Το Εορτολόγιο της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Η Αγία Αναστασία η Ρωμαία και Οσιομάρτυς. Ο Όσιος Αβράμιος ο Αρχιμανδρίτης Ροστόφ. Η Οσία Άννα η μετονομασθείσα Ευφημιανός. Ο Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Ζ Λουκά με την ανάσταση της θυγατέρας του Ιάιρου και τη θεραπεία της γυναίκας με την αιμορραγία.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Θάρσει, θύγατερ, η πίστις σου σέσωκέ σε, πορεύου εις ειρήνην.

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή Κυριακής Ζ Λουκά, ο Ευαγγελιστής Λουκάς μάς διηγείται δύο θαύματα του Κυρίου μας. Τη θεραπεία μιας γυναίκας και την ανάσταση ενός μικρού κοριτσιού.

Ερχόμαστε ακόμα μια φορά απέναντι στο μυστήριο του θανάτου.

Ο Ιάειρος φορτωμένος με το σταυρό της αγωνίας για τη ζωή του παιδιού του, πλησίασε τον Ιησού, έπεσε στα πόδια του και τον παρακαλούσε να πάει από το σπίτι του, για αν θεραπεύσει την ετοιμοθάνατη «ὅτι θυγάτηρ μονογενὴς ἦν αὐτῷ ὡς ἐτῶν δώδεκα, καὶ αὕτη ἀπέθνησκεν».

Στην πόλη της Καπερναούμ Τον υποδέχτηκαν πλήθος κόσμου. Τον περίμεναν ανυπόμονα. Ανάμεσά τους ξεχώριζε ο Ιάειρος, που ήταν άρχοντας της Συναγωγής. Ένα πρόβλημα μεγάλο τον είχε αναστατώσει. Γι’ αυτό και έπεσε γονατιστός στα πόδια του Χριστού και Τον παρακαλούσε να έλθει στο σπίτι του· η μονάκριβη δωδεκάχρονη κόρη του ήταν βαριά άρρωστη, ετοιμοθάνατη. Ο Κύριος σπλαχνίστηκε τον πονεμένο πατέρα κι αμέσως τον ακολούθησε.

Ο Κύριος ήδη βάδιζε προς το σπίτι του Ιαείρου. Στο δρόμο, όμως, τα πλήθη του λαού Τον πίεζαν ασφυκτικά. Κάποια στιγμή έγινε κάτι που κανείς από τα πλήθη δεν το πήρε είδηση.

Μία γυναίκα, που υπέφερε δώδεκα χρόνια από αιμορραγία και είχε ξοδέψει όλη την περιουσία της σε γιατρούς, χωρίς να βρει πουθενά γιατρειά, πλησίασε τον Κύριο κρυφά από πίσω, επειδή ντρεπόταν να γίνει φανερό το νόσημά της, άγγιξε την άκρη του ενδύματός του κι αμέσως το θαύμα έγινε. Σταμάτησε η αιμορραγία της.

Όμως, ο Κύριος άρχισε να ρωτά:

Ποιος με άγγιξε;

Κι επειδή κανείς τριγύρω δεν αποκρινόταν, είπε ο Πέτρος και οι άλλοι μαθητές:

Διδάσκαλε, τόσα πλήθη λαού Σε έχουν περικυκλώσει και Σε πιέζουν, κι Εσύ ρωτάς: ποιος με άγγιξε;

Μα ο Κύριος επιμένει:

Κάποιος με άγγιξε. Αισθάνθηκα να βγαίνει από πάνω μου δύναμη θαυματουργική.

Τότε η γυναίκα, που κατάλαβε ότι δεν έμεινε κρυφή η πράξη της, ήλθε τρέμοντας κι αφού έπεσε γονατιστή στα πόδια του, ομολόγησε μπροστά σ’ όλους το θαύμα που έγινε. Και ο Κύριος της είπε:

Κόρη μου, η πίστη σου σε έχει θεραπεύσει. Πήγαινε στο καλό.

