Για τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης προσφέρονται στο ναό κάποια χρήματα που ονομάζονται «φιλότιμα».
Τα φιλότιμα είναι οι προσφορές των πιστών προς το ναό, τους ιερείς, τους ιεροψάλτες και τους νεωκόρους.
Αποτελεί μια ευλογημένη συνήθεια του ευσεβούς ορθόδοξου λαού κι έχει πρωτίστως να κάνει με τον παράγοντα της φιλανθρωπίας-ελεημοσύνης.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία δε στέρησε από τον ορθόδοξο λαό αυτή τη συνήθεια. Και τούτο όχι από συμφέρον, όπως άκριτα πολλοί κατά καιρούς κατηγορούν την Εκκλησία, αλλά διότι με τη διατήρησή της πέτυχε και πετυχαίνει να κάνει τους πιστούς της συνεργούς στην αλληλοβοήθεια. Άλλωστε τα φιλότιμα ή, όπως αλλιώς ονομάζονται τυχερά, είναι μια εθελοντική προσφορά που προέρχεται από το περίσσευμα της αγάπης και της όποιας δυνατότητας των πιστών της Εκκλησίας. Έτσι η Εκκλησία ως παράδοση και ο ναός ως μικρόκοσμος του συνόλου αυτής άφησε για τις ιεροπραξίες ελευθερία στους πιστούς της, να προσφέρουν ό,τι οι ίδιοι επιθυμούν και θέλουν για κάτι που παρέχει ο ναός στους ίδιους, όπως π.χ. για το μυστήριο τού γάμου, της βαπτίσεως, των ακολουθιών της κηδείας και των μνημοσυνών.
Φυσικά πρέπει να τονίσουμε ότι ο ορθόδοξος ναός και μάλιστα της Ελλάδος στηρίζεται όσον αφορά τις ανάγκες του (κτίσιμο, συντήρηση, εξωραϊσμός κ.λπ.) μόνο στην κηροπώληση, τις δωρεές των πιστών του και στα φιλότιμα των Ιεροπραξιών. Ως εκ τούτου και για το γάμο είθισται οι πιστοί, συγγενείς και παράνυμφοι, να αφήνουν στο ναό το φιλότιμο τους, όποιο κι αν είναι αυτό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τιμολόγησε τις πνευματικές της υπηρεσίες. Όποιες δε φορές το έπραξε, ευτυχώς σε περιορισμένη κλίμακα, το μόνο πού απεκόμισε ήταν ο σκανδαλισμός των πιστών της.
Η ελευθερία και στο θέμα των φιλοτίμων είναι κανόνας επιβεβλημένος και παγιωμένος από την Ορθόδοξη Παράδοση, η οποία έχει αποδείξει και αποδεικνύει περίτρανα ότι ο ορθόδοξος λαός μας αγαπάει την Εκκλησία μας και συντηρεί τα ιδρύματα της και το ναό του, ακόμη κι από το υστέρημα του. Πάντως πρέπει να προσθέσω ότι εκ μέρους των πιστών μας που τελούν τον γάμο δε λείπουν και καθορισμένες απαιτήσεις. «Αξιώνουν στολισμούς, άπλωμα χαλιών, χορωδία, Δεσπότη κι όλους τους παπάδες, άναμμα των πολυελαίων κι ό,τι άλλο νομίζουν πώς ικανοποιεί τις φιλοδοξίες ή την ματαιοδοξία τους, για μια πρώτης τάξεως επίδειξη κι εντυπωσιασμό των καλεσμένων. Από άλλους δεν κρίνεται κατάλληλος ο ενοριακός ναός και πηγαίνουν σε μεγαλύτερο ή σε «αριστοκρατικώτερη» περιοχή.
