Το Εορτολόγιο της Τετάρτης 18 Ιουνίου 2025. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Λεόντιος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ Υπάτιος και Θεόδουλος. Ο Άγιος Αιθέριος ο Μάρτυρας. Ο Όσιος Λεόντιος ο Άστεος. Ο Όσιος Λεόντιος ο Αθωνίτης ο Μυροβλήτης. Ο Όσιος Έρασμος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Τὰ μύρα βλύζειν ὦ Λέοντι᾿ ἐκ τάφου. Καθαρότητος σῆμά ἐστί σῆς ἄκρας. Ὀγδοάτῃ δεκάτῃ μυρόεντα Λεόντιον ὕδωρ.

Ο Όσιος Λεόντιος ο Αθωνίτης ο Μυροβλήτης γεννήθηκε το 1520 μ.Χ. στο Άργος της Πελοποννήσου σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και την παράδοση των πατέρων της Ιεράς Μονής Διονυσίου. Για τους γονείς του και την παιδική του ηλικία δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Μπορούμε να συμπεράνουμε όμως ότι ό Όσιος είχε ευσεβείς γονείς, αφού σε ηλικία 17 ετών, το 1537 μ.Χ., «ησύχαζε» σε ένα «μονίδριο» της Αργολίδας, επιλέγοντας τον μοναχικό βίο.

Ο Όσιος, αφού εγκατέλειψε τους γονείς του, τους συγγενείς και φίλους, δόθηκε στη νηστεία, στις προσευχές και στις ασκήσεις του σώματος, στη μελέτη των Θείων Γραφών και στα θεάρεστα έργα.

Το έτος 1537 μ.Χ., όταν οι Τούρκοι άρχισαν την επίθεση εναντίον του Ναυπλίου, ο Λεόντιος προφήτεψε ότι το κάστρο θα ερχόταν στα χέρια των Αγαρηνών, πράγμα το όποιο και έγινε το 1540 μ.Χ.. Μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τούς Τούρκους, ο Λεόντιος κατέφυγε στο Άγιο Όρος, το όποιο αγάπησε πολύ, και ζήτησε να μονάσει στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου.

Για να τον δεχτούν του έθεσαν δύο όρους:

  1. Ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Μονή και
  2. Ότι θα αναλάβει οποιοδήποτε διακόνημα του ανατεθεί.

Κατοίκησε στο Ιερό κοινόβιο της Μονής Διονυσίου και για 60 ολόκληρα χρόνια δεν βγήκε από το Μοναστήρι. Έτσι αξιώθηκε του διορατικού και προφητικού χαρίσματος.

Μετά τον θάνατο του, τα Ιερά του λείψανα ανέβλυσαν Μύρο, όπως ιστορεί και ο Ιερός Μαλαξός ο πρωτοπαπάς Ναυπλίου. Ο όσιος Λεόντιος απεβίωσε το 1605 μ.Χ. σε ηλικία 85 ετών.

Ο βίος του οσίου Λεοντίου του νέου σώζεται στο χειρόγραφο 677 σελ. φ 1-36 της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου, Αγίου Όρους, το όποιο γράφτηκε περί τα τέλη του 18ου μ.Χ. αιώνα και είναι μετάφραση προηγούμενου κειμένου από τις αρχές του 17ου μ.Χ. αιώνα.

Γνωρίζετε ποιοι ήταν οι Δώδεκα Απόστολοι;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Έρασμος.
  • Λεόντιος, Λεοντία, Λεοντίνα, Λεοντίτσα.
  • Αλίνα, Αλένα.
  • Θεόδουλος, Θεοδούλη.
  • Υπάτιος, Υπατία.

18 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Λεοντίου, Υπατίου και Θεοδούλου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω γιατί μελετάμε τους Βίους των Αγίων.

Ιερά Λείψανα Αγίου Λεοντίου

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Λεοντίου  βρίσκεται στην Ιερά Μονή Ζερμπίτσης Σπάρτης.

Aπολυτίκιο Οσίου Λεοντίου

Ήχος δ΄. Ταχὺ προκατάλαβε.

Τοῦ Ἄργους ἀγλάϊσμα, οἵά περ γόνος κλεινὸς καὶ θεῖον γεώργιον τῆς τοῦ Προδρόμου Μονῆς ἐδείχθης Λεόντιε. Σὺ γὰρ δι᾿ ἐνάρετου πολιτείας ἐκλάμψας, ὤφθης Χριστοῦ θεράπων καὶ σεπτὸς μυροβλύτης, διὸ σὲ Πάτερ συμφώνως πάντες γεραίρομεν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τετάρτης 18 Ιουνίου 2025, κατά την γιορτή των Αγίων Λεοντίου και συν αυτώ Υπατίου και Θεοδούλου, με το ποτέ δε σας γνώρισα.

Χαίροις ὁ τοῦ Ἄργους θεῖος βλαστός, καὶ Διονυσίου τοῦ Ὁσίου ὁ μιμητής, χαίροις εὐωδία τῶν μοναστῶν τοῦ Ἄθω, ὅσιε μυροβλύτα πάτερ Λεόντιε.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.