησε. Έτσι, αφού ήλθε σε μετάνοια, βρήκε κάποιο πνευματικό στον οποίο εξομολογήθηκε το αμάρτημα της εξωμοσίας του και ζήτησε την ευλογία να πορευθεί προς το μαρτύριο.

Ο πνευματικός, φοβούμενος μήπως ο Μάρτυρας δειλιάσει κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων, τον απέτρεπε.

Τότε ο Άγιος αποκρίθηκε στον πνευματικό και του είπε:

«Έχω τόση δίψα να βασανισθώ για τον Χριστό, όπου επιθυμώ να λάβω, αν ήταν δυνατόν, και περισσότερα βασανιστήρια, από αυτά που μου ανέφερες».

Προ των λόγων αυτών της δυνάμεως της πίστεως και της αγάπης στον Χριστό, πνευματικός μετέδωσε τα Άχραντα Μυστήρια στον Άγιο και τον ευλόγησε.

Ο Άγιος πήγε στο εργαστήριό του, πούλησε όλα του τα υπάρχοντα τα οποία έδωσε ελεημοσύνη στους πτωχούς και παρουσιάσθηκε στον κριτή, ενώπιον του οποίου ομολόγησε στην πίστη του στον Χριστό. Παρά τις κολακείες, εκείνος επέμενε σθεναρά στην ομολογία του.

Έτσι τον έκλεισαν στην φυλακή και τον βασάνισαν επί πολλές ημέρες. Εκείνος υπέμεινε τα φρικτά μαρτύρια με πνευματική ανδρεία και αξιοθαύμαστη καρτερία. Όλοι απορούσαν, πως δεν λύγιζε μπροστά στα βασανιστήρια. Παρέδωσε το πνεύμα του στις 20 Ιανουαρίου 1782 μ.Χ.

Η τοπική Εκκλησία της Άρτας εορτάζει την μνήμη του και εικόνα του φυλάσσεται στην ιερά μονή Κάτω Παναγιάς Άρτας. Την μνήμη του πανηγυρίζει επίσης και η τοπική Εκκλησία των Πατρών, αφού ο Άγιος εργάσθηκε εκεί.

Διαβάστε επίσης για την κοίμηση και τον Ενταφιασμό του Θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου του Ανθρώπου του Θεού.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ευθύμιος, Ευθύμης, Θύμιος, Θέμης, Ευθυμία, Ευθυμούλα.
  • Θύρσος, Θύρσης, Θύρσα, Θύρση.
  • Φαβιανός, Φαβιανή, Φάβιος.

20 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου και του Αγίου Ζαχαρία του Νεομάρτυρα εξ Άρτης.

Aπολυτίκιο Αγίου Ζαχαρίου

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Τῆς Ἄρτης ἀγλάισμα, καὶ Νεομάρτυς κλεινός, ἐν Πάτραις ὡς ἤθλησας, ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, ἐδείχθης μακάριε, οὐ γὰρ τὸν τρώσοντα σέ, καθελῶν δι’ ἀγώνων, γέρας ἐδέξω θεῖον, Ἀθλητὰ Ζαχαρία, πρεσβεύων ὑπὲρ πάντων ἠμῶν τῶν εὐφημούντων σε.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Παρασκευής 20 Ιανουαρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Φαβιανού του Ιερομάρτυρα.

Χαίροις Νεομάρτυς του Ιησού, Άρτης σεπτός γόνος, και Πατέρων ο στηριγμός΄ χαίροις Ζαχαρία, Αγγέλων συμπολίτα, μεθ’ ων ημίν εξαίτει, το θείον έλεος.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.