Το Εορτολόγιο του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Σαβίνος ο Αιγύπτιος. Ο Άγιος Ιουλιανός ο Μάρτυρας. Ο Όσιος Χριστόδουλος ο Θαυματουργός «ο εν Πάτμω». Σάββατο της Τυρινής. Μνήμη των εν ασκήσει λαμψάντων Αγίων ανδρών και γυναικών.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ῥεῖθρον Σκαμάνδρου, ὡς ἐλέγξεως ὕδωρ, Εὐανδρίας ἔλεγχος ἦν τῆς Σαβίνου. Τῇ δεκάτῃ ἕκτῃ ἐντεῦθεν ἀπῆρε Σαβῖνος.

O Άγιος Σαβίνος, γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Αιγύπτου από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Διακρίθηκε για τον ανεπίληπτο βίο του και τη βαθιά του πίστη.

Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός (284 – 305 μ.Χ.) διέταξε απηνή διωγμό κατά των χριστιανών, ο εκεί έπαρχος Αρριανός, αναζήτησε εκ των πρώτων τον Σαβίνο. Όμως οι χριστιανοί της περιοχής, οι οποίοι τον θεωρούσαν στήριγμα και παραμυθία τους, τον έπεισαν να προφυλάξει τη ζωή του για το καλό της εκκλησίας.

O Άγιος πείστηκε και κρύφθηκε μαζί με άλλους χριστιανούς σε κάποιο σπίτι έξω από την Ερμούπολη.

Όμως οι στρατιώτες του αυτοκράτορα τον ανακάλυψαν, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον ηγεμόνα της πόλης, ο οποίος γρήγορα κατάλαβε ότι ούτε με κολακείες, ούτε με τις απειλές, θα κατόρθωνε τίποτε. Για το λόγο αυτό διέταξε να δέσουν μία πέτρα στο λαιμό του Αγίου και να τον ρίξουν στο νερά του Νείλου.

Έτσι παρέδωσε το πνεύμα του, ο Σαβίνος, και έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου το 287 μ.Χ..

Διαβάστε επίσης τη θαυματουργή ευχή της Αγίας Ξενίας.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Χριστόδουλος, Χριστοδούλη.
  • Ιουλιανός, Γιουλιανός, Γιολανός.

16 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Χριστόδουλου του Θαυματουργού και του Αγίου Σαββίνου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίου Σαββίνου του Αιγυπτίου.

Aπολυτίκιο Αγίου Σαββίνου

Ήχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτήρ.

Κηρύξας εὐσεβῶς, ἀσεβῶν ἐναντίων, τῶν πάντων Ποιητήν, σαρκωθέντα ἀτρέπτως, Σαβῖνε παμμακάριστε, ἱερῶς ἠνδραγάθησας· ὅθεν ἔφθασας, πρός ἀφθαρσίας χειμάῤῥουν, τέλος ἅγιον, ἐν ποταμῷ δεδεγμένος· διὸ εὐφημοῦμέν σε.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2024, κατά την γιορτή του Οσίου Χριστόδουλου του Θαυματουργού και του Αγίου Σαββίνου, με την ελεημοσύνη και την προσευχή.

Πρός ὕδωρ ζωῆς, καὶ πέλαγος χρηστότητος, ἰθύνθης σαφῶς, ἱστίῳ τῷ τοῦ Πνεύματος, ποταμίοις ὕδασι, προσριφείς Σαβῖνε πανεύφημε· διὸ λύσιν ἁμαρτιῶν, ὀμβρίζεις ἀπαύστως, προσευχαῖς σου ἡμῖν.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.