«Ιστορική και πολυαναμενόμενη» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκ, την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, τονίζοντας τη σημασία αυτής με το γεγονός ότι «οι ιεράρχες, οι ιερείς και μοναχοί της εκκλησίας, καθώς και οι ορθόδοξοι πιστοί της χώρας αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στη λειτουργική ενότητα με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες.».

Ο Πρωθυπουργός κ. Κοβάτσεφσκι, συνεχάρη με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, στον απόηχο της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με την ονομασία «Εκκλησία Αχρίδος», επαναφέροντάς την στην κανονική τάξη του ορθόδοξου κόσμου.

Δεν παρέλειψε, επίσης να επισημάνει ότι, η ιστορική αυτή απόφαση ελήφθη μετά από εντατική επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία τετραετία, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίασή της, η Ιερά Σύνοδος της ορθόδοξης εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε , τις εγκάρδιες ευχαριστίες της προς τον Παναγιώτατο, Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για την έκδοση Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξης, με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία την εκκλησία των Σκοπίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», χωρίς όμως να αναγνωριστεί από καμία άλλη επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου, ενώ το Νοέμβριο του 2009, πρόσθεσε στο όνομά της το επίθημα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», σε μια κίνηση να αυτοναγορευτεί ως η διάδοχος της παλιάς Αρχιεπισκοπής Οχρίδας.

Πενταρόφσκι: «Άνοιξε χώρο για την οικοδόμηση της πνευματικής ενότητας των Ορθοδόξων πιστών»
Την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείο χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τονίζοντας χαρακτηριστικά: Με την αποδοχή της Εκκλησίας μας στην ευχαριστιακή κοινωνία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διέγραψε τους τεχνητά δημιουργηθέντες διαχωρισμούς και άνοιξε το χώρο για την οικοδόμηση της πνευματικής ενότητας των Ορθοδόξων πιστών. Με αυτό το βήμα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι μόνο αναγνωρίζουν την πραγματικότητα της ζωντανής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αλλά αναγνωρίζουν και την ιστορική της συνέχεια με την αρχαία Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, η οποία επί αιώνες υπήρξε καταφύγιο και πηγή πνευματικής δύναμης και ελπίδας για τους Ορθοδόξους”.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.