Η Γιορτή σήμερα Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Οι Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια οι Μάρτυρες. Οι Άγιοι Κλεόπας και Αρτέμας οι Απόστολοι εκ των εβδομήκοντα. Ο Όσιος Θεράπων ο παρά τον Λυθροδόνταν ασκήσας. Οι Αγία Απολλωνία, η Παρθένος και Πρεσβύτης, και οι συν αυτή εν Αλεξάνδρεια Μάρτυρες. Οι Άγιοι Αστέριος, Κλαύδιος, Νέων και Νεονίλλη τα αδέλφια οι Μάρτυρες. Οι Άγιοι Αλέξανδρος, Κρονίων, Ιουλιανός, Μακάριος και άλλοι Δεκατρείς Μάρτυρες. Ο Άγιος Μαρκιανός ο Ιερομάρτυρας. Οι Άγιοι Τέρτιος, Μάρκος, Ιούστος και Αρτεμάς οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Συγκαρτερεῖ σοι Ζηνόβιε τὸ ξίφος, Ἡ καρτερόφρων, κἂν γυνή, Ζηνοβία. Τμήθη Ζηνοβίῃ καὶ ἀδελφεὸς ἐν τριακοστῇ.

Οι Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία έζησαν και μαρτύρησαν την εποχή του Διοκλητιανού. Τα δύο αδέρφια κατάγονταν από τις Αίγες της Κιλικίας και προέρχονταν από οικογένεια πλούσια και ευσεβή. Όταν πέθαναν οι γονείς τους, μοίρασαν όλη την περιουσία τους στους ξένους και δεν κράτησαν τίποτα για τον εαυτόν τους.

Ο Ζηνόβιος ήταν ιατρός και εξασκούσε την επιστήμη του αφιλοκερδώς. Τα δύο αδέρφια ασκούσαν μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και αυτό προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών και συγκεκριμένα του ηγεμόνα Λυσία, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη του Ζηνόβιου.

Βασιλιάς ήταν εκείνη την περίοδο ο Διοκλητιανός και είχε έπαρχο σε εκείνη την περιοχή τον Λυσία. Ο Λυσίας ήταν ειδωλολάτρης και αυτός και έτρεφε μίσος κατά των χριστιανών όπως και ο Διοκλητιανός.

Αυτός λοιπόν ο Λυσίας δεν ήθελε καθόλου τους Χριστιανούς ενώ ο καλός και ευσεβής Ζηνόβιος ζούσε ήσυχα με τούς χριστιανούς, διότι ο Κύριος τον πρόσταξε με θεία αποκάλυψη να γίνει επίσκοπος των Κιλίκων. Πρώτον ήταν στα σώματα γιατρός, ύστερα τις ψυχές επιμελείτο με σοφία Θεού.

Όταν άκουσε ο έπαρχος Λυσίας, για τον ιερό Ζηνόβιο, ότι κηρύττει ένα και μοναδικό Θεό και θεραπεύει στο όνομά Του κάθε ασθένεια, και ότι δίδει άπειρη ελεημοσύνη στους πτωχούς, θύμωσε για την τόσην πολλή φιλανθρωπία του Αγίου, διέταξε και του έφεραν τον Άγιο μπροστά του και του είπε:

«Πολλά άκουσα για σένα Ζηνόβιε, αλλά εγώ δεν πιστεύω αυτά αν δεν τα δω με τα ίδια τα μάτια μου. Γι αυτό σε έφερα εδώ για να βεβαιωθώ. Γι αυτό λοιπόν διάλεξε ένα από τα δύο, ή να θυσιάσεις μαζί μου στους θεούς, οπότε θα ζήσης ζωή με πλούτο και λαμπρότητα, ή θα πεθάνεις με μεγάλα βάσανα και μαρτύρια».

Ο Άγιος απάντησε:
«Εγώ έχω έναν Θεό αληθινό, τον Ιησού Χριστό. Αυτός με έπλασε και μου χάρισε τη ζωή και επιθυμώ να θυσιαστώ γι αυτόν». Όταν άκουσε αυτά ο τύραννος, διέταξε να τον κρεμάσουν.

Όταν γινόταν αυτά έφτασε η αδελφή του Αγίου, Ζηνοβία και όταν είδε στο ξύλο να κρέμεται ο αδελφό της, δεν δείλιασε καθόλου, αλλά έλεγξε με θάρρος τον έπαρχο και του είπε:

Κακέ και υπερήφανε τύραννε, ποιά κακουργία έκανε ο αδελφός μου;

Τότε τούς έβαλαν και τούς δυο σε κρεβάτι και κάτω από αυτό έβαλαν κάρβουνα αναμμένα πού έκαιγαν αυτό αλλά οι μάρτυρες υπέμεναν με καρτερία. Μετά τους έβαλαν σε καζάνι γεμάτο βραστό νερό και τους έριξαν μέσα να βράσουν μέχρι να διαλυθούν. Εις μάτην όμως ο δύστυχος κοπίαζε, διότι όσον έβραζε το νερό τόσο αυτοί δροσίζονταν και έψαλλαν χαίροντες.

Αφού δεν είχε άλλη ελπίδα ο τύραννος, έλαβε την τελική απόφαση να τούς θανατώσει με ξίφος, έξω από την πόλη.