Γιατί όμως ο Κύριος ρωτούσε ποιος Τον άγγιξε; Δεν ήξερε;

Ασφαλώς ήξερε. Αλλά ήθελε την πίστη της να την δημοσιοποιήσει και να την επιβραβεύσει· για να διδαχθούν τα πλήθη που ήταν εκεί, και πολύ περισσότερο ο άρχοντας της Συναγωγής που περνούσε μία πολύ μεγάλη δοκιμασία.

Αλλά και για να κάνει τη γυναίκα αυτή αιώνιο παράδειγμα πίστεως. Και την ονομάζει «κόρη του», διότι με την πίστη της αυτή η γυναίκα δεν βρήκε μόνο τη θεραπεία του σώματός της, αλλά και τη σωτηρία της ψυχής της. Έγινε, κατά την Παράδοση, πιστή χριστιανή. Πίστεψε ολοκληρωτικά στον Κύριο και έγινε αγία της Εκκλησίας μας, η αγία Βερονίκη, και σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή της διακήρυττε το θαύμα που της έκανε ο Κύριος.

Και ενώ ο Κύριος επετέλεσε αυτό το θαύμα της θεραπείας της αιμορροούσας γυναίκας, ήρθε ξαφνικά κάποιος από το σπίτι του αρχισυνάγωγου, για να μεταφέρει τη θλιβερή είδηση ότι η κόρη του πέθανε και να μην ενοχλεί τον Διδάσκαλο.

Μεγάλος πειρασμός για τον πατέρα εκείνο. Ένας πειρασμός που οδηγούσε στον κλονισμό της πίστης του, αφού στην αρχή είχε την βεβαιότητα ότι ο Χριστός θα έκανε το παιδί του καλά. Και όμως ο Κύριος δεν τον αφήνει. Τον ενθαρρύνει και του λέει:

Μην φοβάσαι. Μόνο πίστευε και θα σωθεί το παιδί σου.

Όταν ο Χριστός πήγε στο σπίτι του αρχισυναγώγου, βρέθηκε μπροστά στο φαινόμενο κάποιοι να τον περιγελούν, γιατί τους έλεγε ότι η κόρη δεν πέθανε, αλλά κοιμάται. Ο Κύριος της ζωής βρίσκεται αντιμέτωπος με το θάνατο, που κρατούσε κάτω από τα δεσμά του την νεαρή κόρη.

Και όμως ο θάνατος υποτάσσεται στην εντολή του Θεού. Η νεκρή κόρη, με ένα λόγο του Χριστού επιστρέφει και πάλι στη ζωή. Το θαύμα γίνεται και ξαναφέρνει και πάλι τη χαρά στους γονείς, αλλά και σε όλους που παρευρίσκονταν εκεί.

Και στα δύο αυτά θαύματα του Ιησού βλέπουμε μια δύναμη που κινεί και την αιμορροούσα γυναίκα, αλλά και τον αρχισυνάγωγο Ιάειρο. Η δύναμη της πίστης προς το Χριστό. Και οι δύο, κινούμενοι από την πίστη σπεύδουν να συναντήσουν τον Χριστό, έχοντας την πεποίθηση ότι θα πάρουν αυτό που θα τους ζητήσουν.

Ο άνθρωπος πρέπει να δέχεται κάθε θεϊκό δώρο με ευχαριστία κι ευγνωμοσύνη. Ο Κύριος θέλησε να δώσει έμφαση στην πίστη της γυναίκας, για να μας διδάξει πως η πίστη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να δώσει ο Θεός κάθε καλό στους ανθρώπους.

Είναι αλήθεια πως με το αμέτρητο έλεός Του ο Θεός, συχνά κάνει το καλό στους ανθρώπους χωρίς προαπαιτούμενο την πίστη τους. Όταν όμως ζητάει την πίστη των ανθρώπων, δίνει έμφαση στην οντότητά τους, ως ελευθέρων και λογικών πλασμάτων.

