Του Διακόνου Μιχαήλ Νικολάου

Συμπληρώνονται φέτος δέκα χρόνια από της ανόδου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄. Μία δεκαετία γόνιμης και καρποφόρου διακονίας στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος ως δυναμική προσωπικότητα και άνθρωπος των έργων, με «ανοιχτό» μυαλό, αμέσως μετά την εκλογή του αρχίζει να πραγματοποιεί το όραμα που είχε για την Εκκλησία της Κύπρου. Ανάμεσα στους στόχους που έθεσε με την ανάρρησή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρώτος και ουσιαστικός υπήρξεν εκείνος της ανάδειξης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας σε πλήρη Σύνοδο. Με τον τρόπο αυτό η από αιώνων Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Κύπρου έχει και πάλι τη δυνατότητα να αποφασίζει και να ρυθμίζει τα του οίκου της χωρίς κηδεμονίες. Προς τούτο προέβη στη δημιουργία τριών νέων Μητροπόλεων (Κωνσταντίας, Ταμασού και Τριμυθούντος) και μιάς Επισκοπής (Καρπασίας) στα παλαιά διοικητικά όρια της Αρχιεπισκοπής. Το βήμα αυτό, που δεν τόλμησε να το κάνει κανείς από τους Προκατόχους του, αναδεικνύει τον άνδρα και τον καταξιώνει ως Ιστορικό Ηγέτη της Κυπριακής Εκκλησίας.

Την πραγματικότητα αυτή υπογραμμίζει η δημιουργία του «Ενιαίου Φορέα Μισθοδοσίας», με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου. Κίνηση που καταμαρτυρεί το πατρικό του ενδιαφέρον και την αγάπη του για τον ιερό κλήρο της νήσου μας. Διά του φορέως αυτού εξασφαλίζεται, με τεράστια ετήσια εισφορά της Αρχιεπισκοπής, η αξιοπρεπής κάλυψη των αναγκών των κληρικών παγκυπρίως, βοηθώντας έτσι μικρές και χωρίς οικονομικούς πόρους κοινότητες να έχουν εφημέριο.

Η μέριμνά του για την Εκκλησία εκδηλώθηκε και με την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2015. Το γεγονός αυτό αποτελεί σταθμό στα θεολογικά γράμματα και τον πολιτισμό της Κύπρου, αφού η κατά Κύπρον Εκκλησία θα μπορεί πλέον να καλλιεργεί το δικό της φυτώριο θεολογικής παιδείας. Ένα επιπλέον έργο το οποίο φανερώνει τον μεγάλο οραματιστή εκκλησιαστικό ηγέτη είναι εκείνο της ανέγερσης νέου Καθεδρικού Ναού προς τιμή του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Αποστόλου Βαρνάβα. Το όλο οικοδόμημα θα αποτελείται από τον Ναό, μία μεγάλη πλατεία με υπόγειους χώρους στάθμευσης, αίθουσα εκδηλώσεων και Μουσείο. Το μεγαλεπίβολο αυτό έργο θα δώσει νέα πνοή στον χώρο και θα αποτελέσει πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο της παλιάς πόλης της Λευκωσίας.

Η αγάπη και το ποιμαντικό ενδιαφέρον του προς τα παιδιά και τους νέους εκδηλώθηκε με την πλήρη ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Κατασκήνωσης του Αγίου Νικολάου της Στέγης. Στον χώρο αυτό φιλοξενούνται, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, νέα παιδιά τόσο από την Κύπρο, όσο και από τα άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής. Αξιόλογη είναι και η μέριμνα που επιδεικνύει για την Παιδεία του τόπου, διατηρώντας αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο συνδιοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις για την πνευματική καλλιέργεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Αυτό, όμως, που τον καθιστά πραγματικό ηγέτη με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα είναι η αγάπη και το ανύστακτο ενδιαφέρον του προς την πατρίδα. Πρωτοπόρος στον αγώνα για εθνική επιβίωση, καταβάλλει προσπάθειες αποτροπής της επιβολής ενός απαράδεκτου σχεδίου λύσης του εθνικού μας προβλήματος, διαφωτίζοντας συνεχώς τον κυπριακό λαό και καλώντάς τον σε εγρήγορση.

Ο Μακαριώτατος, λόγω και έργω στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στους εμπερίστατους αδελφούς μας, τους οποίους η οικονομική κρίση οδήγησε στην ανέχεια. Έχοντας ειλικρινή και βιωματική πίστη, στηρίζει πάντοτε τις ελπίδες του στον Θεό, γι’ αυτό παρά τις αντιξοότητες ποτέ δεν απογοητεύεται, αλλά αντιμετωπίζει με τόλμη και ανδρεία πνευματική τις δύσκολες καταστάσεις. Σε κάθε του ομιλία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν παύει να δίνει μηνύματα θάρρους και αισιοδοξίας προς τον λαό της Κύπρου.

Είναι πανθομολογούμενο ότι ο Μακαριώτατος δείχνει ιδιαίτερη αγάπη και τιμή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μητέρα Εκκλησία και γενικά έχει αγαθές σχέσεις με όλα τα ορθόδοξα Πατριαρχεία. Δεν παύει να διακηρύττει ότι πρώτα είμαστε Ορθόδοξοι και έπειτα Έλληνες, Άραβες, κλπ. Για όλους όσοι οραματίζονται μία δυναμική παρουσία της Ορθοδοξίας στη σύγχρονη κοινωνία, ο Κύπρου Χρυσόστομος αποτελεί σημείο αναφοράς και πρότυπο προς μίμηση.

Οι πτυχές του πολυσήμαντου και πολυσχιδούς έργου του, υποδεικνύουν ότι ο Μακαριώτατος είναι ένας ειλικρινής και ακάματος εργάτης του αμπελώνος του Κυρίου, με βαθύτατη συναίσθηση του ιερού λειτουργήματος που επιτελεί. Η αγάπη, η ταπείνωση, η συγχωρητικότητα, η ανεξικακία, η επιείκια, η ανοχή του, καθώς και η ευγένεια και η φιλοξενία του είναι λίγες από τις πολλές αρετές που κοσμούν το πρόσωπο του Πρωθιεράρχου μας, τις οποίες εύκολα διακρίνει κανείς, γνωρίζοντάς τον εκ του σύνεγγυς.

Περαίνοντας, ευχόμαστε, όπως ο Θεός τον ενισχύει, του χαρίζει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση για να μπορεί επί έτη πολλά να ορθοτομεί τον λόγον της αληθείας προς σωτηρίαν του ποιμνίου του.

arxiepiskopos-kipros.jpg

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.