Ξαφνιάζουν, στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων που βιώνουμε εν μέσω πανδημίας, οι αινιγματικές φράσεις που είχε πει κατά καιρούς σε πιστούς ή σε άλλους μοναχούς ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, ο οποίος εκοιμήθη πριν από τέσσερις μήνες.

Όσα εξομολογήθηκε σε μοναχό και πνευματικό του παιδί ο διορατικός γέροντας, που ξεκίνησε από το Άγιον Όρος και ανέπτυξε μια ισχυρή εστία ορθόδοξης πίστης μέσα στην έρημο της Αριζόνας, με αντανάκλαση σε όλες τις ΗΠΑ και στον Καναδά, λίγο προτού κοιμηθεί, την ώρα μάλιστα που άρχισε από την Κίνα ο παγκόσμιος εφιάλτης του κορωνοϊού, προκαλούν ρίγος: «Παιδί μου, δεν θα προλάβω την Πόλη, γιατί, παιδί μου, θα κοιμηθώ στην αρχή των γεγονότων». Τα ανατριχιαστικά λόγια του γέροντα αναρτήθηκαν από τον δρα Κωνσταντίνο Βαρδάκα στο ιστολόγιο «Ελληνορωμαϊκά» στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Ο γέροντας Εφραίμ έκλεισε τα μάτια του σε ηλικία 91 ετών το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου -τοπική ώρα- στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όταν στην Ελλάδα ξημέρωνε η 8η Δεκεμβρίου. Η σύμπτωση των λεπτομερειών προκαλεί ανατριχίλα, αν λάβουμε υπόψη πως είχε πει «θα κοιμηθώ στην αρχή των γεγονότων».

Το συγκλονιστικό γεγονός είναι πως την ίδια μέρα, στις 8 Δεκεμβρίου, στην Ουχάν επιβεβαιώνεται ο πρώτος άνθρωπος με συμπτώματα από κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Ήταν ο «ασθενής μηδέν», που αποτέλεσε την αφετηρία της παγκόσμιας πανδημίας, με τον φονικό ιό να σκορπά τον θάνατο σε όλο τον πλανήτη και με την ανθρωπότητα να είναι αιχμάλωτη της φονικής νόσου που εικάζεται ότι ξεπήδησε μέσα από κινεζικά εργαστήρια. Ήταν, όντως, η «αρχή των γεγονότων»; Τι είχε διαβλέψει ο φωτισμένος αυτός μοναχός, όταν σε ανύποπτο χρόνο σε ομιλία του, που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, έλεγε προς τους πιστούς; «Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες: Προσέξτε την ψυχή σας, μαζευτείτε και δώστε τον αγώνα σας».

Ορόσημο

Ο ίδιος έθεσε την κοίμησή του ως ορόσημο για την απαρχή των φοβερών γεγονότων που θα ακολουθούσαν. Αυτά τα είχε περιγράψει επανειλημμένως στα κηρύγματά του, πολλά από τα οποία είναι καταγεγραμμένα σε βίντεο:

«Όταν θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη, θα περάσουν 33 χρόνια ευημερίας και μετά θα ξεκινήσει η πλήρης αποστασία των ανθρώπων και θα κυβερνήσει ο Αντίχριστος! Δεν είναι ακόμα η εποχή της κυβερνήσεως του Αντιχρίστου, διότι υπάρχουν ακόμα προφητείες που δεν έχουν συμβεί, όπως είναι η κυβέρνηση της 33χρονης βασιλείας του κοιμώμενου Βασιλιά Ιωάννη μετά τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και το πάρσιμο της Κωνσταντινούπολης από τους Ελληνες» είχε πει άλλη φορά μιλώντας για την αλληλουχία των γεγονότων ο Εφραίμ της Αριζόνας.

Η συνέχεια, έπειτα από αυτή την κοσμογονία, δεν είναι λιγότερο φοβερή, καθώς θα ακολουθήσει η εκπλήρωση των Γραφών, όπως τη διέβλεπε ο Εφραίμ: «Τον περιμένουμε… Ο Αντίχριστος θα κάνει τεστ στους ανθρώπους κατά πόσον πιστεύουν στον Χριστό… Ορισμένοι λένε ότι ο Αντίχριστος γεννήθηκε και έχει τώρα μια ορισμένη ηλικία. Άλλοι λένε «όχι». Το “όχι” είναι το πιο επικρατέστερο και το πιο αληθές, διότι, όταν μέλλει να έρθει ο Αντίχριστος, η ανθρωπότητα πρέπει να βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση! Τότε θα έρθει αυτός ως “Σωτήρας”… Ως ο “Μεσσίας”… Και θα πλανέψει τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν…»

Εντύπωση
Όσοι γνώρισαν τον γέροντα Εφραίμ και μελετούσαν τις διδαχές προς τους πιστούς που τον επισκέπτονταν στη Μονή του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα διαπιστώνουν σήμερα ότι συμβαίνουν πολλά για τα οποία προειδοποιούσε. Ο χρόνος θα δείξει τι ακόμα θα επιβεβαιωθεί από τα λεγόμενά του, που προκαλούν τουλάχιστον εντύπωση, ακόμη και στους πιο σκεπτικιστές.

Ο γέροντας Εφραίμ από την άφιξή του στο Άγιον Όρος εντάχθηκε στην αδελφότητα του Ιωσήφ του Ησυχαστή που αγιοκατατάχτηκε πρόσφατα. Το 1979 ταξίδεψε στον Καναδά για λόγους υγείας και θέλησε να ιδρύσει ένα μοναστήρι. Αυτό ήταν η απαρχή μιας πορείας που κατέληξε στην ίδρυση 17 μοναστηριών στις ΗΠΑ και δύο στον Καναδά, που αποτέλεσαν κυψέλες ορθόδοξης διδασκαλίας με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.