Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Αβραάμ, Αβραμία, Μελιτινή, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα, Μελιτίνος, Μελίνα, Αναστασία, Νατάσα, Νανά, Τασία, Τασούλα, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Σάσα. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Η Αγία Αναστασία η Ρωμαία και Οσιομάρτυς. Ο Όσιος Αβράμιος. Η Οσία Άννα η μετονομασθείσα Ευφημιανός. Ο Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Ζ Λουκά με την ανάσταση της θυγατέρας του Ιάιρου και τη θεραπεία της γυναίκας με την αιμορραγία.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αβραάμ, Αβραμία.
  • Μελιτινή, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα, Μελιτίνος.
  • Μελίνα.
  • Αναστασία, Νατάσα, Νανά, Τασία, Τασούλα, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Σάσα.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Κυριακή Ζ Λουκά

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή Κυριακής Ζ Λουκά, ο Ευαγγελιστής Λουκάς μάς διηγείται δύο θαύματα του Κυρίου μας. Τη θεραπεία μιας γυναίκας και την ανάσταση ενός μικρού κοριτσιού. Ερχόμαστε ακόμα μια φορά απέναντι στο μυστήριο του θανάτου.

Ο Ιάειρος φορτωμένος με το σταυρό της αγωνίας για τη ζωή του παιδιού του, πλησίασε τον Ιησού, έπεσε στα πόδια του και τον παρακαλούσε να πάει από το σπίτι του, για αν θεραπεύσει την ετοιμοθάνατη «ὅτι θυγάτηρ μονογενὴς ἦν αὐτῷ ὡς ἐτῶν δώδεκα, καὶ αὕτη ἀπέθνησκεν». Ο Κύριος ήδη βάδιζε προς το σπίτι του Ιαείρου. Στην πόλη της Καπερναούμ Τον υποδέχτηκαν πλήθος κόσμου. Τον περίμεναν ανυπόμονα.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για την Κυριακή Ζ Λουκά με τα δύο θαύματα του Ιησού.

Οσία Άννα μετονομασθείσα Ευφημιανός

Η Οσία Άννα γεννήθηκε στο Βυζάντιο στην Κωνσταντινούπολ και συγκεκριμένα στη συνοικία των Βλαχερνών, κατά την βασιλεία του Κωνσταντίνου Κοπρωνύμου, από ευσεβείς γονείς. Ο πατέρας της ονομαζόμενος Ιωάννης, ήταν Διάκονος στον Ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες. Νωρίς έμεινε ορφανή από γονείς και η γιαγιά της την πάντρεψε με κάποιο ευσεβή Διάκονο, με τον όποιο απόκτησε δύο παιδιά.

Αλλά ο εκ πατρός θείος της δεν ικανοποιήθηκε από αυτό. Ήταν ένας ερημίτης του Ολύμπου, ο οποίος είχε γνωρίσει τη φυλακή και τα βασανιστήρια για την πίστη και τον οποίον ο διωγμός κρατούσε μακριά ακόμη από την μοναξιά του. Γιατί, της λέει, εδέσατε με την τύχη ενός ανθρώπου ένα κορίτσι που επιθυμούσε μέσα από τους αγώνες της ασκητικής ζωής να δεθεί στην υπηρεσία του Θεού; Μετά από αυτή την επίπληξη ευλόγησε την Άννα και εξαφανίσθηκε.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή της Οσίας Άννας.

Όσιος Αβράμιος και Μαρία

Ο Όσιος Αβράμιος αριστεύς της εγκράτειας και των πνευματικών ασκήσεων, άφησε τη μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη διακονία του Θεού και του πλησίον. Ζούσε σε ερημικό τόπο, όπου προσευχόταν και μελετούσε τα Ιερά γράμματα. Από εκεί πήγαινε σε διάφορες πόλεις, για να κηρύξει το λόγο του Θεού και να διακονήσει τη βασιλεία της αλήθειας και της ειρήνης του Ευαγγελίου.

Η πίστη, η αγάπη και η υπομονή του κατόρθωσαν πολλές φορές να καταπραΰνουν βάρβαρες καρδιές και να ελκύσουν στο σταυρό ψυχές υπερβολικά εξαγριωμένες. Πάνω από 70 ετών ο Αβράμιος, προστατευόμενος και από την ηλικία του, μπόρεσε να αφοσιωθεί στη σωτηρία αμαρτωλών γυναικών. Κάποτε ευτύχησε να ανασύρει από το βόρβορο της αμαρτίας και την κόρη του αδελφού του, τη Μαρία.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Οσίου Αβραμίου.

Αγία Αναστασία η Ρωμαία

Η Αγία Αναστασία έζησε στα χρόνια του Δεκίου και Bαλλεριανού και καταγόταν από τη Ρώμη τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Όταν πέθαναν οι πλούσιοι γονείς της, διαμοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε μοναστήρι. Σε ηλικία είκοσι ετών εκάρη μοναχή από μία ενάρετη και μορφωμένη γερόντισσα, ονόματι Σοφία, η οποία τη δίδαξε και την ενουθέτησε με ιδιαίτερη επιμέλεια και αγάπη στους κανόνες της μοναχικής πολιτείας.

Η Αναστασία, η ενάρετη αυτή νύμφη του Χριστού, αγωνίσθηκε τον καλόν αγώνα της πίστεως και διαρκώς προόδευε πνευματικά υπό την καθοδήγηση της γερόντισσας Σοφίας, η οποία δόξαζε τον Κύριο βλέποντας την πνευματική της κόρη να διάγει τον βίο με προσευχή και νηστεία, αλλά και να προκόβει στο στάδιο των αρετών.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή της Αγίας Αναστασίας της Οσιομάρτυρος.

Σαν Σήμερα

1912: Βουλγαρικά στρατεύματα παρελαύνουν στην Καμάρα. Το Ελληνικό στρατηγείο απαγορεύει στην υπό το στρατηγό Θεοδώροφ βουλγαρική μεραρχία του Ρίλου να εισέλθει στη Θεσσαλονίκη. Επιτρέπει, όμως, για λόγους αβροφροσύνης, την είσοδο δύο ταγμάτων, επικεφαλής των οποίων είναι οι βούλγαροι πρίγκιπες Κύριλλος και Βόρις.

1923: Περίπου ένα χρόνο μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ο Κεμάλ Ατατούρκ ανακηρύσσει την Τουρκική Δημοκρατία.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Κυριακής Ζ Λουκά με τα δύο θαύματα της πίστεως και την εορτή της Αγίας Αναστασίας της Οσιομάρτυρος της Ρωμαίας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 07.30 το πρωί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.