Αναγγελία επιστημονικής διημερίδας στην Χίο σε συνεργασία με την Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκη Χίου «ΚΟΡΑΗΣ». Ο Χορός Ψαλτών Χίου αναγγέλλει με ιδιαίτερη χαρά και τιμή την πραγματοποίηση επιστημονικής διημερίδας στη Χίο με Θέμα: «Απόστολος Κώνστας ο Χίος ο Τέταρτος των Τριών». Στο αναγνωστήριο Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Χορός Ψαλτών Χίου στο πλαίσιο του ετησίου κύκλου επιμορφωτικών σεμιναρίων και ομιλιών, που αφορούν την Τέχνη της Ψαλτικής και την Επιστήμη της Βυζαντινής Μουσικολογίας, έχει οργανώσει από της ιδρύσεώς του (2015) έξι συνολικά σεμιναριακές ομιλίες στην Χίο, στις οποίες κλήθηκαν και μίλησαν επιστήμονες μουσικολόγοι και πρωτοψάλτες αναπτύσσοντας διάφορα και ενδιαφέροντα μουσικολογικά και ψαλτικά θέματα.

Επιστημονική Διημερίδα στην Χίο

Κατόπιν τούτων προβαίνει τώρα –σε συνεργασία με την Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκη Χίου «ΚΟΡΑΗΣ»– στην οργάνωση και πραγματοποίηση επιστημονικής διημερίδας με θέμα· «Απόστολος Κώνστας ο Χίος, ο τέταρτος των Τριών».

Η διημερίδα αυτή θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Παρασκευή 1 (ώρες 18:00 – 20:30), και Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017 (ώρες 10.30-12.00) στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής».

Έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν σ’ αυτήν ως ομιλητές έξι επιστήμονες μουσικολόγοι με πρωτοκορυφαίο τον ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Γρηγόριο Στάθη. Την έναρξη δε των εργασιών της θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.

Στη συνέχεια, το Σάββατο απόγευμα, ώρα 18:00, θα τελεστεί Εσπερινός και την Κυριακή πρωί, Όρθρος, θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των Χίων και εν Χίῳ κεκοιμημένων ψαλτών. Οι ακολουθίες θα τελεστούν στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Καλοπλύτου Πόλεως Χίου.

Στους Χορούς δε των Ψαλτών θα συμμετέχουν οι σύνεδροι – ομιλητές πλαισιωμένοι από τα μέλη του Χορού Ψαλτών Χίου.

Εισηγητές – Ομιλητές

 • Γρηγόριος Στάθης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 • Θωμάς Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Μιχαήλ Στρουμπάκης, Επίκουρος Καθηγητής της Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.
 • Γεώργιος Κωνσταντίνου, Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
 • Γρηγόριος Αναστασίου, Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 • Σέβη Μαζέρα, Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Διδάσκουσα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων.

 

Προσκαλούνται οι μουσικολογιώτατοι και μουσικώτατοι πρωτοψάλτες και λαμπαδάριοι, δάσκαλοι, μουσικοί, μαθητές και μαθήτριες της περιάκουστης Ψαλτικής Τέχνης και πάντες οι φιλόμουσοι που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις και τους ορίζοντές τους να παρακολουθήσουν την διημερίδα αυτή.

Οργανωτική επιτροπή

 • Νικόλαος Βουρνούς, Ιατρός
 • Δημήτριος Ντούλης, Εκπαιδευτικός
 • Κωνσταντίνος Γανιάρης, Εκπαιδευτικός
 • Σταύρος Παπασταύρου, Μουσικός
 • Ηρακλής Μαλανδρίνος, Δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης

 

Γραμματεία

 • Ειρήνη Αποστολίδου
 • Δέσποινα Βελισσάρη

 

Γραμματεία

Κιν. Τηλ.: 6932540764

E-mail: [email protected]

Facebook: Χορός Ψαλτών Χίου

 

Απόστολος Κώνστας ο Χίος ο Τέταρτος των Τριών

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.