Όταν όμως τελειώσει η τελετή του γάμου κι έρθει η ώρα να πληρώσουν, ώστε κάτι να πάρει ο ναός, οι ψάλτες, η χορωδία, οι νεωκόροι, η καθαρίστρια, το ιερατείο πού εργάσθηκαν Σάββατο ή Κυριακή απόγευμα ή αργά το βράδυ, γιατί έτσι είναι η επιθυμία των νεονύμφων, τότε αρχίζουν οι δυσαρέσκειες, τα παράπονα και τα πικρόχολα σχόλια. Χωρίς να αρνείται κάνεις ότι υπάρχουν και δυσάρεστα περιστατικά προσώπων, πού ζητούν υψηλά ποσά και όχι με τον ενδεδειγμένο τρόπο, θα πρέπει να ομολογηθεί, πώς παρά τις υπερβολικές αξιώσεις των χριστιανών, τα ποσά που καταβάλλονται στους ναούς δεν καλύπτουν παρά εν μέρει τις ανάγκες τους και τον κόπο τόσων ανθρώπων. Πάμπολλες μάλιστα είναι οι περιπτώσεις πού το μυστήριο τελείται δωρεάν»
Tα φιλότιμα γνωστά και ως τυχερά - όπως σωστά και ειλικρινά το διατυπώνεται- πρέπει να αφορούν σαφώς τις ανάγκες των ναών. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι μόνο. Περισσότερο αφορούν τους κληρικούς και την Μητρόπολη, αφού και αυτή έχει μερίδιο επί των εσόδων από τα τυχερά. Αν ήταν τα τυχερά να πηγαίνουν μόνο στις ανάγκες των ναών όλα θα ήταν μέλι γάλα που λέει και ο λαός μας. ΟΜΩΣ. Ας πούμε ένα παράδειγμα: Κάποιος δίνει σε ένα γάμο 100 ευρώ. Αν κοπεί απόδειξη τότε πάει ως εξής: 40/100 ο ναός. Δηλαδή 40 ευρώ ο ναός. Μένουν 60 ευρώ τα οποία μοιράζονται οι ιερείς, ο ψάλτης και ο νεωκόρος. Ως εδώ όλα καλά. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση ο ψάλτης και ο νεωκόρος να πληρωθούν χωριστά από τον κουμπάρο, οπότε τα 60 ευρώ πάνε στον Ιερέα ή στους ιερείς. Αυτές είναι δυο περιπτώσεις. Υπάρχει η περίπτωση σε ναούς των δυο τριών μεγάλων πόλεων να υπάρχει - κακώς βέβαια- ταρίφα. Και είναι γνωστές οι περιπτώσεις αυτές. Υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να διαλέγει συγκεκριμένους ``φιρμάτους ``ναούς οπότε εκεί οι κληρικοί μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να βγάλουν 150 εως και δεν ξέρω πόσα ευρώ από 2-3 γάμους και βαφτίσεις. Όλα ποικίλουν ανάλογα με τον Ναό, με το αν είναι προσκύνημα (εκεί να δεις τι γίνεται), αν ο ναός είναι σε κοιμητήριο (εκεί να δείς τι γίνεται) αν ο ναός είναι σε νοσοκομείο (εκεί να δεις τι γίνεται) και πολλά άλλα. Βέβαια τώρα που υπάρχουν εθελοντές κληρικοί που είναι άμισθοι ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΑ και πρέπει να ζούν από τα τυχερά. Τόσα χρόνια όμως και κυρίως από το 1975 περίπου μέχρι και το 2010 που ξεκίνησε η κρίση μπόρεσε ο κληρικός να κάνει περιουσία άνετα αφού και μισθό είχε και τυχερά έπαιρνε. Φίλος μου κληρικός στην επαρχία (χωριό με 5000 κατοίκους με μια ενορία και 2 κληρικούς) μου είπε οτι ποτέ δεν χρησιμοποίησε τον μισθό του (τον έβαζε στην τράπεζα) αλλά ζούσε αυτά τα χρόνια μόνο από τα τυχερά. Χειροτονήθηκε το 1988 και μέχρι το 2010 ζούσε μόνο από τα τυχερά. Δηλαδή 22 χρόνια δεν πείραξε τον μισθό του. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε οτι υπάρχουν και υπήρχαν εκατοντάδες ενορίες με σχεδόν μηδενικά τυχερά που οι Ιερείς ζούσαν και ζούν πάρα πολύ φτωχά. Δυστυχώς όλοι αυτοί δεν ήταν ούτε ``κόλακες`` ούτε ``γλύφτες`` ούτε ``οσφυοκάμπτες`` ούτε ``δημοσιοσχεσίτες`` και έμειναν στην ``απέξω`` που λέει και ο λαός μας. Αγαπητοί αδελφοί όπως σε όλους τους τομείς έτσι και εδώ δεν λείπουν δυστυχώς οι ανθρώπινες αδυναμίες. Αλλά φταίει και ο λαός μας που κυνηγάει ναούς ``φιρμάτους`` για επίδειξη. Αν είναι έτσι τότε πληρώστε κύριοι και μην διαμαρτύρεστε. Υπάρχουν και ρομαντικά Εκκλησάκια που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε την ύδρευση. Βοηθήστε λοιπόν και τα Εκκλησάκια και τους φτωχούς και ανήμπορους ταπεινούς κληρικούς. Ειλικρινά το αξίζουν.