Η Γιορτή σήμερα Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος. Ο Άγιος Ξύστος ο πάπας Ρώμης. Ο Άγιος Ιππόλυτος ο Μάρτυρας. Ο Άγιος Λαυρέντιος της Καλούγας. Ο Άγιος Ήρων ο φιλόσοφος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Τὸν Λαυρέντιον λαύρακα Χριστοῦ λέγω, Ἐπ’ ἐσχάρας ἄνθραξιν ἐξωπτημένον. Ὤπτησαν δεκάτῃ Λαυρέντιον ἠΰτε ἰχθύν.

Οι Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος μαρτύρησαν το 253 μ.Χ.

Ο Άγιος Λαυρέντιος ο αρχιδιάκονος ήταν από τους πιο γνωστούς κληρικούς της ρωμαϊκής Εκκλησίας, και του είχαν εμπιστευθεί τη διαχείριση της περιουσίας της. Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο πάπας Ρώμης Ξύστος (ή Σίξτος) ο Β’, που καταγόταν από την Αθήνα, πρώτος πρόσφερε θυσία τον εαυτό του, ομολογώντας τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε.

Κατόπιν συνέλαβαν και το Λαυρέντιο. Επειδή ήταν διαχειριστής της Εκκλησίας, τον διέταξαν να παραδώσει τους θησαυρούς της. Ο Λαυρέντιος δέχθηκε, και μετά από λίγο επέστρεψε με μια μεγάλη φάλαγγα αμαξών, γεμάτες φτωχούς, ορφανά και αναπήρους.

Και απάντησε στον ηγεμόνα ότι σε όλους αυτούς τους πάσχοντες είναι αποταμιευμένοι οι θησαυροί της Εκκλησίας, «ὅπου οὔτε σῆς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν» (Ευαγγέλιο Ματθαίου, ΣΤ’ 20).

Δηλαδή, όπου ούτε σκόρος, ούτε σαπίλα και σκουριά αφανίζουν αυτούς τους θησαυρούς, και όπου ούτε κλέφτες μπορούν να τρυπήσουν τους τοίχους αυτών των θησαυροφυλακίων, για να κλέψουν το πολύτιμο περιεχόμενο τους.

Εξαγριωμένοι τότε οι ειδωλολάτρες, έψησαν το Λαυρέντιο ζωντανό, πάνω σε σιδερένια σχάρα.

Το λείψανο του παρέλαβε κάποιος ευσεβής χριστιανός, ο Ιππόλυτος. Όταν, όμως, το έμαθε αυτό ο ηγεμόνας, διέταξε και τον έσυραν άγρια άλογα μέσα σε αγκάθια, και έτσι μαρτυρικά τελείωσε τη ζωή του και ο Ιππόλυτος.

Γνωρίζετε γιατί το «χαίρετε» σημαίνει Χριστός Ανέστη;

Εορτολόγιο

  • Ηρωνία, Ηρώ, Ήρων.
  • Λαυρεντία, Λώρα, Λωραίνη, Λάουρα, Λαυρεντίνα, Λαυρέντιος, Λαυρέντης.
  • Ιππόλυτος, Ιππολύτη, Ιππολύτα, Πόλυ.

10 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Λαυρεντίου του Αρχιδιακόνου, Ξυστού του πάπα Ρώμης και Ιππολύτου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, το μαρτύριο, τα Ιερά Λείψανα και το Απολυτίκιο των Αγίων Λαυρεντίου του Αρχιδιακόνου, Ξυστού του πάπα Ρώμης και Ιππολύτου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Λαυρεντίου

Μεγάλο μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λαυρεντίου βρίσκονται στον ομώνυμο ρωμαιοκαθολικό Ναό «ἐκτός τῶν Τειχῶν» Ρώμης.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λαυρεντίου βρίσκονται στην Ιερά Μονή Παντελεήμωνος Αγίου Όρους και Κύκκου Κύπρου.

Aπολυτίκιο Αγίου Λαυρεντίου

Ήχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.

Τῷ θείῳ Πνεύματι, καταυγαζόμενος, ὡς ἄνθραξ ἔφλεξας, πλάνης τὴν ἄκανθαν, Ἀρχιδιάκονε Χριστοῦ, Λαυρέντιε Ἀθλοφόρε, ὅθεν ὡς θυμίαμα, λογικὸν ὁλοκαύτωσαι, τῷ σὲ μεγαλύναντι, τῷ πυρὶ τελειούμενος, διό τούς σὲ τιμώντας θεόφρον, σκέπε ἐκ πάσης ἐπήρειας.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Πέμπτης 10 Αυγούστου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Ήρωνα.

Πυρὶ θεϊκῷ, φλεχθεὶς τὴν καρδίαν σου, τὸ πῦρ τῶν παθῶν, εἰς τέλος ἀπετέφρωσας, ἀθλητῶν ἑδραίωμα, θεοφόρε Μάρτυς Λαυρέντιε, καὶ ἀθλών ἐβόας πιστῶς, Οὐδὲν με χωρίσει τῆς ἀγάπης Χριστοῦ.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.