Την δυσαρέσκειά του για την διαχείριση του ζητήματος των σχέσεων Εκκλησία-Κράτους από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τις ακριτικές Οινούσσες, ανοίγοντας ένα ακόμη κεφάλαιο αντιπαράθεσης με τον υπουργό Παιδείας.

Του Παύλου Ελευθερόπουλου

Ο Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις προτάσεις «όχι μόνο από ένα πολιτικό κόμμα, αλλά από πολλά» για την απαλοιφή των Θρησκευμάτων από τον τίτλο του υπουργείου Παιδείας και παρατήρησε ότι «ας το τολμήσουν, θα υποφέρουμε, εμείς και τα παιδιά μας». 

Ο αρχιεπίσκοπος συμπλήρωσε ότι «η Εκκλησία θα πορευθεί, αλλά το έθνος θα ταλαιπωρηθεί», καθώς ο σκοπός είναι η αλλοίωση του λαού «για να μπορούν εύκολα να μας διαφεντεύουν». Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, έστειλε μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα υπόλοιπα κόμματα που άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε με υπονοούμενα υποστηρίζουν την «αποχριστιανοποίηση» τόσο του κράτους όσο και της εκπαιδευτικής πολιτικής του.

Είναι γεγονός πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο του κ. Ιερώνυμου όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού, να κρατηθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών σε ένα επίπεδο διαλόγου και κατανόησης, ο Αρχιεπίσκοπος δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την στάση του υπουργού Παιδείας αλλά και άλλων θεσμικών παραγόντων της κυβέρνησης που δεν χάνουν την ευκαιρία να προβαίνουν συχνά σε λεκτικούς λεονταρισμούς κατά της Εκκλησίας.

Είναι χαρακτηριστική η πικρία του Αρχιεπισκόπου από την στάση της κυβέρνησης, μιας και ο ίδιος όπως συχνά συνηθίζει να λέει, έχει σταθεί όπως ακριβώς οι περιστάσεις το απαιτούν για την αντιμετώπιση τόσο της κοινωνικής κρίσης όσο και της προσφυγικής. Ο κ. Ιερώνυμος δεν κρύβει την ενόχλησή του και τον τρόπο με τον οποίο συχνά χρησιμοποιείται η ύπαρξη της περίφημης «εκκλησιαστικής περιουσίας», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν τα ασημικά και τα χρυσά της Εκκλησίας σε δύσκολες στιγμές να μην υπάρχουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα σχολίασε από τις Οινούσσες ότι «η Εκκλησία έχει μία συγκεκριμένη περιουσία, μικρή, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί», αλλά κάτι τέτοιο «προϋποθέτει ένα ειλικρινή διάλογο με το Κράτος, μία συζήτηση που θα βασίζεται σε διακριτούς και καθαρούς ρόλους, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται ειλικρίνεια και προσπάθεια χωρίς φωνές».

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.