Αφιέρωμα στην προσκύνηση των Μάγων.

Η Ιστορία των μάγων που προσκύνησαν τον Χριστό σε ερμηνευτική απόδοση έχει ως εξής:

Όταν ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στα χρόνια που ήταν βασιλιάς ο Ηρώδης, έφτασαν στα Ιεροσόλυμα μάγοι που ήταν από την Ανατολή, και ρωτούσαν:

Που είναι εκείνος που γεννήθηκε, που είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων που γεννήθηκε; Διότι είδαμε το άστρο του να ανατέλλει και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε.

Όταν άκουσε αυτά ο βασιλιάς Ηρώδης ταράχθηκε, και μαζί του ταράχθηκαν όλη η πόλη των Ιεροσολύμων, και αφού συγκέντρωσε όλους τους αρχιερείς και τους γραμματείς του λαού, ζητούσε να πληροφορηθεί από αυτούς από που θα γεννηθεί ο Χριστός.

Εκείνοι τότε του είπαν, στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας, διότι είναι γραμμένο από τον προφήτη:

Καὶ σὺ Βηθλεέμ, γῆ Ἰούδα, οὐδαμῶς ἐλαχίστη εἶ ἐν τοῖς ἡγεμόσιν Ἰούδα· ἐκ σοῦ γὰρ ἐξελεύσεται ἡγούμενος, ὅστις ποιμανεῖ τὸν λαόν μου τὸν Ἰσραήλ.

Τότε ο Ηρώδης κάλεσε κρυφά τους μάγους και εξακρίβωσε από αυτούς τον χρόνο που φάνηκε το Άστρο.

Κατόπιν τους έστειλε στη Βηθλεέμ και τους είπε, πηγαίνετε και εξετάστε ακριβώς περί του παιδιού, και όταν το βρείτε ειδοποιήστε με, για να έρθω και εγώ να το προσκυνήσω.

Αυτοί αφού άκουσαν τον βασιλιά, έφυγαν, και να, το άστρο το οποίο είχαν δει να ανατέλλει, ήρθε και στάθηκε επάνω στο μέρος όπου βρίσκεται το παιδί.

Οι μάγοι όταν είδαν το Άστρο αισθάνθηκαν μεγάλη χαρά, και όταν μπήκαν στο μέρος όπου βρισκόταν ο Χριστός, είδαν το παιδί μαζί με τη Μαρία, τη μητέρα του, και έπεσαν στη γη και το προσκύνησαν, κατόπιν άνοιξαν τους θησαυρούς τους, και του πρόσφεραν τα δώρα, Χρυσό, Λιβάνι, και Σμύρνα.

Και επειδή έλαβαν εντολή από το Θεό στο όνειρο τους να μη επιστρέψουν προς τον Ηρώδη, αναχώρησαν για την πατρίδα τους από άλλον δρόμο.

Τι συμβολίζουν τα τρία δώρα των Μάγων;

Τα τρία δώρα αναφέρονται από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, και είναι ο Χρυσός, το Λιβάνι, και η Σμύρνα.

Τώρα όσο αφορά την ερμηνεία, φαίνεται ξεκάθαρη, και είναι η εξής:

Χρυσός: Είναι Βασιλιάς (θα γινόταν βασιλιάς)

Λιβάνι: Είναι Θεός (Είναι σύμβολο της θείας καταγωγής)

Σμύρνα: Θα πέθαινε (Συμβόλιζε τον πρόωρο θάνατο του Ιησού) – (διότι το μύρο το χρησιμοποιούσαν για να μυρώνουν τους νεκρούς)

Ο Ωριγένης γράφει: «Χρυσός, ως προς βασιλέα. Μύρο, ως προς θνητό. Και θυμίαμα, ως προς Θεό.»

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Υποστηρίζει ότι τα δώρα των Μάγων ήταν τα πρέποντα για να δοθούν όχι απλώς σε έναν βασιλιά, αλλά στον Θεό, και τα φέρνει σε αντίθεση με τα παραδοσιακά δώρα που έκαναν οι Εβραίοι (αρνιά και μοσχάρια). Κατά συνέπεια, καταλήγει ο Χρυσόστομος, οι Μάγοι προσκύνησαν τον Ιησού ως Θεό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.