ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Τα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ, είχαν λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους και όμως ήταν περισσότερο αισιόδοξοι και ευτυχισμένοι από εμάς που σήμερα δεν μας λείπει τίποτε και όμως συχνά γεμίζει η ψυχή μας θλίψη.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη να μερικές από τις αιτίες που η κατάθλιψη κυριεύει πολλούς ανθρώπους σήμερα.

Πρώτη αιτία, όπως συχνά έλεγε ο Άγιος Πορφύριος, είναι ο εγωισμός μας, διότι ο εγωιστής άνθρωπος ποτέ δεν χορταίνει, τα θέλει όλα δικά του, γι’ αυτό είναι πάντοτε λυπημένος ενώ ο ταπεινός άνθρωπος δεν έχει άγχος αφού αρκείται στα λίγα και τα απλά. Ο εγωιστής πάντοτε θέλει να περνά το δικό του και να επαινείται κι όταν αυτό δεν γίνεται θλίβεται. Αντίθετα ο ταπεινός δεν ενοχλείται καθόλου όταν δεν του δίνουν σημασία και αρκείται στην γνώμη που έχει ο Θεός γι’ αυτόν, το μόνο που τον θλίβει είναι όταν λυπεί με τις πράξεις του τον Θεό.

Δεύτερη αιτία της καταθλίψεως είναι η τεμπελιά των σημερινών ανθρώπων. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, αλλά και ο απόστολος Παύλος: «η αργία είναι η μητέρα όλων των κακών». Ο διάβολος εκμεταλλεύεται τον αδρανή άνθρωπο και του βάζει σιγά-σιγά μέσα στο μυαλό του σκέψεις ώστε να τα βλέπει όλα γύρω του μαύρα. Αντίθετα ο άνθρωπος που δουλεύει και κουράζεται δεν προλαβαίνει να σκεφτεί ανόητα πράγματα, αλλά κοιτά να λύσει τα καθημερινά του προβλήματα και να πέσει για ύπνο βαθύ ώστε να ξεκουραστεί για να ανταπεξέλθει και στην κούραση της επόμενης ημέρας.

Τρίτη αιτία είναι η ζήλια. Γιατί ο γείτονας έχει καλύτερο αυτοκίνητο ή σπίτι; γιατί η γειτόνισσα έχει πιο πλούσιο και πιο όμορφο άνδρα; γιατί το δικό μου το παιδί δεν πέρασε στο Πανεπιστήμιο και του γείτονα πέρασε; χιλιάδες καθημερινά γιατί που τρελαίνουν τον άνθρωπο και σιγά-σιγά τον πείθουν ότι είναι άχρηστος τόσο για την κοινωνία όσο και για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Φοβερή είναι η ζήλια όταν μερικές φορές κυριεύει την ψυχή του ανθρώπου για οικεία του πρόσωπα, όπως η ζήλια μεταξύ των συζύγων ή μεταξύ των αδελφών. Τότε η ψυχή όχι μόνον θλίβεται αλλά και γεμίζει με φθόνο.

Τέταρτη αιτία που αναγκάζει τον άνθρωπο να κλειστεί στον εαυτό του και να θλίβεται είναι η έλλειψη επικοινωνίας με τους συνανθρώπους του. Σήμερα μπορεί κάποιος να έχει χιλιάδες «φίλους» μέσα στο διαδίκτυο όμως αυτή η επικοινωνία δεν είναι πρόσωπο με πρόσωπο. Οι φιλίες στο διαδίκτυο είναι γεμάτες υποκρισία, εκεί όλοι δείχνουμε μόνον το «αγγελικό» μας πρόσωπο και όχι το πραγματικό. Το χειρότερο όμως είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν ώρες ατέλειωτες μπροστά στις οθόνες με ανούσια πράγματα και πληροφορίες που στο τέλος κουράζουν και θλίβουν την ψυχή.

Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες αιτίες που κουράζουν την ψυχή του ανθρώπου, θα αναφέρω όμως ως τελευταία αιτία την έλλειψη της πνευματικής τροφής που απαιτεί η υγεία της ψυχής μας. Βασική τροφή της ψυχής είναι τα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Εάν κοινωνούμε π.χ. κάθε Πάσχα και κάθε Χριστούγεννα υποσιτίζεται η ψυχή μας. Το μυστήριο επίσης της Ιεράς Εξομολογήσεως είναι απαραίτητο για την ψυχική μας υγεία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.