Το Εορτολόγιο του Σαββάτου 7 Μαρτίου 2026. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι επτά Ιερομάρτυρες στην Χερσώνα, Άγιοι Εφραίμ, Βασιλεύς, Ευγένιος, Αγαθόδωρος, Ελπίδιος, Καπίτων και Αιθέριος. Ο Όσιος Λαυρέντιος ο κτήτορας της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης στη Σαλαμίνα. Ο Όσιος Παύλος ο Απλούς. Ο Άγιος Εφραίμ ο Πατριάρχης Αντιόχειας. Β Εβδομάδα Νηστειών.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γῆθεν μεταστὰς πρὸς Θεὸν Παῦλος Λόγον, Τῆς ἁπλότητος πολλαπλᾶ στέφη λάβοι.

Ο Όσιος Παύλος ονομάστηκε «απλός», διότι ήταν αμαθής γεωργός που δεν γνώριζε τίποτα από τις έθιμοτυπίες του κόσμου. Τον στόλιζε όμως άκακο ήθος και ήταν τέλειος αγαθός ισραηλίτης, χωρίς καμμιά πονηριά και δόλο. Μέχρι τα εξήντα του, οι γεωργικές εργασίες ήταν ή κύρια ασχολία του. Αλλά η σύζυγος του ήταν εντελώς διαφορετική.

Αυτή έκανε τη δήθεν ευγενή, διότι έζησε κάποτε σαν υπηρέτρια στην πόλη. Κορόιδευε λοιπόν τον Παύλο σαν κουτό και ανόητο, που χάνεται με τους σταυρούς και ξόδευε την ώρα της άνεσης του με προσευχές και ψαλμούς. Μέχρι που έφτασε στο σημείο να προδώσει τη συζυγική της πίστη!

Ο Παύλος, όταν βεβαιώθηκε αυτό, γέμισε από πολλή θλίψη και πίκρα. Στέναξε βαθειά, προσευχήθηκε και αποφάσισε να την αφήσει και να φύγει μακριά. Πήγε δε στην έρημο, κοντά στον Μέγα Αντώνιο (γιορτή 17 Ιανουαρίου).

Στο νέο αυτό στάδιο της ζωής του ο Παύλος, ανέπτυξε εξαίρετες ασκητικές αρετές. Θερμός στην ευσέβεια του, άδολος στην καρδιά του, ταπεινός στα φρονήματα του, πράος στο ήθος του, στολιζόταν από τα ωραιότερα χριστιανικά άνθη και είλκυσε την αγάπη του αγίου Αντωνίου. Ο Θεός μάλιστα, του έδωσε και το χάρισμα να θαυματουργεί, και έτσι θεράπευσε πολλούς δαιμονισμένους.

Κοιμήθηκε σε βαθιά γεράματα στα βάθη της ερήμου και έμεινε σαν το γνησιότερο κάτοπτρο της θείας αγαθότητας.

Διαβάστε και δείτε εικόνες από τον τάφο της Αγίας Παρασκευής στο Μοναστήρι της Πούντας.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ευγένιος, Ευγένης.

7 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Λαυρεντίου κτήτορος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης και των Αγίων 7 Μαρτύρων στην Χερσώνα.

7 Μαρτίου τιμούμε επίσης την μνήμη του Οσίου Παύλου του απλού. Δείτε σε βίντεο για τον βίο, την άσκηση με τον Μέγα Αντώνιο και την κοίμηση του Αγίου Παύλου του απλού.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο του Σαββάτου 7 Μαρτίου 2026, κατά την γιορτή του Οσίου Λαυρεντίου του κτήτορος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης και των Αγίων 7 Μαρτύρων στην Χερσώνα, με τον Ιησού να περιοδεύει κηρύττοντας και τον καθαρισμό ενός λεπρού.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.