Το Εορτολόγιο της Δευτέρας 22 Απριλίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Όσιος Θεόδωρος ο Συκεώτης και Επίσκοπος Αναστασιουπόλεως. Ο Άγιος Ναθαναήλ ο Απόστολος. Ο Άγιος Νέαρχος ο Μάρτυρας. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Γραβανός ο Νισύριος. Ο Άγιος Πλάτων ο Ιερομάρτυρας και Επίσκοπος Μπάνια Λούκα. Εβδομάδα προ των Βαΐων. Κουφή ή Βουβή Εβδομάδα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ο Άγιος Γρηγόριος ήταν μέλος του κινήματος των Κολλυβάδων. Όταν το κίνημα των Κολυββάδων ξεπέρασε τα όρια του Αγίου Όρους, οι μοναχοί διασκορπίστηκαν στα νησιά του Αιγαίου. Ο Άγιος Γρηγόριος μαζί με άλλους ήρθε στην Πάτμο και αργότερα στους Λειψούς, όπου έχτισε ερημητήριο προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Εξαιτίας πειρατικών επιδρομών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί και να επιστρέψει αργότερα στην Πάτμο, όπου συνάντησε το Μακάριο το Νοταρά (γιορτή 17 Απριλίου), που έμενε στο Κάθισμα των Αγίων Πάντων που δημιούργησε ο ίδιος στο λόφο της Κουμάνας.

Ο Άγιος Γρηγόριος παρέμεινε με το Μακάριο για λίγο και μετά έφυγε για ένα άλλο μέρος του νησιού, που ονομάζεται Γραβά (το Γραβανός προέρχεται από το μέρος αυτό).

Έγινε ευρέως γνωστός ως πνευματικός και υπάρχει η παράδοση ότι ακόμη και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον επισκέφθηκε. Κάποια στιγμή, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Πάτμο για την Ικαρία, όπου και κοιμήθηκε το 1812 μ.Χ..

Γνωρίζετε πότε και τι είναι η βουβή εβδομάδα;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Νέαρχος, Νιάρχος, Νιάρχω.
  • Ναθαναήλ, Ναθάνης, Ναθαναήλος, Ναθαναήλης, Ναθαναηλία, Ναθανηλία, Ναθανίτσα.

22 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Γραβανού του Νισυρίου, του Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτη και αρχή της Βουβής ή Κουφής εβδομάδας προ των Βαΐων.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο του Αγίου Γρηγορίου του Γραβανού.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Δευτέρας 22 Απριλίου 2024, κατά την γιορτή του του Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου και Επισκόπου Αναστασιουπόλεως, με το ελάτε προς εμένα να βρείτε ανάπαυση.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.