Το κοιμητηριακό παρεκκλήσι του Αγίου Ευλόγιου ή του Αη Βλόη όπως το λένε οι κάτοικοι του χωριού, βρίσκεται ενάμισυ χιλιόμετρο βορειοανατολικά του Αγίου Θεοδώρου και δίπλα απο το δρόμο που ενώνει το χωριό με την Βοκολίδα.

Για πολλά χρόνια ήταν μισοκαταστρεμένο δίπλα στα ερείπια παλιού συνοικισμού.

Ο Jeffery αναφέρει ότι το εκκλησάκι κτίστηκε από τους Λατίνους επ´ ονόματι του Αγίου Ευλόγιου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας.

Ο ναός επιδιορθώθηκε το 1905 η αυλή του περιτοιχίστηκε και μετατράπηκε σε κοιμητήριο του χωριού, εκεί κοντά μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα υπήρχαν μυλόπετρες από τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Το εκκλησάκι πανηγύριζε πέντε μέρες μετά από την άλλη μεγάλη τοπική εορτή του πολιούχου Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, στις 13 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Ένας σαπουνάρης από την Βοκολίδα έπαιρνε τα σαπούνια που έφτιαχνε, τα φόρτωνε στο ζώο του και πήγαινε στα γύρω χωριά και τα πουλούσε. Μια παγωμένη νύχτα του Γενάρη επέστρεφε από τον Άγιο Θεόδωρο με το γαϊδούρι του στο χωριό του.

Μόλις πέρασε μπροστά από το εξωκκλήσι του Αγίου Ευλογίου το γαϊδούρι γλίστρησε και έπεσε κάτω. Ανήμπορος ο σαπουνάρης να βοηθήσει το φορτωμένο ζώο να σηκωθεί, παρακαλούσε τον Θεό να του στείλει έναν άνθρωπο να τον βοηθήσει.

Όπως ήταν εκεί, τον πλησίασε ένας γέροντας με άσπρα μακριά γενειάδα, από τον οποίο ζήτησε να τον βοηθήσει λέγοντάς του: “Γέρο μπορείς να με βοηθήσει να σηκώσουμε το ζώο;”

Με ένα απλό άγγιγμα του γέροντα, το ζώο σηκώθηκε αμέσως. Γυρίζοντας ο σαπουνάρης να ευχαριστήσει τον γέροντα, διαπίστωσε ότι είχε γίνει άφαντος μέσα στη νύχτα. Ο γέροντας δεν ήταν άλλος από τον Άγιο Ευλόγιο που ήρθε αρωγός στον νυχτερινό επισκέπτη του.

Κάποτε, ένα Τουρκόπαιδο από τον Άγιο Θεόδωρο, ενώ έβοσκε τα βόδια του κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Ευλογίου, μπήκε μέσα στον Ναό και πήρε τα λιγοστά χρήματα από τον δίσκο του Αγίου. Όταν επέστρεψε το απόγευμα στο σπίτι του μαζί με τα ζώα, τον ρώτησαν οι γονείς του πού βρήκε τα χρήματα που κρατούσε.

Εκείνος τους απάντησε ότι τα βρήκε στα χωράφια που πήγε το κοπάδι.

Μετά από λίγη ώρα, ένα από τα βόδια έπεσε στη γη και σπαρταρούσε. Ο πατέρας του κατάλαβε ότι ο γιος του πήρε τα λεφτά από τον Άγιο Ευλόγιο και του είπε να τα επιστρέψει αμέσως εκεί από όπου τα πήρε.

Μόλις το έκανε, θεραπεύτηκε το ζώο.

Την μνήμη του Αγίου Ευλογίου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας τιμούμε στις 13 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.