Το Εορτολόγιο της Κυριακής των Βαΐων 28 Απριλίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Εννέα Μάρτυρες εν Κυζίκω. Ο Όσιος Μέμνων ο Θαυματουργός. Η Διήγηση του θαύματος που συνέβη στην Καρθαγένη της Αφρικής. Ο Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η πανηγυρική είσοδος του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Κυριακή των Βαΐων.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εἰκὼν ἀΰλων Ταγμάτων τῶν ἐννέα, Οἱ τὰς κάρας τμηθέντες ἄνδρες ἐννέα. Εἰκάδι ὀγδοάτῃ βιότου λυγροῦ ἐννὲ᾽ ἀπῆραν.

Οι Άγιοι εννέα μάρτυρες της Κυζίκου δηλ. ο Θεόγνις, ο Ρούφος, ο Αντίπατρος, ο Θεόστιχος, ο Αρτεμάς, ο Μάγνος, ο Θεόδουλος, ο Θαυμάσιος και ο Φιλήμονας καταγόταν από διάφορους τόπους.

Συνελήφθησαν όμως όλοι μαζί στη Κύζικο την περίοδο των διωγμών. Όταν οδηγήθηκαν μπροστά στον τοπικό άρχοντα επέδειξαν θαυμαστή γενναιότητα και υπερασπίσθηκαν με παρρησία και θάρρος την πίστη τους. για το λόγο αυτό και για να καμφθεί το σθένος τους ρίχθηκαν στη φυλακή.

Εκεί χωρίς νερό και ψωμί προσευχόταν και δοξολογούσαν τον Κύριό τους ο οποίος τούς αξίωσε να υποφέρουν για Εκείνον και ο ένας έδινε θάρρος στον άλλον.

Όταν ο άρχοντας από τη φυλακή τους ρώτησε για τελευταία φορά αν επιμένουν να πιστεύουν στο Χριστό όλοι «εν ενί στόματι και μία καρδία» του απάντησαν ότι προτιμούν το μαρτύριο από το να αρνηθούν τον Πλάστη και Δημιουργό και Σωτήρα του κόσμου.

Έξαλλος από οργή ο άρχοντας διέταξε αμέσως τον αποκεφαλισμό τους χαρίζοντάς τους την ουράνια δόξα.

Γνωρίζετε τι συμβολίζει η κάθε εβδομάδα και η κάθε Κυριακή του Τριωδίου;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα.
  • Βάια, Βάγια, Βαΐα, Βαία, Βάιος, Γιούλη.
  • Δάφνη, Δάφνης.
  • Αντίπατρος, Θέογνις, Αγαμέμνων, Μέμνων, Μεμνία.

28 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Μέμνονος του Θαυματουργού, του Θαύματος στην Καρθαγένη και την Κυριακή των Βαΐων κατά την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω πως να φτιάξετε Σταυρούς από Βάγια.

Aπολυτίκιο Αγίων 9 Μαρτύρων εν Κυζίκω

Ήχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείας πίστεως, τὴ συμφωνία, ἐννεάριθμος, Μαρτύρων δῆμος, ἐν Κυζίκῳ ἱερῶς ἠνδραγάθησε, τὸν γὰρ Ὑπέρθεον Λόγον κηρύξαντες, ὑπὲρ αὐτοῦ ὡς ἀμνοὶ σφαγιάζονται, ὅθεν ἄφεσιν, αἰτοῦνται ἠμὶν καὶ ἔλεος, τοὶς μέλπουσιν αὐτῶν τὴν θείαν ἄθλησιν.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής 28 Απριλίου 2024, κατά την γιορτή της Κυριακής των Βαΐων με την πανηγυρική είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.