Η Γιορτή σήμερα Σάββατο 27 Αυγούστου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Ποιμήν. Ο Άγιος Φανούριος ο Νεοφανής ο Μεγαλομάρτυρας (Πολιούχος νήσου Ρόδου). Η Αγία Ανθούσα η Νέα η Μάρτυς. Ο Άγιος Λιβέριος ο Ομολογητής ο Πάπας Ρώμης. Ο Άγιος Όσιος ο Επίσκοπος Κορδούης της Ισπανίας. Ο Άγιος Αρκάδιος ο βασιλιάς.

Φανούριος φῶς πᾶσι πιστοῖς παρέχει, Κἂν εἰς σκότος ἔκειτο τῆς γαίας μέγα.

Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς Αγίους σε όλο τον ελληνικό λαό, που κάθε χρόνο τιμά και πανηγυρίζει την μνήμη του στις 27 Αυγούστου.

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου οι Εκκλησίες γεμίζουν από φανουρόπιτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές. Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων, που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Άγιος Φανούριος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες.

Έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους.

Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μεταξύ αυτών και η καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Β’ ο Διασπωρινός (1355 – 1369 μ.Χ.) διάβασε το όνομα του Αγίου «ὁ ἅγιος Φανῶ».

Στην εικόνα, ο Άγιος Φανούριος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στον όποιο υπήρχε λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα τα 12 μαρτύρια του.

Τον αρχαίο ναό που βρέθηκε η εικόνα, ανοικοδόμησε, ύστερα από πολλές προσπάθειες, ο Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του Αγίου Φανουρίου, που όπως φαίνεται συνέταξε και την Ακολουθία του.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για την ιστορία, τον βίο την εορτή του Αγίου Φανουρίου, την συνταγή και την ευχή της Φανουρόπιτας.

Εορτολόγιο

  • Αρκάδιος, Αρκάδης, Αρκαδία, Αρκάδα.
  • Λιβέριος, Λυμπέρης, Λιμπέρης, Λιμπέριος, Λιβέρης.
  • Όσιος, Οσία.
  • Φανούριος, Φανούρης, Φάνης, Νούρης, Φανουρία, Φανή.

27 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη την εορτή του Αγίου Φανουρίου του Νεοφανούς και Μεγαλομάρτυρος.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, τα μαρτύρια, την εικόνα, τα θαύματα, τα έθιμα και το Απολυτίκιο του Αγίου Φανουρίου του Νεοφανούς.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Aπολυτίκιο Αγίου Φανουρίου

Ήχος δ΄. Ταχὺ προκατάλαβε.

Οὐράνιον ἐφύμνιον, ἐν γῇ τελεῖται λαμπρῶς, ἐπίγειον πανήγυριν νῦν ἑορτάζει φαιδρῶς, ἀγγέλων πολίτευμα· ἄνωθεν ὑμνῳδίαις εὐφημοῦσι τοὺς ἄθλους, κάτωθεν Ἐκκλησίᾳ τὴν οὐράνιον δόξαν· ἣν εὗρες πόνοις καὶ ἄθλοις τοῖς σοῖς Φανούριε ἔνδοξε.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Σαββάτου 27 Αυγούστου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς, με τα περί διαζυγίου.

Φανούριος φῶς πᾶσι πιστοῖς παρέχει, Κἂν εἰς σκότος δ᾿ ἔκειτο τῆς γαίας μέγα. Εἰκάδι ἑβδομάτῃ Φανουρίου σηκὸς γῆθεν φάνθη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.