Ένα ιδιαίτερο εκκλησάκι το οποίο πέρα από θρησκευτική κατάνυξη σου δημιουργεί και ένα άλλο συναίσθημα, αυτό της περιέργειας και του μυστηρίου, είναι το μικρό πέτρινο ναΐδριο στην Αγία Θεοδώρα Βάστα.

Όταν ο επισκέπτης ακολουθήσει την διαδρομή προς την Αγία Θεοδώρα, η οποία βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα 30 χλμ από την πόλη της Μεγαλόπολης, και πλησιάσει αντικρίζει μία περιοχή η οποία περιτριγυρίζεται από πυκνό δάσος με βελανιδιές και τρεχούμενα νερά κοντά στον ποταμό Χάραδρο.

Πριν ακόμα εστιάσει στο Ναό ακούει το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της μικρής εκκλησίας, το οποίο ακούγεται ολοένα και εντονότερα, προκαλώντας στον επισκέπτη δέος μπροστά στο θέαμα που τελικά αντικρίζει. Δεκαεφτά μεγάλα δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα βγαίνουν από τη στέγη του ναϊδρίου, με τις ρίζες των δέντρων να μην είναι ορατές και διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη. Ένα ανεξήγητο θαύμα της φύσης που κυριαρχεί στο γαλήνιο αυτό τοπίο.

Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ”

Θαυμαστό ναΐδριο τιτλοφορείται από το βιβλίο Γκίνες ο ναός της Αγίας Θεοδώρας στο χωριό Βάστα Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Ο εν λόγω ναός αφιερωμένος στη μνήμη της Αγίας Θεοδώρας χτισμένος τον 12ο αιώνα δημιουργεί θαυμασμό και ερωτηματικά στον επισκέπτη-προσκυνητή. Ο ναός είναι κτισμένος σε πετρώδες έδαφος με τοίχους πάχους 70 εκατοστών και περιβάλλεται από 17 αιωνόβια δέντρα που αγκαλιάζουν το ναό. Τα δέντρα και τα κλαδιά πλέκονται στη σκεπή και στους τοίχους για να προστατεύσουν το ναό από τα στοιχεία της φύσης και από κάθε βέβηλο χέρι. Κι ενώ περιμένεις μετά από τόσες εκατονταετίες που πέρασαν, να δεις μόνο ερείπια διαπιστώνεις πως ο ναός βρίσκεται σε θαυμάσια κατάσταση. Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί έναν αξιόλογο προορισμό, είτε από άποψη θρησκευτική, είτε φυσιολατρική είτε από καθαρά εκδρομική τουριστική αναζήτηση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η εκκλησία κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας. Σύμφωνα με την παράδοση, η οσιομάρτυς μαρτύρησε για την πίστη της και εκτελέστηκε εδώ από τους διώκτες της. Λίγο πριν εκτελεστεί, προσευχήθηκε: “…Κάνε Κύριε στο μνήμα μου να φυτρώσουν δέντρα που να μαρτυρούν την προστασία σου στην αγνότητά μου. Και το αίμα μου να γίνει νερό και να ποτίζει. Αμήν”. Η εκκλησία είναι βυζαντινή και ανεγέρθηκε τον 12 αιώνα μ.Χ. προς τιμή της Αγίας Θεοδώρας που εκτελέστηκε στην περιοχή.
Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί έναν αξιόλογο προορισμό, είτε από άποψη θρησκευτική, είτε φυσιολατρική είτε από καθαρά εκδρομική τουριστική αναζήτηση.

Το προσκύνημα δεν έχει μόνο Έλληνες επισκέπτες αλλά προκαλεί το ενδιαφέρον και των ξένων επισκεπτών. Ανάμεσά τους βέβαια, θα συναντήσει κανείς και δύσπιστους προσκυνητές που προσπαθούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο π. Ιάκωβος, να βρουν τη λύση «ανάμεσα στις πέτρες του κτίσματος», χωρίς όμως τελικά να μπορούν να ερμηνεύσουν το γεγονός. Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι όλο το χρόνο για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα. Ένα ανεξήγητο θαύμα της φύσης που κυριαρχεί στο γαλήνιο αυτό τοπίο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

Στο δρόμο Τρίπολη-Μεγαλόπολη πρώτος σταθμός είναι το χωριό Ίσαρης (ή του Ίσαρη) ένα όμορφο και γραφικό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης (50 χλμ. από Τρίπολη). Στο χωριό φτάνει κανείς μετά από μια εκπληκτική διαδρομή μέσα σε καταπράσινο και ορεινό τοπίο με δάση δρυών και καστανιών από διακλάδωση του δρόμου Μεγαλόπολης-Καλαμάτας. Νότια από το Ίσαρη μετά από μια ωραία διαδρομή είναι το χωριό Βάστα. Μόλις 2 χλμ. από τον Ίσαρη θα βρούμε την ταμπέλα που μας δείχνει ότι για Βάστα πρέπει να στρίψουμε δεξιά και να κάνουμε ακόμη 1 χλμ. κοντά στο οποίο, ανάμεσα σε πυκνό δάσος, βρίσκεται μια πανέμορφη ρεματιά πνιγμένη στα πλατάνια με την εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας, που είναι κτισμένη στον κορμό ενός τεράστιου πλάτανου. Δίπλα υπάρχει ένα κεφαλάρι με άφθονο νερό.

Η οδική πρόσβαση γίνεται από το Ίσαρη μετά από μια πανέμορφη κατηφορική διαδρομή, μισής ώρας περίπου. Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και είναι από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Βρίσκεται σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές.

 

 

basta1.jpg

 

basta2.jpg

 

basta3.jpg

basta4.jpg

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.