Το Εορτολόγιο της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Όσιος Πορφύριος ο Επίσκοπος Γάζης. Η Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα η Ισαπόστολος και Μεγαλομάρτυς. Ο Άγιος Θεόκλητος ο Φαρμακός και Μάρτυρας. Ο Άγιος Ιωάννης ο Κάλφας ο Νεομάρτυρας εν Κωνσταντινουπόλει. Η Αγία Φωτίς η Μάρτυς.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ῥίπτουσι τὴν σὴν Σαμαρεῖτιν εἰς φρέαρ, Τὴν εἰς φρέαρ σοι συλλαλήσασαν Λόγε.

Η Αγία Φωτίς ήταν η τρίτη αδελφή της Αγίας Φωτεινής (γιορτή ίδια ημέρα) και μαρτύρησε αφού την έδεσαν σε δύο δένδρα και την ξέσχισαν.

Μας διηγείται ο Γέροντας Γρηγόριος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μεταμορφώσεως για το Αγίασμα της Αγίας Φωτίδας:

«Μια από τις πολλές φορές που πηγαίναμε με τον ιερέα του χωριού μου, τον παπά Αλέκο, να εξυπηρετήσουμε τον συνοικισμό της Αμφιπόλεως» (Ανατολική Μακεδονία κοντά στο Στρυμώνα), συναντήσαμε κάποιον ηλικιωμένο που τότε βοηθούσε στην εκκλησία της Αμφιπόλεως. Συζητώντας μαζί του μας διηγήθηκε ένα γεγονός που συνέβη επί τουρκοκρατίας, όταν αυτός ήταν παιδί δώδεκα ετών:

«Είχε αρρωστήσει βαριά ο Αγάς, έτρεχε σε γιατρούς στα κοντινά μέρη, έφτασε μέχρι την Θεσσαλονίκη αλλά δεν μπορούσε να τον κάνει κανείς καλά και η υγεία του πήγαινε προς το χειρότερο. Καθηλώθηκε στο κρεβάτι.

Κάποια μέρα απελπισμένος θυμήθηκε την αγία Φωτίδα, το εξωκλήσι της αγίας που ήταν κατά σάρκα αδελφή της αγίας Φωτεινής (γιορτή ίδια μέρα, 26 Φεβρουαρίου), το οποίο απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τον συνοικισμό και στο οποίο μέχρι σήμερα αναβλύζει αγίασμα. Το «αγίασμα της αγίας Φωτίδος». «Η αγία Φωτίδα θα με κάνει καλά», είπε ο Αγάς.

Διέταξε λοιπόν τον τότε επίτροπο της εκκλησίας της Αμφιπόλεως να πάει να του φέρει αγίασμα από την αγία Φωτίδα.

Ο επίτροπος δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Βγαίνοντας όμως από το σπίτι του Αγά ψιθύρισε:

Γουρούνι, θα σου φέρω, νομίζεις, αγίασμα από την αγία μας να το μαγαρίσεις;

Έφυγε, υπολόγισε την ώρα που θα έκανε να πάει και να επιστρέψει από το εξωκλήσι για να μην αντιληφθεί την απάτη ο Αγάς και τον τιμωρήσει, πήρε κοινό νερό και το πήγε αντί για αγίασμα στον Αγά.

Ο Αγάς, όταν έφθασε το δήθεν αγίασμα της αγίας Φωτίδος, διέταξε τους παρισταμένους να τον ανασηκώσουν στο κρεββάτι του, έκλαψε και με ευλάβεια και δάκρυα στα μάτια είπε δυο φορές:

Αγία Φωτίδα, βοήθησέ με. Αγία Φωτίδα, βοήθησέ με.

Πήρε το “αγίασμα”, όπως το θεωρούσε, το ήπιε και την άλλη μέρα ήταν καλά. Όλοι έμειναν κατάπληκτοι, ειδικά ο επίτροπος που ήξερε τι έκανε. Η πίστη, ο πόθος και η εμπιστοσύνη του Αγά στην αγία Φωτίδα, καθώς και οι πρεσβείες της αγίας, τον έκαναν καλά».

Διαβάστε επίσης για την περιτομή του Ιησού Χριστού: Γιατί τη Δέχθηκε; Τι Συμβολίζει για εμάς Σήμερα;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ανατολή.
  • Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα.
  • Σεβαστιανός, Σεβαστίνος, Σεβαστός, Σέβος, Σέβης.
  • Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ.
  • Θεόκλητος, Θεοκλήτη.

26 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και του Αγίου Πορφυρίου του Επισκόπου Γάζης.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Οσίου Πορφυρίου του Επισκόπου Γάζης και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής της Σαμαρείτιδος της Ισαποστόλου, από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 07.50 το πρωί.

Εικόνα Αγίας Φώτιδας

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2024, κατά την γιορτή του Οσίου Πορφυρίου του Επισκόπου Γάζης.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.