Όταν ήμουν στην Pochayevskaya Lavra, είδα εκεί μια ενδιαφέρουσα αυλή μοναστηριού. Είναι κλειστή, καλυμμένη με τετράγωνη οροφή, δεν βρέχει στην αυλή, το νερό ρέει από την οροφή των σωλήνων κατευθείαν στο υπόγειο πηγάδι, χτισμένο από τον Αγ. Ιώβ και τον αδελφό του.

Εδώ, έτσι απλά πρέπει να εισπράττει ο άνθρωπος μια σταγόνα της χάρης του Θεού στο ′′ πηγάδι ′′ – ψυχή μας. Για να πεις μια καλή λέξη σε κάποιον, που δεν ανταποκρίνεται στις προσβολές, στο κακό με το κακό.

Μας έπιασε η αρρώστια – ευχαριστούμε τον Θεό και χαιρόμαστε. Και η χάρη έρχεται πάνω μας. Νηστεία, προσευχήθηκα σκληρά – και πάλι η χάρη ήρθε.

Βοήθησα έναν γείτονα, δώρισα μια πέννα στον ναό…

Ήρθε το η ώρα εμφανίστηκαν οι καρποί.

Σύμφωνα με τους αποστολικούς κανόνες, οι πρώτοι πνευματικοί καρποί που συλλέγονται πρέπει να δοθούν στον Κύριο. Προς τα πού;

Ήρθε στην εκκλησία, η ηλικιωμένη γιαγιά, βοηθούσε τις μητέρες – προσευχόταν για τον γείτονα αν είναι άρρωστος – τον περιποιήθηκα… Μέσα από τα χέρια τέτοιων ανθρώπων, ο ίδιος ο Κύριος δέχεται. Και η χάρη του Θεού κατεβαίνει.

Διαβάζουμε την προσευχή του Ιησού με προσοχή, με καρδιά με ζήλο – βάζουμε χρυσή ′′ πέννα ′′ στον πνευματικό κουμπαρά. Διαβάζουμε

′′ ΘΕΟΤΕΟΚΕ και ΠΑΡΘΕΝΕ “, ′′ Πάτερ ημών “, Το Ευαγγέλιο, οι Ψαλμοί,- έτσι ο πνευματικός μας θησαυρός μεγαλώνει. Μέσα από αυτές τις προσευχές, οι καλές πράξεις, η μετάνοια, η χάρη του Θεού κατεβαίνει πάνω μας.

Η ψυχή αρχίζει να χαίρεται. Και η χαρά, η ειρήνη δεν βρίσκονται πουθενά, αλλού είναι μόνο στα χέρια του Θεού, στην Εκκλησία του Χριστού.

Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος (Γιουράσοφ)

′′ Περί Πίστης και Σωτηρίας ′′

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.