Στο ερώτημα αυτό ότι δίδονται διάφορες απαντήσεις, πολλές από τις οποίες προκαλούν σύγχυση, φόβο και αγωνία στους πιστούς. Για αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να καταθέτουμε την «άποψή» μας κατά το δοκούν, αλλά να μαρτυρούμε και να καταγγέλλουμε τον λόγο της Αποκαλύψεως και της αληθείας.

Ο χρόνος είναι άγνωστος

Χρειάζεται να πούμε ότι ο Χριστός, αν και ρωτήθηκε από τούς μαθητές Του, για το πότε θα γίνει η δευτέρα παρουσία Του και η τελική Κρίση δεν θέλησε να φανερώσει.
«Ποια μέρα και ποια ώρα θα έρθει το τέλος, κανένας δεν το ξέρει, ούτε οι άγγελοι των ουρανών, παρά μόνο ο Πατέρας μου», αποκρίθηκε. (Ματθ. 24:36).
Έδωσε όμως κάποια σημεία-σημάδια, τα οποία βλέποντάς τα κανείς θα γίνει αντιληπτό ότι πλησιάζει η ώρα της Κρίσεως.

Τα σημάδια της Δευτέρας Παρουσίας

 1. Η κήρυξη του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη της γης. «Πρώτα θα κηρυχθεί σε όλη την οικουμένη το Ευαγγέλιο για την Βασιλεία του Θεού, για να το ακούσουν όλα τα έθνη, κι ύστερα θα έρθει το τέλος» (Ματθ. 24:14).
 2. Η μεγάλη αποστασία των ανθρώπων από τον Θεό και τον νόμο Του. «Δεν θα έρθει η ημέρα εκείνη, αν πρώτα δεν γίνει η αποστασία» (Β΄ Θεσ. 2:3).
 3. Η εμφάνιση πολλών ψευδοπροφητών και ψευδομεσσιών, που θα προσπαθήσουν να παραπλανήσουν τούς ανθρώπους, να τους απομακρύνουν δηλ. από τον Θεό. «Θα εμφανιστούν ψευδομεσσίες και ψευδοπροφήτες, που θα κάνουν μεγάλα και φοβερά θαύματα, για να παραπλανήσουν, αν είναι δυνατόν, ακόμα και όσους διάλεξε ο Θεός» (Ματθ. 24:22).
 4. Της ώρας εκείνης θα προηγηθούν πείνα, δυστυχία και φυσικές καταστροφές. «Θα έρθουν πείνα, αρρώστιες και σεισμοί σε διάφορα μέρη» (Ματθ. 24:7).
 5. Πόλεμοι, εμφύλιοι σπαραγμοί και άλλες ακαταστασίες. «Το ένα έθνος θα ξεσηκωθεί εναντίον του άλλου και το ένα βασίλειο εναντίον του άλλου» (Ματθ. 24:7).
 6. Θα προηγηθεί η εμφάνιση του Αντίχριστου. «Δεν θα έρθει η ώρα εκείνη, αν πρώτα… δεν φανερωθεί ο άνθρωπος της αμαρτίας, αυτός που είναι προορισμένος για την απώλεια. Τότε θα φανερωθεί ο άνομος, που ο Κύριος θα τον εξολοθρεύσει με την πνοή του στόματός Του και θα τον αφανίσει, όταν θα εμφανιστεί κατά την παρουσία Του. Αυτός ο άνομος θα έρθει με την ενέργεια του σατανά. Θα κάνει κάθε λογής θαυματουργικές δυνάμεις με απατηλά σημεία και τέρατα. Θα παρασύρει με κάθε είδους άνομα και απατηλά μέσα όσους βαδίζουν προς την καταστροφή, επειδή δεν αγάπησαν την αλήθεια για να σωθούν. Γι’ αυτό και ο Θεός θα επιτρέψει να ενεργεί σ’ αυτούς η πλάνη, για να πιστέψουν σ’ αυτό το ψέμα. Έτσι θα τιμωρηθούν όλοι όσοι δεν πίστεψαν στην αλήθεια, αλλά δέχτηκαν ολόψυχα την αδικία» (Β΄ Θεσ. 2:3, 8-12).

 

Είναι κατανοητό, από όλα τα παραπάνω ότι βάση των Γραφών, δεν γνωρίζουμε, ούτε και μπορεί να προβλεφθεί ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου της δευτέρας παρουσίας του Χριστού και της τελικής Κρίσεως.
Κάθε προσπάθεια πρόβλεψης εγκυμονεί τον κίνδυνο της κινδυνολογίας, και είναι λάθος μεγάλο.

Αντί λοιπόν να εξαντλούμε την αγωνία μας για το πότε, χρειάζεται και καλούμαστε να είμαστε πάντα έτοιμοι για την απολογία μας ενώπιον του Δικαιοκρίτου Θεού.
«Αγρυπνείτε, λοιπόν», παραγγέλλει ο ίδιος ο Χριστός, «γιατί δεν ξέρετε ούτε την ημέρα, ούτε την ώρα που θα έρθει ο Υιός του ανθρώπου» (Ματθ. 25:13).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (2)
 1. Evaggelos 1 χρόνο πριν

  Πιστευω πως όλα έχουν βγει εκτός απο την έλευση του Αντίχριστου.
  Για το πρώτο ,και την την διάδοση του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη, ισως να αναφέρεται στο ότι πλέον υπάρχει εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα με την Αγία Γραφή σε όλες τις γλώσσες, λέγεται YouVersion Bible App .Ισως ο καιρός να είναι πολύ πιο κοντά απο ότι θα πίστευε κάποιος

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Damianos 1 χρόνο πριν

   Θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο καιρός είναι πολύ κοντά σύμφωνα με την Αγία Γραφή και σύμφωνα και με τα γεγονότα που βλέπουμε γύρω μας.

   ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.