Το Εορτολόγιο της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης. Ο Άγιος Πρόκλος ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης. Ο Άγιος Σωζόμενος ο εν Γαλατεία Καρπασίας ο Θαυματουργός. Οι Αγίες Θέκλα, Βαουθά, Δενάχις, Τεντούς, Μάμα, Μαλοχία, Άννα, Νάνα, Άστη και Μαλάχ οι Παρθένες και Μάρτυρες. Τα Προεόρτια των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Χαρὰν προμνηστεύεται, πᾶσιν ἡ Ἄννα νυνί, τῆς λύπης ἀντίθετον, καρπὸν βλαστήσασα, τὴν μόνην Ἀειπάρθενον· ἥν περ δὴ καὶ προσάγει, τὰς εὐχὰς ἐκπληροῦσα, σήμερον γηθομένη, ἐν Ναῷ τοῦ Κυρίου, ὡς ὄντως Ναὸν τοῦ Θεοῦ Λόγου, καὶ Μητέρα ἁγνήν.

20 Νοεμβρίου εορτάζουμε τα προεόρτια, δηλαδή την παραμονή, των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.

Όπως γνωρίζουμε, η Παναγία Θεοτόκος, γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό να τους δώσει ένα τέκνο και να το αφιερώσουν στο Ναό Του. Πραγματικά, αυτό και έκαναν. Όταν δηλαδή η Μαρία έγινε τριών ετών την έφεραν οι ίδιοι οι γονείς της στο Ναό και την παρέδωσαν στα χέρια του Ζαχαρία του ιερέα.

Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε:

«Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ».

Και ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός την χαρίτωσε. Και ευφράνθηκε η Παναγία και με αγαλλίαση ψυχής εσκίρτησε και όλοι πνευματικά πανηγύρισαν που έμεινε στο Ναό τον Άγιο, για να αγιασθεί και να γίνει αργότερα η Μητέρα του ίδιου του Θεού.

Γνωρίζετε από πού προέρχεται η φράση: «Το Πλήρωμα του Χρόνου»; Ποιά η σχέση της με την Παναγία;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Δεναχίς, Δεναχίδα.

20 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου και των Προεόρτιων Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω τον Ύμνο προς την Παναγία κατά τα Εισόδια της Θεοτόκου.

 

Aπολυτίκιο Προεόρτιων Εισοδίων της Θεοτόκου

Ήχος γ’.

Χαρὰν προμνηστεύεται, πᾶσιν ἡ Ἄννα νυνί, τῆς λύπης ἀντίθετον, καρπὸν βλαστήσασα, τὴν μόνην Ἀειπάρθενον· ἥν περ δὴ καὶ προσάγει, τὰς εὐχὰς ἐκπληροῦσα, σήμερον γηθομένη, ἐν Ναῷ τοῦ Κυρίου, ὡς ὄντως Ναὸν τοῦ Θεοῦ Λόγου, καὶ Μητέρα ἁγνήν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου και τα Προεόρτια Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, με τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού.

Εὐφροσύνης σήμερον, ἡ οἰκουμένη, ἐπληρώθη ἅπασα, ἐν τῇ εὐσήμῳ Ἑορτῇ, τῆς Θεοτόκου κραυγάζουσα· Αὕτη ὑπάρχει, σκηνὴ ἐπουράνιος.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.