ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο Χριστός επέτρεψε τη λύση του Γάμου μόνο για την περίπτωση της μοιχείας, όταν δηλαδή το «έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν» έχει καταλυθεί εκ των πραγμάτων, εξηγώντας παράλληλα ότι αυτό δεν έγινε έτσι από τον Θεό, αλλά παραχωρήθηκε εξ αιτίας της μεταπτωτικής «σκληροκαρδίας» των ανθρώπων.

Σήμερα η Εκκλησία ενεργώντας σαν τον Μωυσή επιτρέπει κατ’ οικονομίαν εξ αιτίας της αυξανόμενης σκληροκαρδίας μας τη λύση του Γάμου και για άλλες αιτίες, προκειμένου να βοηθήσει τους πρώην συζύγους ν’ αποφύγουν στο μέλλον χειρότερες αμαρτίες απ’ αυτές που έχουν ήδη κάνει ο ένας εναντίον του άλλου.

Έτσι επικυρώνει στην ουσία την εκούσια ή μετά από δικαστική απόφαση διάλυση των Γάμων, αφού κάνει μια τυπική προσπάθεια να μεταπείσει τους συζύγους, εάν υπάρχει έδαφος γι αυτό.

Στην ουσία η Εκκλησία αποδέχθηκε με πολύ πόνο να επικυρώσει τη δεινή κατάσταση που έχουν φτάσει σήμερα οι Γάμοι, στην προσπάθειά της ν’ αποτρέψει τα χειρότερα και να δώσει διέξοδο σε μια υπαρκτή κατάσταση.

Παράλληλα συνεργάζεται μ’ όσα ζευγάρια το επιθυμούν προκειμένου ν’ αποτρέψει την εξάπλωση αυτού του φαινομένου.

Εμείς πάντως θά ‘πρεπε να ντρεπόμαστε για τη σημερινή κατάσταση και να ελέγξουμε ο καθένας τον εαυτό του, αν στο Γάμο μας συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, για ν’ αποτρέψουμε τη διάλυση και του δικού μας Γάμου.

Η μόνιμη δικαιολογία του ενός ή και των δύο συζύγων, που επιδιώκουν τη λύση του Γάμου τους είναι: «δεν την/τον αγαπάω πια». Τι θα πει τους …τελείωσε η αγάπη;

Τι είναι η αγάπη και τελειώνει; Ο έρωτας τελειώνει, η κατά Θεόν αγάπη δεν τελειώνει ποτέ, επειδή η πηγή της, ο Χριστός, είναι αστείρευτη.

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι δε μιλάμε για κατά Θεόν αγάπη, αλλά για κατ΄…ανθρώπους σύζευξη συμφερόντων.

Έτσι, όταν επέλθει σύγκρουση συμφερόντων, η «αγάπη» πάει περίπατο κι ο εγωισμός αποκόπτει κάθε επικοινωνία με το Θεό, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος.

Μόνο η κατά Θεόν αγάπη στηρίζει το Γάμο και είναι αιώνια (ξεπερνά ακόμη και το τέλος αυτής της ζωής). Οτιδήποτε άλλο είναι ρηχό, πεπερασμένο και προσωρινό (με ημερομηνία λήξεως).

Αν οι σύζυγοι (και οι δύο) ενδιαφέρονται πραγματικά να τηρήσουν το θέλημα του Θεού, τότε θα βρουν τρόπο, με τη βοήθεια του Πνευματικού τους, ν’ αποτρέψουν τη διάλυση του Γάμου του και ν’ αγαπήσουν ο ένας τον άλλο ξανά και με το σωστό αυτή τη φορά τρόπο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
  1. Ρενια 2 μήνες πριν

    Είχα να πω πολλά για αυτό το άρθρο. Πολλα τα θέματα και πολλές οι συζητήσεις που μπορούν να γίνουν σε κάθε ένα από αυτά. Θα σταθώ όμως στο τελειώνει η αγάπη;κ η αγάπη του Θεού δεν τελειώνει. Όταν δεν υπάρχει σεβασμός όλα τελειώνουν κ δεν μπορεί αυτό να αλλάξει ούτε με πνευματικό ούτε με τον Θεό τον ίδιο. Είμαστε άνθρωποι με ελαττώματα κ όταν μια πληγή μένει ανοιχτή κακοφορμιζει και σε ακραίες περιπτώσεις κ συνθήκες φέρνει μέχρι κ τον θάνατο. Κ αυτόν τον φέρνει στον πιο αδύναμο. Κανένας γάμος μα ΚΑΝΈΝΑΣ δεν γίνεται με την προοπτική να χωρίσεις. Αγαπάς παντρεύεσαι, σε συμφέρει παντρεύεσαι-τουλαχιστον τώρα το συμφέρον σ το ορίζεις εσύ κ όχι ο γονιός σ ή σε περίπτωση απουσίας του της οικογένειας ή του χωριού ή του παπά της ενορίας). Ο καθένας από εμάς θα ζήσει 60-90 χρόνια στην καλύτερη και δεν ξέρω κατά πόσο αυτά θα είναι λειτουργικά ας τα ζήσουμε όπως εμείς επιλέξουμε χωρίς την μουρμούρα της κοινωνίας έτσι κ αλλιώς οι κάθε πράξη μας έχει από μόνη της ένα αποτέλεσμα. Ας ζήσουμε λοιπόν ζωή ΜΑΣ όπως την έχουμε εμείς επιλέξει κ ας πληρώσουμε τα δικά ΜΑΣ λάθη. Αυτό λέγεται φυσική επιλογή κ αν ο Θεός θέλει να μας σώσει ας στείλει τους κατάλληλους ανθρώπους. (Αλλά έλεος τώρα ο Θεός θα ασχοληθεί με την Μαρία από το Περτούλι και τον Σάββα από τα σταγυρα… Στατιστικά ο Θεός θα ασχοληθεί με κάποιον Ασιάτη γτ αυτοί είναι περισσότεροι. άρα Μάλλον ο Τσιν Σι κ η ΜαιΓου θα ζήσουν χαρούμενοι κ ευτυχισμένοι σαν από θαύμα)

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.