Η Γιορτή σήμερα Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Ευλάμπιος και η Αγία Ευλαμπία τα αδέλφια οι Μάρτυρες. Ο Όσιος Θεόφιλος ο Ομολογητής. Ο Όσιος Αμβρόσιος της Όπτινα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Τὴν κλῆσιν ἔργοις Θεόφιλος δεικνύων, Θεανδρικῆς ἤθλησεν εἰκόνος χάριν.

Ο Άγιος Θεόφιλος ο ομολογητής καταγόταν από ένα χωριό κοντά στην Τιβεριούπολη. Ανατράφηκε με τις σωστές αρχές της πίστεως.

Σε νεαρή ηλικία επισκέφτηκε τον μοναχό Στέφανο, ο οποίος του διεύρυνε τους πνευματικούς και γνωστικούς του ορίζοντες. Με την βοήθεια των γονέων του, που ήταν ευσεβείς άνθρωποι, έκτισε ένα μοναστήρι στο όρος Σελεντίου, όπου και μόναζε.

Τον καιρό που βασίλευε ο Λέων ο Ισαυρός, ο οποίος πολέμησε την ορθοδοξία, ο Θεόφιλος έκρινε ότι έπρεπε να βρεθεί στο κέντρο της μάχης. Έτσι αφήνοντας την σκήτη του άρχισε να κηρύττει υπέρ της Ορθοδοξίας.

Γι’ αυτό το έργο του φυλακίσθηκε στη Νίκαια και εκβιάστηκε με ραβδισμούς και αλλά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Ο Άγιος διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα της πίστης υποβλήθηκε στο μαρτύριο του ραβδισμού. Φέροντας τα τίμια στίγματα του μαρτυρίου επέστρεψε στη μονή του, όπου και τον δέχθηκαν με τιμές. Ο Άγιος όμως απεσύρθηκε στην σκήτη του όπου και παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

Ο Όσιος Λογγίνος ο Στυλίτης ήταν βοηθός του Αγίου Θεοφίλου και όταν πήγαν μαζί στην Νίκαια υποβλήθηκε και αυτός σε πολλά μαρτύρια. Σε ένα από αυτά, αφού τον έβαλαν ανάσκελα, πάνω στο κεφάλι του έβαλαν τις ιερές εικόνες που είχε μαζί του και τις έκαψαν.

Γνωρίζετε ποιά η σημασία του Ιερού Ευχελαίου; Πότε, πώς και γιατί τελείται;

Εορτολόγιο

  • Αμαρυλλίς, Αμαρυλίς, Αμαρυλλίζ, Αμαριλίζ.
  • Ευλάμπιος, Λάμπης, Ευλάμπης.
  • Ευλαμπία, Ευλαμπή, Ευλάμπω, Λαμπή, Λαμπίνα, Λαμπία, Λάμπω.

10 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αδελφών Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των Μαρτύρων και του Οσίου Θεοφίλου του Ομολογητού και Λογγινού του Στυλίτου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο και το μαρτύριο των Οσίων Θεοφίλου του Ομολογητού και Λογγινού του Στυλίτη.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Οσίου Αγίας Οσίας Προφήτου

Aπολυτίκιο Αγίου Οσίου Αγίας Οσίας Προφήτου

Ήχος γ’.

 

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Τρίτης 10 Οκτωβρίου 2023, κατά την γιορτή των Αγίων Μαρτύρων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αδελφών.

 

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.