Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο Sven Elbrecht έβλεπε τις εικόνες της Ειδομένης μέσα από τον τηλεοπτικό του δέκτη δεν φανταζόταν πως θα ερχόταν η ημέρα, που φορώντας τη στολή του θα περιπολούσε με τη Frontex στο ίδιο μέρος, όπου κάποτε είχε αναπτυχθεί ο μεγαλύτερος αυτοσχέδιος προσφυγικός καταυλισμός στα Βαλκάνια.

Αυτές οι εικόνες των χιλιάδων ανθρώπων στην τεράστια σκηνούπολη -και ιδιαίτερα αυτήν της μεγάλης σκουριασμένης πινακίδας με τη λέξη «Hope» (Ελπίδα) γραμμένη με άσπρη μπογιά, στο πλάι της σιδηροδρομικής γραμμής- έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του Γερμανού αστυνομικού, που εδώ και δυόμισι εβδομάδες συμμετέχει στην αποστολή του οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

«Βλέπεις στο βάθος αυτή τη λέξη, «Hope», γραμμένη πάνω στην πινακίδα, που δείχνει σε τι κατάσταση εγκαταλείπουν οι άνθρωποι τις πατρίδες τους ότι είναι πρόθυμοι να φύγουν ακόμη και υπό συνθήκες επικίνδυνες για την ίδια τους τη ζωή στην Ευρώπη ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας» λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Sven Elbrecht, καθώς δείχνει με το χέρι του την πινακίδα, που κάποτε αποτελούσε σημείο συνάντησης πολλών προσφύγων και αγαπημένο πλάνο των τηλεοπτικών συνεργείων.

έλεγχος τρένα προσφυγικό

Η Frontex αναπτύχθηκε στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ την 1η Φεβρουαρίου 2017 προκειμένου -σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της- να παράσχει βοήθεια στις ελληνικές Αρχές σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων και τον έλεγχο των εγγράφων. Η ανάπτυξη εντάσσεται στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Frontex «Flexible Operational Activities 2017 Land on Border Surveillance and Focal Points 2017 Land» και θα διαρκέσει έναν χρόνο.

Η Frontex στην Ελλάδα

Επτακόσια σαράντα μέλη της Frontex είναι ανεπτυγμένα στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Κως, Χίος, Λέρος και Σάμος) και σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου του οργανισμού, στηρίζουν τις ελληνικές Αρχές στην καταγραφή και τη λήψη αποτυπωμάτων των μεταναστών, καθώς και στις διαδικασίες ελέγχου (screening). Πέρυσι -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- η Frontex συμμετείχε στη διάσωση 40.000 και πλέον μεταναστών στο Αιγαίο.

Εκτός των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ, η Frontex έχει αναπτύξει προσωπικό και στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας (συνολικά 40 άτομα και στις δύο αποστολές). Στα χερσαία σύνορα, ειδικευμένοι αξιωματικοί της Frontex στηρίζουν τις εθνικές Αρχές που φιλοξενούν την επιχείρηση σε δράσεις επιτήρησης των συνόρων προκειμένου να εντοπιστούν -μεταξύ άλλων- τυχόν παράνομες διελεύσεις και περιστατικά που σχετίζονται με το διασυνοριακό έγκλημα. Βοηθούν επίσης στη συλλογή πληροφοριών για τα δίκτυα παράνομης διακίνησης, μέσω συνεντεύξεων (σε εθελοντική βάση) με μετανάστες. Οι πληροφορίες αυτές μοιράζονται με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τη Europol.

Η οδός της κεντρικής Μεσογείου βασική πρόκληση για τη Frontex

Η βασική μεταναστευτική οδός αυτήν τη στιγμή προς την Ευρώπη είναι η κεντρική Μεσόγειος, από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Είναι -σύμφωνα με τη Frontex- και η διαδρομή που οι περισσότερες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής συναντούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, οι οποίες σχετίζονται με το μέγεθος της περιοχής που πρέπει να καλύψουν οι περίπολοι (μία περιοχή τόσο ευρεία που είναι αδύνατο να εντοπίσεις όλη τη δραστηριότητα που υπάρχει) αλλά και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που καταφτάνουν στην Ευρώπη μέσω αυτής της οδού.

συνοριακός έλεγχος προσφυγικό

Επίσης, και οι διακινητές έχουν γίνει ακόμη πιο αδίστακτοι, βάζοντας πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε ολοένα και χαμηλότερης ποιότητας σκάφη, τα οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναποδογυρίσουν. Πέρυσι, ο αριθμός αυτών που εντοπίστηκαν σ’ αυτήν τη διαδρομή έφτασε στο ρεκόρ των 181.500 ατόμων (αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σύγκριση με το 2015).

Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές μέσω Ελλάδας, ο υψηλότερος ρυθμός εξακολουθεί να παρατηρείται στη θαλάσσια διαδρομή από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τη Frontex. Ωστόσο, ύστερα από την κοινή δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2016, οι αφίξεις αυτές κατέγραψαν πολύ σημαντική πτώση καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, από τις 182.500 παράνομες συνοριακές διελεύσεις που εντοπίστηκαν πέρσι, οι 151.000 αφορούσαν το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, δηλαδή πριν από την κοινή δήλωση.

Πηγές: BrusselNews, Protothema, ΑΠΕ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.