Πώς μπορεί να είναι ελεύθερος και λογικός ο άνθρωπος αν, από την πλευρά του, δεν είναι έτοιμος να δεχτεί τη σωτηρία του; Ο Θεός ζητάει από τους ανθρώπους το ελάχιστο που μπορεί να ζητήσει: πίστη στο ζωντανό Θεό, στην αγάπη Του, στη διαρκή ετοιμότητά Του να δώσει και να κάνει στους ανθρώπους όλα όσα συντελούν στο καλό του.

Με τη διακήρυξη της πίστης της γυναίκας αυτής όμως, ο Κύριος ήθελε να ενισχύσει και την πίστη του Ιαείρου. Να του δείξει πως δεν ήταν απαραίτητο ν’ απαιτήσει από τον Κύριο να πάει στο σπίτι του για ν’ αγγίξει με το χέρι Του το νεκρό κορίτσι.

Έχει τη δύναμη να θεραπεύσει με πολλούς τρόπους κι όχι μόνο με την επίθεση των χεριών. Μπορεί να θεραπεύσει με τα ρούχα Του όπως και με τα χέρια Του, από απόσταση σα να βρίσκεται κοντά, από το δρόμο όπως και μέσα στο σπίτι.

Η θλίψη και ο πόνος του θανάτου μας κάνει πολλές φορές να μην σκεπτόμαστε αυτά που πιστεύει και διδάσκει η Αγία μας Εκκλησία περί θανάτου. Δεν έχουμε τη δύναμη να θεολογήσουμε μπροστά στο μυστήριο του θανάτου, γιατί «ὅντως φοβερώτατον τὸ τοῦ θανάτου μυστήριον…» θα μας πει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός στην εξόδιο ακολουθία.

Ασφαλώς και δεν μπορούμε να παραμείνουμε ασυγκίνητοι μπροστά στο θάνατο, είναι απάνθρωπο, όπως μας λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος «Η αιτία της έλευσης του θανάτου στον κόσμο βρίσκεται στον άνθρωπο και ειδικότερα στην κακή και λανθασμένη χρήση του αυτεξουσίου του «δι̉ ἑνός ἀνθρώπου ἡ ἁμαρτία εἰς τόν κόσμον εἰσῆλθε καί διά τῆς ἁμαρτίας ὁ θάνατος, καί οὕτως εἰς πάντας ἀνθρώπους ὁ θάνατος διῆλθεν».

Μας λέει ο Ιερός Χρυσόστομος:

«Οὐ γάρ θάνατος ἁμαρτίας ἔτεκεν, ἀλλά ἁμαρτία θάνατον ἡμῖν ἐγέννησε· θάνατος δέ ἁμαρτίας γέγονε φάρμακον».

Ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα είναι μια συγκλονιστική στιγμή, αλλά και μια συνταρακτική ομολογουμένως θα λέγαμε εμπειρία για τους ανθρώπους που αποχωρίζονται το αγαπημένο τους πρόσωπο είτε αυτό είναι από το οικογενειακό, είτε από το φιλικό περιβάλλον, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τον φοβούνται, καθώς με τον ερχομό του βυθίζονται στη θλίψη και στο πένθος.

Η ζωή μας είναι παροδική. Ήρθαμε για να φύγουμε. Είμαστε ένα είδος τουριστών σε αυτό τον τόπο, όπου κατοικούμε. Δεν μας ανήκει τίποτα. Σε πολλά σημεία της η Αγία Γραφή μας περιγράφει την παροδικότητά μας «ο άνθρωπος είναι χόρ­τος και άνθος χόρτου, είναι σκιά, η οποία αναχωρεί γρήγορα και εξαφανίζεται, η ζωή μας είναι τόσο σύντομη όσο χρειάζεται να γκρεμίση κάποιος μία καλύβα που μόλις έφτιαξε», μας λέει ο προφήτης Ησαΐας.

Να έχουμε ελπίδα στην ανάστασή μας, όπως έχουμε και το σημερινό παράδειγμα της Ευαγγελικής περικοπής. Η ανάσταση είναι ο προορισμός μας. Το σώμα θ’ αναστηθεί. Και μάλιστα όχι έτσι ασθενικό, όπως είναι τώρα, αλλά έχοντας αποκτήσει αφθαρσία.

