Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας και Θαυματουργός (Πολιούχος Πρέβεζας, Πύργου Ηλείας, Κέας, Φιλιατρών, Χανακίων Ηλείας). Ο Άγιος Αναστάσιος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Ο Όσιος Ζήνων ο Ταχυδρόμος. Ο Όσιος Πρόχορος ο εκ Ρωσίας. Οι Άγιοι Ενναθά, Ουαλεντίνα και Παύλος οι Μάρτυρες.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εις τις Ενναθά και Ουαλεντίνη. Εἰς ἀρραβῶνα παρθένοις κόραις δύο, Ὁ νυμφίος δίδωσι θάρσος πρὸς φλόγα.

Η Ενναθά καταγόταν από τη Γάζα και η Ουαλεντίνη από την Καισαρεία της Παλαιστίνης.

Όταν διώκονταν οι χριστιανοί και βασανίζονταν στην Παλαιστίνη, καταγγέλθηκε και η Ενναθά στον ηγεμόνα Φιρμιλιανό. Η γενναία κόρη δήλωσε αμέσως ότι πιστεύει στον Χριστό και συμβούλευσε τον ηγεμόνα να μελετήσει και αυτός τη χριστιανική θρησκεία για να βρει τη σωτηρία του. Και επειδή επέμενε στην ομολογία της, την έδεσαν σ’ ένα ξύλο και την βασάνιζαν ποικιλοτρόπως.

Άλλα το μαρτύριο της έβλεπε και η Ουαλεντίνη. Η τίμια ψυχή της δεν μπόρεσε να υποφέρει τη σιωπή. Αποφασιστικά προχώρησε και έκανε παρατηρήσεις στον Φιρμιλιανό. Τότε και αυτή είχε την ίδια τύχη με την Ενναθά.

Όμως, τη στιγμή εκείνη, παρουσιάστηκε κάποιος νέος, που ονομαζόταν Παύλος και με θάρρος στιγμάτισε το κακούργημα του Φιρμιλιανού. Αυτός τότε εξοργισμένος, διέταξε να αποκεφαλίσουν τον Παύλο και να κάψουν ζωντανές την Ενναθά και την Ουαλεντίνη.

Έτσι οι τρεις Άγιοι Μάρτυρες πήραν τα ουράνια αθάνατα στεφάνια.

Διαβάστε επίσης το λεξικό της Σαρακοστής και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πορεία προς την Ανάσταση.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Χαράλαμπος, Χαρίλαος, Χαραλάμπης, Χάρης, Χάμπος, Λάμπης, Λάμπος, Λαμπίας, Μπάμπης, Μπάμπος, Χαραλαμπία, Χαραλαμπή, Λαμπία, Λαμπή, Λάμπω, Μπαμπίνα, Μπήλιω, Μπιλιώ, Μπηλιώ, Μπία, Χάμπη.
  • Χαρίλαος, Χάρης.
  • Χαρίκλεια, Χαρά, Χαρούλα.

10 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρος και Θαυματουργού και των Αγίων Μαρτύρων Ενναθά, Ουαλεντίνας και Παύλου.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Χαράλαμπου του Θαυματουργού, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 07.30 το πρωί.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρα.

Εις τον Παύλον. Ἐκεῖνος οὗτος Παῦλος ὁ Χριστοῦ φίλος, Χριστοῦ πόθῳ τράχηλον ἐκτετμημένος.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.