Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας (Πολιούχος νήσου Μυκόνου). Η Οσία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα και Θαυματουργή. Ο Όσιος Γεράσιμος ο Νέος Ασκητής εν Κεφαλληνία (Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων Οσίου Γερασίμου). Οι Άγιοι Εβόρης και Ενόης.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γεράσιμος κάλλιστον ήρατο στέφος, Eκ της άνωθεν δεξιάς του Kυρίου.

Ο Όσιος Γεράσιμος (γιορτή επίσης και στις 16 Αυγούστου), γεννήθηκε το 1509 μ.Χ. στα Τρίκαλα της Κορινθίας. Καταγόταν από την επίσημη οικογένεια των Νοταράδων και ήταν γιος του Δημητρίου και της Καλής.

Από μικρός έλαβε χριστιανική και αρχοντική ανατροφή και διακρινόταν στο σχολείο για την ευστροφία και την ευφυΐα του μυαλού του. Ευγενική ψυχή ο Γεράσιμος, συμπαθούσε τους φτωχούς συμμαθητές του και τους βοηθούσε με κάθε τρόπο.

Όταν έφτασε σε ώριμη ηλικία, περιηγήθηκε διάφορα μέρη, όπως την Ζάκυνθο, την Κωνσταντινούπολη και τα γύρω απ’ αύτη, το Άγιον Όρος, διάφορες Μονές της Ανατολής για να μείνει στην Ιερουσαλήμ.

Εκεί υπηρέτησε σαν νεωκόρος για ένα χρόνο στον Ναό της Αναστάσεως και χειροτονήθηκε Διάκονος και αργότερα Πρεσβύτερος, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό. Κατόπιν έφυγε και από ‘κει και κατέληξε στην τοποθεσία Ομαλά της Κεφαλονιάς, όπου έκτισε γυναικείο Μοναστήρι και το ονόμασε Νέα Ιερουσαλήμ.

Στη Μονή αυτή λοιπόν, αφού έζησε ασκητικά και ανέπτυξε μεγάλες αρετές, βοηθώντας πνευματικά και υλικά τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Αυγούστου του 1579 μ.Χ., σε ηλικία περίπου 70 ετών.

Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε το 1580-81 μ.Χ.

Ο Όσιος Γεράσιμος απεβίωσε την 15η Αυγούστου του έτους 1579 μ.Χ., αλλά επειδή την ήμερα αυτή πανηγυρίζετε η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελείται η γιορτή του την 20η Οκτωβρίου, τότε που έγινε η ανακομιδή του θαυματουργού λειψάνου του. Στις 15 Αυγούστου όμως αναγράφηκε η μνήμη της κοιμήσεως του και γίνεται στην Κεφαλονιά μεγάλο πανηγύρι.

Γνωρίζετε ποιος μπορεί να «Ματιάσει»; Ποια είναι τα «Εύκολα Θύματα» της Βασκανίας;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αρτέμιος, Αρτέμης, Άρτεμις, Αρτέμη, Αρτέμιδα, Αρτεμία, Αρτεμισία.
  • Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμία, Γερασιμούλα.
  • Διάνα, Ντιάνα.
  • Ενόης, Ενόη, Εβόρης, Εβόρη.
  • Ματρώνα, Ματρόνα, Ματρώνη.
  • Κερασιά, Κερασία, Κυρατσώ.

20 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Γερασίμου Κεφαλληνίας του Αγίου Αρτεμίου του Μεγαλομάρτυρος και της Οσίας Ματρώνης της Χιοπολίτιδος και Θαυματουργής.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο του Οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία.

Ιερά Λείψανα Αγίου Γερασίμου

Το Ιερό Λείψανο του Οσίου Γερασίμου βρίσκεται αδιάφθορο στην ομώνυμη Ιερά Μονή Ομαλών Κεφαλληνίας.

Απολυτίκιο Οσίου Γερασίμου

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Τῶν Ὀρθοδόξων προστάτην καὶ ἐν σώματι ἄγγελον, καὶ θαυματουργὸν θεοφόρον νεοφανέντα ἡμῖν, ἐπαινέσωμεν πιστοὶ θεῖον Γεράσιμον· ὅτι ἀξίως παρὰ Θεοῦ ἀπείληφεν, ἰαμάτων τὴν ἀέναον χάριν· ῥώννυσι τοὺς νοσοῦντας, δαιμονῶντας ἰᾶται· διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Παρασκευής 20 Οκτωβρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Αρτεμίου του Μεγαλομάρτυρα.

Εὐχαρίστοις ᾄσμασι, τῶν Κεφαλλήνων ἡ νῆσος, προσκαλεῖται σήμερον, τῶν Ὀρθοδόξων τὰ πλήθη, μέγιστον, νεοφανέντα ἀγκωμιάσαι, καύχημα, Ὀρθοδοξίας ἀναφανέντα, τὸν Γεράσιμον τὸν θεῖον, τὸν ῥύστην ταύτης ὁμοῦ καὶ πρόμαχον.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.