Δεν θα υποφέρει δηλαδή από τον πόνο, την αρρώστια, το θάνατο. Θ’ αλλάξει κατάσταση όπως το σίδερο, που μπαίνει στη φωτιά και μεταβάλλεται σε μια φλεγόμενη μάζα. Κάπως έτσι θα μεταβληθούν οι Ιδιότητες του σώματος μας, σύμφωνα με τη θέλησή του Κυρίου, που θα το αναστήσει, μας λέει ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων.

Ο χριστιανός ο οποίος αγωνίζεται και ελπίζει στο έλεος του Θεού, δεν φοβάται το θάνατο, αλλ’ αντιθέτως τον νικά και τον νικά με ένα και μοναδικό τρόπο, θανατώνοντας καθημερινά τα δικά του πάθη και τις δικές του αμαρτωλές επιθυμίες, στοιχεία τα οποία δημιουργούν καθημερινά τον πνευματικό του θάνατο, τον απομακρύνουν ουσιαστικά από το Θεό.

Εκείνες τις δύσκολες ώρες να επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις της ψυχής μας για να κρατηθούμε και να μη παρασυρθούμε στο γογγυσμό και την απόγνωση. Ο θάνατος είναι συνέπεια της αμαρτίας των πρωτοπλάστων και όχι δημιούργημα του Θεού, που ίσως κάποιοι να επικαλούνται. «Ὁ Θεὸς θάνατον οὐκ ἐποίησεν, οὐδὲ τέρπεται ἐπ΄ ἀπωλείᾳ ζώντων», μας λέει ο σοφός Σολομώντας.

Από το σημερινό Ευαγγέλιο εξάγεται το συμπέρασμα ότι όταν κάποιος είναι συνδεδεμένος με το Χριστό και ασθενής να είναι θεραπεύεται, και νεκρός ανασταίνεται. Όσοι επιθυμούν να προσεγγίσουν το Θεό, να ενωθούν μαζί Του, μπορούν να το πραγματοποιήσουν μέσα στην Εκκλησία, της οποίας είναι κεφαλή ο Χριστός και εμείς μέλη του σώματος του Χριστού.

Μέσα στην Εκκλησία μπορούμε να προσεγγίσουμε το Θεό, αλλά μπορούμε να ενωθούμε μαζί του και να θεωθούμε, να γίνουμε δηλαδή χριστοφόροι και θεοφόροι.

Αγαπητοί μου αδελφοί, ας έχουμε πίστη στην Πρόνοια του Θεού, να είμαστε αισιόδοξοι γιατί τα θαύματα γίνονται αλλά χρειάζονται την κατάλληλη στιγμή, όταν εμείς θα είμαστε σε θέση να το αποδεκτούμε με ταπείνωση και όχι υπερηφάνεια.

Γνωρίζετε τι είναι το Θαύμα; Πότε θεραπεύονται οι ασθένειες με Θαύματα;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αβραάμ, Αβραμία.
  • Μελιτινή, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα, Μελιτίνος.
  • Μελίνα.
  • Αναστασία, Νατάσα, Νανά, Τασία, Τασούλα, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Σάσα.

29 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας, της Οσίας Άννας και Κυριακής Ζ Λουκά.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω την ερμηνεία και τη σημασία του Ευαγγελίου της Κυριακής Ζ Λουκά, με την ανάσταση της θυγατέρας του Ιάιρου και τη θεραπεία της γυναίκας με την αιμορραγία.

 

Ιερά Λείψανα Αγίου Οσίου Αγίας Οσίας Προφήτου

Aπολυτίκιο Αγίου Οσίου Αγίας Οσίας Προφήτου

Ήχος γ’.

 

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2023, κατά την γιορτή της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, της Οσίας Άννας και της Κυριακής Ζ Λουκά. Ευαγγέλιο κατά Λουκά με τη θυγατέρα του Ιάιρου και τη γυναίκα με την αιμορραγία.

 

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.