Το Εορτολόγιο της Κυριακής 14 Απριλίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Αρίσταρχος, Πούδης και Τρόφιμος εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων. Η Αγία Θωμαΐς η Μάρτυς. Ο Άγιος Δημήτριος ο Νεομάρτυρας εν Τριπόλει. Ο Άγιος Αρδαλίων ο Μίμος. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Αγίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος. Δ' Κυριακή των Νηστειών.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Νῦν Μῖμος ὄντως Ἀρδαλίων ἢ πάλαι. Μιμούμενος γὰρ Μάρτυρας, τὸ πῦρ στέγει.

Ο Άγιος Αρδαλίων ο Μίμος, με τη σημερινή ορολογία ήταν ηθοποιός, στα χρόνια του Διοκλητιανού (298 μ.Χ.). Εργαζόταν στα θέατρα και έπαιζε κωμωδίες και δράματα. Μια μέρα λοιπόν του ήλθε η ιδέα, να μιμηθεί την αντίσταση των χριστιανών μπροστά στους τυράννους.

Κρεμάστηκε ψηλά, επάνω στη σκηνή, και δήθεν ξεσχιζόταν επειδή δεν ήθελε να προσφέρει θυσία στους θεούς. Η παράσταση ήταν -σα δράμα- τόσο καταπληκτική, ώστε ο λαός άρχισε να χειροκροτεί θερμά την επιδεξιότητα του Άρδαλίωνα και τη γενναιοκαρδία των χριστιανών.

Τότε ο Αρδαλίων φώναξε δυνατά και είπε στο λαό να σωπάσει, διότι και αυτός ήταν στ’ αλήθεια χριστιανός. Όταν το άκουσε αυτό ο άρχοντας, του είπε ν’ αλλάξει γνώμη. Αλλά επειδή ο Αρδαλίων επέμενε στην ομολογία του Χρίστου, τον έριξαν μέσα στη φωτιά και έτσι έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.

Γνωρίζετε ποιοι είναι οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ Γαβριήλ και τα Τάγματα των Αγγέλων;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αρίσταρχος.
  • Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή.
  • Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη.
  • Τρόφιμος.

14 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Θωμαΐς της Μάρτυρος, του Αγίου Μάρτυρος Αρδαλίωνος του μίμου, του Αγίου Ιωάννου του συγγραφέως της Κλίμακος, της Δ Κυριακής των Νηστειών.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο και το μαρτύριο του Αγίου Αρδαλίωνος του μίμου.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής 14 Απριλίου 2024, κατά την γιορτή της τέταρτης Κυριακής των νηστειών του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.