Όταν έφθασαν εκεί, προσευχήθηκαν οι Άγιοι λέγοντες:

«Σε ευχαριστούμε Χριστέ μας πού μας αξίωσες να τελέσουμε τον δρόμο του Μαρτυρίου, και να φυλάξουμε την πίστη μας καθαρή. Σε παρακαλούμε, φιλάνθρωπε Κύριε, να μας αξιώσεις του χαρίσματος της αιωνίου Βασιλείας σου και να μας συναριθμήσεις με τούς Αγίους δούλους σου».

Έκοψαν λοιπόν οι δήμιοι στις 30 Οκτωβρίου του 285 μ.Χ. τα κεφάλια των Μαρτύρων σύμφωνα με τη διαταγή, τα άγια δε λείψανά τους ευρίσκοντο έξω από την πόλη.

Τα μεσάνυχτα πήγαν δύο πρεσβύτεροι, ο Ερμογένης και ο Γάιος, έλαβαν κρυφά τα λείψανα και τα ενταφίασαν μαζί. Έτσι οι Άγιοί μας όπως είχαν κοινούς γονείς και κοινή διαβίωση, έτσι αξιώθηκαν κοινής αθλήσεως και κοινής ενταφιάσεως.

Κατ’ άλλη εκδοχή ο Ζηνόβιος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού. Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς τον Ζηνόδοτο και τη Θέκλα, και πως, όταν μεγάλωσε έγινε επίσκοπος Αιγών, επιτελώντας πολλά θαύματα.

Ναός επ’ ονόματι τους υπάρχει στο εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο πλέον παλαιό χωριό Στατός. Ο ναός αυτός ήταν και ο κεντρικός ναός του χωριού, ο οποίος λέγεται ότι κτίστηκε επί των θεμελίων παλαιότερου ναού αφιερωμένου στους ίδιους Αγίους.

Το χωριό αυτό, μετά την πολυομβρία και τις καθιζήσεις που επήλθαν στην Κύπρο, το 1969, λήφθηκε απόφαση να μετακινηθεί σε ασφαλέστερο χώρο. Έτσι μεταφέρθηκε, τόσο το χωριό Στατός, όσο και το διπλανό χωριό Άγιος Φώτιος που πλήγηκε και αυτό, λίγο πιο πάνω, στη σημερινή κοινότητα Αμπελίτης (Στατός – Άγιος Φώτιος).

Διαβάστε επίσης την ιστορία με τον Άρη Βελουχιώτη στην εκκλησία και τον υπουργό Θρησκευμάτων στο καφενείο.

Εορτολόγιο

  • Απολλωνία, Απολλώνιος.
  • Αστέριος, Αστέρης, Άστρης, Αστρινός, Αστερινός, Αστρινή, Αστέρω, Αστερία, Αστρούλα, Αστερινή.
  • Ζηνοβία, Ζήνα, Τζήνα, Τζίνα, Ζελίνα, Ζηνόβιος, Ζηνοβής, Ζήνος, Τζήνος.
  • Κλαύδιος, Κλαυδία.
  • Κλεόπας, Πάκης, Κλεόπιος, Κλεοπάκης, Κλεοπία.
  • Κρόνος, Κρονίων, Κρονίωνας, Κρονίος, Κρονία.
  • Μαρκιανός, Μαρκίνος.
  • Νεονίλλα, Νέων.
  • Τέρτιος, Τέρτος, Τέρτης, Τερτίνος, Τέρτια, Τέρτα, Τέρτη, Τερτίνα.

30 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ζηνοβίου και Ζηνοβίας των Ιερομαρτύρων και του Αγίου Θεράποντος εν Λυθροδόντα.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω γιατί μελετάμε τους Βίους των Αγίων.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίων Ζηνόβιου και Αγίας Ζηνοβίας

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ζηνόβιου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς Αλμυρού Μαγνησίας.

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγιας Ζηνοβίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς Αλμυρού Μαγνησίας.

Aπολυτίκιο Αγίου Ζηνόβιου και Ζηνοβίας

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς θεῖοι αὐτάδελφοι ὁμονοοῦντες καλῶς, Ζηνόβιε ἔνδοξε καὶ Ζηνοβία σεμνή, συμφώνως ἠθλήσατε· ὅθεν καὶ τῶν στεφανῶν τῶν ἀφθάρτων τυχόντες, δόξης ἀκαταλύτου ἠξιώθητε, ἅμα ἐκλάμποντες τοῖς ἐν κόσμῳ χάριν ἰάσεων.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2023, κατά την γιορτή του Οσίου Θεράποντος του εν Λυθροδόντα ασκήσαντα.

Τὸν γενναῖον καὶ μέγαν Ζηνόβιον, ἐν ᾀσμάτων ᾠδαῖς εὐφημήσωμεν, καὶ σὺν αὐτῷ τὴν παρθένον καὶ ἄσπιλον Ζηνοβίαν· ὑπάρχει γὰρ σύναθλος. Οὗτοι καθεῖλον ἐχθροῦ φρυάγματα, τὴν δὲ πίστιν Χριστοῦ κατετράνωσαν· διὸ περιφανῶς ἐκομίσαντο, οὐρανόθεν ἀξίως παρὰ Θεοῦ, στέφος ἄφθαρτον.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.